s šalvějí a štiplavými brusinkami.
Dlouho jsme se neviděli.
Dobrý den všichni ☺
Jsem v jednom kole. Potřebuji si vydechnout a nadechnout se. A tak tento víkend bude ve znamení odpočinku, sice aktivního, ale odpočinku. Dcera nám odcestovala do Francie (do Orléans) za přítelem, svatbu manželovy sestřenice jsme zvládli minulou sobotu...ufff ☺
A protože příjemné období nadcházejícího podzimu je tady, tak je potřeba si ho vychutnat.
K dnešnímu večernímu posezení v našem venkovním domku patří hřejivé deky, do kterých se může každý v případě chladu zabalit. A k pohodě také samozřejmě patří dobré jídlo a pití.
Domácí kachní paštika vařená s láskou, domácí chlebíček a hrníček horkého čaje (nebo sklenka vínka ☺)
=
DOKONALÁ IDYLA BABÍHO LÉTA
Potřebujeme:
1/2 kg kachních jater
3 vydatné vrchovaté lžíce kachního sádla
1 šalotka
čerstvý tymián, saturejka a šalvěj (dle chuti)
sůl, pepř (dle chuti)
1 dcl 33% smetany
1 dcl červeného suchého vína
sterilované brusinky
Na pánvi rozehřejeme sádlo a zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme očištěná játra a zprudka opečeme. Vše zasypeme bylinkami, pepřem a solí. Po opečení jater přidáme víno a necháme ho odpařit. Na závěr zjemníme smetanou. Po mírném vychladnutí rozmixujeme do konzistence, která je nám příjemná. Někdo má rád paštiku jemnější někdo hrubší, takže každý si namixuje podle svého uvážení. Vzniklou směs dáme do skleničky a na vršku dozdobíme brusinkami. Velmi vhodné je nechat paštiku do druhého dne uležet v ledničce. Všechny chutě se propojí a rozleží.
Doufám, že další přestávka už nebude tak dlouhá a uvidíme se o něco dříve.
Mějte se všichni fajn.
M.
Já ještě paštiku nikdy nedělala - mám ji mezi "chci zkusit" ;-). Tvoje kachní vypadá úžasně, já asi začnu kuřecí, přece jen jsou kuřecí játra levnjěší a dostupnější...
OdpovědětVymazatStáňo, určitě ji vyzkoušej. Chuť, vůně a vlastně všechno je s kupovanými produkty nesrovnatelná.
VymazatKrásnou neděli, M.
Martinko, vaše paštika vypadá fantasticky a určitě i tak chutná! No a s domácím chlebíkem...to je paráda. Přeji krásné podzimní dny. Libuš
OdpovědětVymazatLibuško, velmi děkuji za vaše milé zastavení.
VymazatM.
Nádhera, hned bych si dala ;)
OdpovědětVymazatFakt? No tak to je moc dobře.
VymazatKrásnou neděli, M.
Domácí paštičky sem tam děláme, ale z kachních jater jsem si ještě netroufla. Raději si je vozím z Francie :-) A s brusinkami to je nej. Jsem závislák na brusinkách a cpu je téměř kamkoliv a kombinace s paštikou je vždy mňam :-) Hezký víkend, Martinko
OdpovědětVymazatAlenko, nemusíš se bát. Kachní játra nejsou zas až tak drahá. Manžel mi je vozí z práce, 1/2 kg stojí něco kolem 50 Kč. A máš pravdu, s brusinkami je skvělá.
VymazatKrásnou neděli,M.
Teda, obdivuji, sice na pastiky nejsem - spis na ty vnitrnosti:-), ale tahle domaci bude urcite skvela, natoz s domacim chlebem. Hezky vecer. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, je velmi chutná. Když vyzkoušíš, nebudeš zklamaná. Mně se nejvíc líbí, že můžu kombinovat jakékoliv koření, pak paštika pokaždé trošku jiná.
VymazatPa pa M.
Ty nám děláš Martí chutě :)))Eva
OdpovědětVymazatJá vím ☺☺☺
VymazatPa M.
Paštika vypadá velmi lákavě. Měla bych ji zkusit. Hezkou neděli. M.
OdpovědětVymazatUrčitě ji zkus. 100% zaručuji, že nebudeš zklamaná.
VymazatPa M.
Na vánoce míváme kachnu s játrovou nádivkou. Po tomhle příspěvku mám na ni chuť už teď. Zkusím tuhle alternativu :-)) Hezkou neděli D.
OdpovědětVymazatMilá Danko, vítám tě u "Mých šťastných andělů" ♥
VymazatDoufám, že se sem budeš ráda vracet.
Pa M.
Děkuji za hezké přivítání :-) Nakukuji sem už dlouho, jenom jsem moc nepsala :-) Budu ráda, když se ke mě taky podíváš. Hezký večer D.
VymazatAno, podívám se, děkuji. Pa M.
VymazatMartinko, doufám, že se vám večer vydařil, protože papáníčko jste k němu měli skvostné!
OdpovědětVymazatMěj hezký i dnešní večer. Pa, Helena
Paštika byla určitě výborná, domácí chleba taky. Nenapsala bys prosím i recept na chleba?
OdpovědětVymazat