Příjemný dobrý den Vám všem!
Já jsem ho příjemný měla. Jsou volby a my máme ředitelské volno ☺☺☺
Představte si, že ve školní zahradě máme dva veliké stromy jedlých kaštanů. (Zasadil je tam kdysi jeden kolega přírodopisec. Už je dávno v důchodu, ale stromy rostou vesele dál. Jsou to krásné stromy, to se musí nechat.)
Já jsem ho příjemný měla. Jsou volby a my máme ředitelské volno ☺☺☺
Představte si, že ve školní zahradě máme dva veliké stromy jedlých kaštanů. (Zasadil je tam kdysi jeden kolega přírodopisec. Už je dávno v důchodu, ale stromy rostou vesele dál. Jsou to krásné stromy, to se musí nechat.)
Jistě se všechny shodneme, že hlaďoučké lesklé kaštany, ať už jedlé nebo nejedlé, spadané do mokré trávy, k podzimu neodmyslitelně patří.
Vůbec nezastírám, že se mi teploty zářijových dní velmi líbily a nebránila bych se jejich pokračování. Ovšem chyba lávky, podzim je tu a kaštany v trávě také.
A protože víkend klepe na dveře, je potřeba upéct BÁBOVKU.
BÁBOVKU S KAŠTANOVÝM PYRÉ
Připravíme si:
200 g másla pokojové teploty
150 g hnědého cukru
30 g medu
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
125 g polohrubé mouky
4 velká vejce
100 ml plnotučného mléka
16 g vinného kamene
150 g kaštanového pyré
150 g kaštanového pyré
špetka soli
Postupujeme takto:
1. oddělíme žloutky a bílky
2. bílky si vyšleháme se špetkou soli
3. v jiné míse si vyšleháme žloutky s cukrem, medem a máslem
4. k této směsi pomalu přimícháme kaštanové pyré
5. dále přidáváme mouku s vinným kamenem a mléko
6. na závěr opatrně vmícháme vyšlehané bílky
7. vlijeme do bábovkové formy, kterou řádně vymažeme máslem a vysypeme moukou
8. dáme péct na horkovzduch při 180°C
9. upečení zkoušíme špejlí
10. na závěr si připravíme čokoládovou polevu a bábovku polijeme (tento poslední krok však není povinný ☺)
Bábovka je chuťově velmi zvláštní, já z ní cítím chuť hořkého karamelu. Dovnitř jsem ještě dala celé lískové oříšky. Můžete si tam přidat i vlašské ořechy případně mandle. Určitě tím nic nepokazíte.
Milé dámy, přeji vám prima víkend a doufám, že už bude bez deště ☺
M.
Bábovka je chuťově velmi zvláštní, já z ní cítím chuť hořkého karamelu. Dovnitř jsem ještě dala celé lískové oříšky. Můžete si tam přidat i vlašské ořechy případně mandle. Určitě tím nic nepokazíte.
Milé dámy, přeji vám prima víkend a doufám, že už bude bez deště ☺
M.
Lovely pictures!
OdpovědětVymazatWarm hug from Titti
Dear Titti,
Vymazatthank you very much for your words, Martina
Marti krásná. Nápad s kaštanovým pyré je super :-) Hezký víkend, Alča
OdpovědětVymazatAlenko, děkuji. I tobě prima víkend, pa M.
VymazatMarti, babovka vypada bajecne, jedle kastany jsem jeste nikdy nejedla. Mate na skolni zahrade poklad:-).Pekny vecer. M.
OdpovědětVymazatZdravím,jo kaštany to je veliká pochoutka,jsem ráda,že se už dostanou koupit i u nás,dají se nahradit jedním zvláštním druhem fazolí,( pyré).Vozím si je z Polska...Dája
OdpovědětVymazatS kaštanovým pyré jsem zatím nic nezkoušela, ale bábovka vypadá velmi chutně :)
OdpovědětVymazatMartinko, mám kaštany moc ráda, bábovka je jistě skvělá!
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena