Příjemný dobrý den přeji Všem!
Dnes jsem tu se svým 500. příspěvkem a není vůbec náhoda, že je to příspěvek provoněný spoustou bylinek.
Dnes jsem tu se svým 500. příspěvkem a není vůbec náhoda, že je to příspěvek provoněný spoustou bylinek.
V posledních dnech jsem dostala více dotazů na výrobu
domácího meduňkového sirupu.
A i když si myslím, že mnohé z Vás máte svůj osvědčený recept, tak pro některé zájemce přikládám recept svůj.
Pojďme na to.
Upozorňuji, že uvádím množství na jednu dávku, kterou si můžete libovolně násobit.
velká kytice nařezané meduňky
1,7 litru převařené vody
1 bio citrón
1 malý sáček kyseliny citrónové
1 kg krystalového cukru
Nejprve si svaříme vodu a necháme ji mírně prochladnout. Do prochlazené vody pak natrháme meduňku, přidáme na kolečka pokrájený citrón a zasypeme vše sáčkem kyseliny citrónové. Necháme minimálně 24 hodin luhovat. Po uplynutí této doby scedíme celý nálev přes plátýnko do hrnce. Začneme mírně zahřívat a postupně přisypáváme cukr až do úplného rozpuštění. Celé převaříme asi 3 minuty a ještě horké plníme do čistých suchých lahví. Ihned je zavíčkujeme a skladujeme v chladu a temnu. Po otevření pak doporučuji uchovávat lahev se sirupem v lednici. Sirup můžete používat dle libosti do čaje, na výrobu limonád, do koktejlů...zkrátka fantazii se meze nekladou ☺ Však vy si s použitím určitě hravě poradíte.
Pro ozvláštnění chuti můžete přidávat i různá koření. Opravdu skvělým kořením do bylinných sirupů je kardamom, ale i skořice, badyán, hřebíček a další. Opět opakuji, záleží jen na vaší chuti, fantazii a záměru následného využití.
Martinko,potěšila jsi mě !Meduňky mám nadúrodu a recept žádný,nebudu to mít tak hezké ,ale těším se na výsledek!Díky Dája.
OdpovědětVymazatDájo, ahoj. Tak to jsem ráda, že se ti recept hodí.
VymazatPa M.
Marti i já se těším na sirup, mám ho od tebe uložený už z minula. A moc nám doma chutná. Tentokrát zkusím i s kořením. Krásný zbytek víkendu. Z❤
OdpovědětVymazatAhoj Zdeni, zkus i s kořením a uvidíš, že je to zase úplně jiná chuť a vůně.
VymazatPa M.
Martinko,
OdpovědětVymazatzrovna včera jsem 2 litříky meduňkového sirupu udělala :-)
Recept mám hodně podobný ;-)
V lednici už odpočívají i další 2l letošního bezinkového sirupu a chystám se postupně na další!
Všechno nejlepší k ....půlkulatinám !
/ Já jsem o pár dní a 1 rok déle narozena ;-) /
Iluško, děkuji ti ze ♥.
VymazatBezinkový sirup jsem naložila dnes, takže zítra budu plnit lahvičky.
Pa M.
Martinko posílám přání k narozeninám - hodně štěstí a zdravíčka !!! užívejte si oslavu ♥ Iva
OdpovědětVymazatIvanko, děkuji mnohokrát!!! ☺
VymazatPa M.
Ahoj Martino, také dělám podobný i z máty a šalvěje, ale co mne překvapilo - je to koření, díky za typ. Vše dobré k narozeninám. Slávka
OdpovědětVymazatAhoj Slávko, s kořením jsou sirupy skvělé. Opravdu nejlepší chuťově (alespoň pro nás) je kardamom.
VymazatMěj se prima, M.
Martinko, děkuji za recept :-) Určitě vyzkouším. Já zrovna jedu na bezinkovém sirupu. A přeji všechno nejlepší k narozeninám. Spoustu bezva lidí kolem a především zdraví. Hezký víkend, Alča
OdpovědětVymazatAhoj Alčo, děkuji ti ze ♥ za přáníčko.
VymazatMěj se hezky, M.
Také Marti sirupuji, moc nám doma chutnají, tak se snažím o zásoby. K narozeninám ti přeji nejenom stálé zdraví, také štěstí, pohodu a dobro kolem sebe.
OdpovědětVymazatMěj krásnou oslavu!
Ála
Ahoj Álo, Moc moc děkuji za přáníčko. Oslava se super povedla, tak jsem spokojená ☺
VymazatPa M.
Marťo skvělé!!! Zajímalo by mě, proč to necháváš ty tři minuty vařit? Ivana
OdpovědětVymazatIvanko, některý nechávám povařit kraťounce, ale třeba bezinkový už po zamíchání cukru nevařím. I když vloni se mi pár skleniček zkazilo, a tak asi i bezinkový letos mírně povařím. Ono je přeci jen lepší nalévat ho do lahviček horký.
VymazatPa M.
Marti, tak predne krasne narozeniny, gratulace k 5-tistovce a chvala hezkych fotek i napadu na vyuziti medunky:-). Pekny vecer. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, děkuji za gratulaci a také přeji krásný nový týden, M.
VymazatTento blog se mi moc líbí! Narazila jsem na něj teprve teď a už šmejdím! Sirupy mám ráda! Tedy... Ne ráda na konzumaci (kvůli cukru), ale ráda je připravuju třeba pro ostatní, takže tento někdy určitě vyzkouším, protože mám meduňku moc ráda! :)
OdpovědětVymazatTak super, vítejte!!!
VymazatZkuste si uvařit sirup bez cukru. Zkuste ho nahradit stévií třeba. Já s tím tedy zkušenost nemám, ale myslím, že by to také šlo ☺
Mějte se prima, M.
Martinko recept se mi sejde,prave jsem medunku otrhala.
OdpovědětVymazatVše krasne k Tvym narozeninam.Atka
Aťko, děkuji ze ♥ za přáníčko.
VymazatMěj se hezky, M.
Marti, ja sa na medovkový tiež chystám. Nádherne si ho nafotila. Bazový už mám, a ešte by som chcela vyskúšať levanduľový. Tak uvidím ako sa mi bude dariť. Andrea
OdpovědětVymazatAhoj Andrejko, já zase obráceně...teprve dnes jsem naložila bezový. Levandulový jsem už také dělala (kdysi), ale letos musím ještě udělat lipový.
VymazatPa pa M.
Gratuluji k pětistovce :-)))))
OdpovědětVymazatZdravý sirup vypadá moc lákavě.
Evičko...děkuji mnohokrát ☺
VymazatPa M.
Martinko, sirupy dělám stejným způsobem, jen jsem přípravu nikdy tak krásně nenafotila!
OdpovědětVymazatMoc a moc gratuluji k narozeninám, slavíš je s naším Adamem :o)
Měj příjemnou neděli, pa Helena
Helinko, vím vím. Adámkovi posílám také velikou gratulaci.
VymazatMějte se u vás prima, M. ♥
Milá Martinko,chodím sem pravidelně,ale ještě nikdy nenapsala...Ale dnes musím,kradu recept na sirup ;-).Děkuji moc za něj a krásné fotky.Taky ze srdce přeju dodatečně vše nej k narozeninám.Krásné červnové dny.H.
OdpovědětVymazatHani, ale vůbec ne krádež ☺, vždyť právě pro vás sem ty recepty dávám. Tak jen směle do sirupkování.
VymazatKrásný den, M.
Martinka recept si uložím, hoci tento rok asi sirup nebudem variť, ale hlavne gratulujem ku krásnemu jubileu, nech sa ti darí, veľa zdravia a lásky ti prajem do ďalšej päťdesiatky. Príjemný deň Zita
OdpovědětVymazatMilá Martino,
OdpovědětVymazatmoc děkuji za krásný blog. Jako červnová učitelka k němu poslední dobou utíkám stále častěji a nechávám se pohladit po duši. Děkuji za váš optimismus!A taky za odkaz na blog Sláma v botách - to je velká legrace.
Teď ale k praktickému dotazu, koupila jsem kyselinu citonovou v Lidlu ve velkém balení. Jakou gramáž má malý sáček? Ráda bych udělala meduňkový sirup a nemám zkušenost. Kamarádka používá výtažek z grepového semínka,které zabrání následným kvasným procesům. Nezkoušela jste to? Moc děkuji a hezké prázdniny!
Alena
Marti, všechno nejlepší k narozeninám, hodně zdravíčka, pohody a spokojenosti.
OdpovědětVymazatMeduňkvý sirup dělám podobně, na jahůdky se chystám. U nás to dozrává později.
Krásný den :-)
Dobrý večer, mňa okrem receptu zaujali aj visačky na pohároch. Robila ste si ich sa, alebo cez nejaký program? Daniela
OdpovědětVymazatDanielo, děkuji. Visačky jsem si dělala, ale tak, že samolepka je koupená, mnou pak nalepená a dopsané údaje jsou také mé. Mějte se hezky, M.
Vymazat