sobota 24. září 2016

Kachní paštička


s šalvějí a štiplavými brusinkami.


Dlouho jsme se neviděli.
Dobrý den všichni ☺
 Jsem v jednom kole. Potřebuji si vydechnout a nadechnout se. A tak tento víkend bude ve znamení odpočinku, sice aktivního, ale odpočinku. Dcera nám odcestovala do Francie (do Orléans) za přítelem, svatbu manželovy sestřenice jsme zvládli minulou sobotu...ufff ☺
A protože příjemné období nadcházejícího podzimu je tady, tak je potřeba si ho vychutnat.
K dnešnímu večernímu posezení v našem venkovním domku patří hřejivé deky, do kterých se může každý v případě chladu zabalit. A k pohodě také samozřejmě patří dobré jídlo a pití.

Domácí kachní paštika vařená s láskou, domácí chlebíček a hrníček horkého čaje (nebo sklenka vínka ☺)
=
 DOKONALÁ IDYLA BABÍHO LÉTA 
Potřebujeme:
1/2 kg kachních jater
3 vydatné vrchovaté lžíce kachního sádla
1 šalotka
čerstvý tymián, saturejka a šalvěj (dle chuti)
sůl, pepř (dle chuti)
1 dcl 33% smetany
1 dcl červeného suchého vína
sterilované brusinky

Na pánvi rozehřejeme sádlo a zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme očištěná játra a zprudka opečeme. Vše zasypeme bylinkami, pepřem a solí. Po opečení jater přidáme víno a necháme ho odpařit. Na závěr zjemníme smetanou. Po mírném vychladnutí rozmixujeme do konzistence, která je nám příjemná. Někdo má rád paštiku jemnější někdo hrubší, takže každý si namixuje podle svého uvážení. Vzniklou směs dáme do skleničky a na vršku dozdobíme brusinkami. Velmi vhodné je nechat paštiku do druhého dne uležet v ledničce. Všechny chutě se propojí a rozleží.


 

Doufám, že další přestávka už nebude tak dlouhá a uvidíme se o něco dříve.
Mějte se všichni fajn.

M.



20 komentářů:

  1. Já ještě paštiku nikdy nedělala - mám ji mezi "chci zkusit" ;-). Tvoje kachní vypadá úžasně, já asi začnu kuřecí, přece jen jsou kuřecí játra levnjěší a dostupnější...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, určitě ji vyzkoušej. Chuť, vůně a vlastně všechno je s kupovanými produkty nesrovnatelná.
      Krásnou neděli, M.

      Vymazat
  2. Martinko, vaše paštika vypadá fantasticky a určitě i tak chutná! No a s domácím chlebíkem...to je paráda. Přeji krásné podzimní dny. Libuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, velmi děkuji za vaše milé zastavení.
      M.

      Vymazat
  3. Domácí paštičky sem tam děláme, ale z kachních jater jsem si ještě netroufla. Raději si je vozím z Francie :-) A s brusinkami to je nej. Jsem závislák na brusinkách a cpu je téměř kamkoliv a kombinace s paštikou je vždy mňam :-) Hezký víkend, Martinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, nemusíš se bát. Kachní játra nejsou zas až tak drahá. Manžel mi je vozí z práce, 1/2 kg stojí něco kolem 50 Kč. A máš pravdu, s brusinkami je skvělá.
      Krásnou neděli,M.

      Vymazat
  4. Teda, obdivuji, sice na pastiky nejsem - spis na ty vnitrnosti:-), ale tahle domaci bude urcite skvela, natoz s domacim chlebem. Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, je velmi chutná. Když vyzkoušíš, nebudeš zklamaná. Mně se nejvíc líbí, že můžu kombinovat jakékoliv koření, pak paštika pokaždé trošku jiná.
      Pa pa M.

      Vymazat
  5. Ty nám děláš Martí chutě :)))Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Paštika vypadá velmi lákavě. Měla bych ji zkusit. Hezkou neděli. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus. 100% zaručuji, že nebudeš zklamaná.
      Pa M.

      Vymazat
  7. Na vánoce míváme kachnu s játrovou nádivkou. Po tomhle příspěvku mám na ni chuť už teď. Zkusím tuhle alternativu :-)) Hezkou neděli D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Danko, vítám tě u "Mých šťastných andělů" ♥
      Doufám, že se sem budeš ráda vracet.
      Pa M.

      Vymazat
    2. Děkuji za hezké přivítání :-) Nakukuji sem už dlouho, jenom jsem moc nepsala :-) Budu ráda, když se ke mě taky podíváš. Hezký večer D.

      Vymazat
    3. Ano, podívám se, děkuji. Pa M.

      Vymazat
  8. Martinko, doufám, že se vám večer vydařil, protože papáníčko jste k němu měli skvostné!
    Měj hezký i dnešní večer. Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Paštika byla určitě výborná, domácí chleba taky. Nenapsala bys prosím i recept na chleba?

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...