středa 17. srpna 2016

SUGO


aneb když je abnormální úroda rajských jablíček

Letos se rajčatům opravdu daří. Každoročně si kupujeme kolem 20 sazenic rajčat na  farmářském trhu v Holešovicích a ještě nikdy jsme nebyli zklamaní. Už máme svého osvědčeného prodejce, i když letos jsem koupila ještě papriková rajčata od jiné pěstitelky. A musím říct, že jsou výborná.  
Zjara jsem byla trochu na pochybách, co že se děje, protože se mi listy na rajčatech začaly dost kroutit. Žádné škůdce jsem ale neviděla, a tak jsem hledala, co by to mohlo způsobit. Pravděpodobně to způsobilo vyhnojení zahrádky ovčím hnojem. Nejvíc zkroucené listy jsem tedy odstranila, na nových listech jsem už pak kroucení nepozorovala. Rajčata máme letos obsypaná plody, které samozřejmě nejsme schopni v syrovém stavu sníst, takže hledám recepty na jejich další zpracování.

Dnešním receptem je 
SUGO DI POMODORO
neboli rajčatová omáčka na cokoliv. 

Provonila jsem ji spoustou bazalky, tymiánu a rozmarýnu a samozřejmě nesmí chybět česnek, cibule a balzamikový ocet.
Je opravdu obrovská škoda, že nemůžete cítit tu vůni, když se směs dělá. 
Je to "eňo ňuňo ☺".


Nedělala jsem sugo podle přesného receptu, ale tak nějak od oka. Na velký hluboký plech jsem si vyskládala všechny uvedené bylinky. Na ně jsem pokladla na čtvrtinky nakrájená rajčata. Navrch přišly čtvrtinky ze tří velkých cibulí a pět stroužků česneku ve slupce. Celé jsem to osolila, opepřila, zalila olivovým olejem a asi čtyřmi lžícemi medu.
Celou směs jsem nechala péct v troubě (na 180°C) asi jednu hodinu.
Po vychladnutí jsem vyndala všechny stopky bylinek, vymáčkla jsem česnek ze slupky a připravila si do hrnce 400ml vody. Vodu v hrnci jsem zahřála spolu s pěti lžícemi medového octa a přidala vše z plechu. Nechala jsem to celé asi 10 minut povařit a na závěr vše rozmixovala ponorným mixérem.
Pokud si chcete směs uchovat na zimu, musíte skleničky zasterilizovat nejméně 30 minut na 80°C.




Protože jsem sugo dělala dneska poprvé, tak doufám, že mi nezkvasí a vydrží do další sezóny. Důkladně jsem skleničky zavařila, tak snad bude vše ok. Podotýkám, že nemám recept vyzkoušený a opravdu ho dělám poprvé. Takže kdybyste náhodou některá chtěla zavařovat, tak je to dneska bez záruky ☺

Mějte se prima.

M.



11 komentářů:

  1. Dělám podle hodně podobného receptu a je opravdu skvělé! Zavařuji asi dvacet minut a nikdy se nekazí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, no tak prima. Snad to bude dobré a nezkazí se.
      Pa a hezké dny, M.

      Vymazat
  2. Marti...díky za sdílení,konečně bych mohla uspět i u manžela....většinou vždy slyším "Ježišmarjá...zas ty marmelády" :-)....ale já na marmoškám ujíždím a jedlý dárek po ruce,ten se hodí:-)
    Hezké poslední letní dny...a nejen ty,přeje Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Wau vyzerá to krásne ,jediné čo nemáme dokončené je pestovateľská záhradka,snád to zmákneme ešte tuto jeseň, ale pri jarnom hnojení vlastným kompostom sa vysiali cherry paradajky a sú na takom zvlaštnom mieste, urobili 2m stenu- rovno v rohu pri altánku v kvetinovom záhone, ale nedozrievaju, tak uvidíme ... no rodičia majú paradajok na vedrá, tak si tvoj recept opisujem !!! čau ,erika

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, rajčata miluji a tvá omáčka mě zaujala,tu musím vyzkoušet.
    Děkuji za receptík, pá Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Martinko asi to stejně taky zkusím - rajčátek máme dost :-)) a červené omáčky milujeme ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko, děkuji za tip. Také se nám rajčat urodila, tak vyzkouším. Hezký den, Alča

    OdpovědětVymazat
  7. No Martinko, váš receptík přišel jak na zavolanou..vypadá úúžasně!! Díky za něj.Loni jsem poprvé zkusila zeleninovou směs zvanou "majda" od Blanky z blogu "to co mě baví", vynikající! Hodí se i do omáčky na špagety, topinky, atd..po uvaření se také sterilizují. Letos se nám také rajčátka urodila, mimořádně, obrovská, slaďoučká. Je to takový dar sluníčka. Piplám je ze semínek a mám osvědčenou svoji jednu odrůdu s názvem Tornádo.. Od vysetí je ošetřuji zředěným "humátem". Sazeničky jsou pak silné. Úroda je opravdu zásluha našeho kmitání. Přeji krásné dny, Martinko, užijte si "ve víru léta" hezky zbytek prázdnin!Zdravím moc, Libuš

    OdpovědětVymazat
  8. Marti,kolik kg rajčat jste použila? Děkuji, skvělý receptík, určitě zítra zkusím.Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, ty ji...nevážila jsem to přesně, ale řekla bych tak dvě-tři kila? Fakt nevím, zkrátka na celý velký hluboký plech.
      Pa M.

      Vymazat
  9. Martinko, ty jsi opravdu vzorná! Ale rozumím ti a taky se snažím, je fajn mít pak kam sáhnout...
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...