zkrátka celý podzim.
(A i když poslední dny svými tropickými teplotami podzim vůbec nepřipomínají, tak ono to přijde, to vím jistě. A já, já budu připravená ☺)
Chutná mi
Š V E S T K O V Ě
Asi se všechny shodneme, že není nad chuť a vůni domácího sezónního ovoce.
Jsem velká milovnice jablíček, ale švestky...to je jiná liga. Ty neuskladníte, jejich dostupnost a následná konzumace je časově omezená. Mluvím o švestkách našich, ze zahrady, ze země i ze stromu, sem tam s nějakým červíkem. (Můj tatínek vždycky říkal, že pokud je v ovoci červ, tak je vlastně zdravé, protože do toho navoskovaného pseudoovoce by červ ani nepáchl ☺)
Když byla Terezka malá, dělávala jsem jablíčkovou domácí přesnídávku. Byl to ale ten recept s pudinkem (asi znáte). Tenhle způsob dělání jsem ale teď použít nechtěla, švestkovou přesnídávku by to pokazilo. Chtěla jsem zachovat plnou ovocnou chuť bez zbytečných škrobů. Takže jak na to? No v podstatě velmi jednoduše. Vypeckované švestky jsem nakrájela na kousky a nechala rozvařit. Vše jsem zasypala vydatnou dávkou hřejivého koření (skořice, hřebíček, vanilka a kardamom) a posléze promixovala ponorným mixérem. Cukrem jsem velmi šetřila. Pro trošku hustší konzistenci jsem použila citrusový pektin (jen pár špetek...nechceme přeci marmeládu). Vše jsem spolu povařila, doplnila poctivým panákem rumu (všichni už jsme dospělí), horké nalila do skleniček a posléze zasterilovala ve vodní lázni.
Chuť i vůně je fenomenální.
Mám radost, že se mi přesnídávka, vlastně stylem pokus omyl, povedla.
Sami vidíte, jakou krásnou temně vínovou barvu si přesnídávka zachovala. Přesně taková barva charakterizuje hřejivý podzim.
Tak to je mé zářijové vaření přesnídávky, skutečně ovocné.
Mějte se všichni prima.
M.
Když byla Terezka malá, dělávala jsem jablíčkovou domácí přesnídávku. Byl to ale ten recept s pudinkem (asi znáte). Tenhle způsob dělání jsem ale teď použít nechtěla, švestkovou přesnídávku by to pokazilo. Chtěla jsem zachovat plnou ovocnou chuť bez zbytečných škrobů. Takže jak na to? No v podstatě velmi jednoduše. Vypeckované švestky jsem nakrájela na kousky a nechala rozvařit. Vše jsem zasypala vydatnou dávkou hřejivého koření (skořice, hřebíček, vanilka a kardamom) a posléze promixovala ponorným mixérem. Cukrem jsem velmi šetřila. Pro trošku hustší konzistenci jsem použila citrusový pektin (jen pár špetek...nechceme přeci marmeládu). Vše jsem spolu povařila, doplnila poctivým panákem rumu (všichni už jsme dospělí), horké nalila do skleniček a posléze zasterilovala ve vodní lázni.
Chuť i vůně je fenomenální.
Mám radost, že se mi přesnídávka, vlastně stylem pokus omyl, povedla.
Sami vidíte, jakou krásnou temně vínovou barvu si přesnídávka zachovala. Přesně taková barva charakterizuje hřejivý podzim.
Tak to je mé zářijové vaření přesnídávky, skutečně ovocné.
Mějte se všichni prima.
M.
Teda Marti, všechny tvé marmelády vypadají úžasně!Hezký den V.
OdpovědětVymazatAchjo,sbíhají se mi sliny,bohužel u nás u většiny švestek zjara pomrzly květy,takže ani slivovice,ani povidlí,ani tato dobrota letos nehrozí :-(.
OdpovědětVymazatSladké podzimní dny přeju H.
Marti, paráda, máte to krásně promyšlené. Děkuji za inspiraci, třeba k nám ještě švestky zavítají. Udělala jsem z nich už povidla a koláč.
OdpovědětVymazatKrásné babí léto, Katka
WOW, hnd bych si dala, vypada uzasne, ta barva a vsechny ingredience jsou mi velmi sympaticke. Hezky vecer. M.
OdpovědětVymazatHezk nafoceno...
OdpovědětVymazatU nás (máme chalupu na Vysočině) švestky ještě nedozrály. Myslela jsem, že udělám aspoň koláč, ale ani na ten to nebylo. A na povidla už vůbec ne. Možná za týden... Ale dočesali jsme špendlíky, co nejdou vůbec od pecky, takže je nikdo moc nechce jíst. Už začínaly padat, jak byly zralé. Udělala jsem z nich marmeládu - jsem zvědavá, jak vyjde. Jen jsem si doma zapomněla foťák, takže plánovaná fotodokumentace na blogu nebude... :-(
Mňam, to musí být dobrota! Škoda, že se u nás ovoce dožije nejvýš koláče...ti malí prťavci hned všechno spolykají 😁 krásnou neděli!
OdpovědětVymazatTak to jsou věci , do kterých se já rozhodně nepouštím :)))) budu ti závidět ten gastronomický podzim:))Eva
OdpovědětVymazatMartinko to je doslova léto ve skleničkách - a pak v zimě chutná dvojnásob!! pěkné dny ♥Iva
OdpovědětVymazatMarti, tak ta musí být. Je vidět, že jsi pořádně připravená :-) Já jsem vařila marmeládu ze švestek s chia semínkama, ale zatím jsem nedávala žádné želírovací přípravky, tak ji budeme muset rychle sníst :-)
OdpovědětVymazatDěvčátka, všem vám velmi děkuji za vaše zastavení a milé komentáře, Martina ♥
OdpovědětVymazatMarti jsi stále pilná jako ta včelička :o). Já mám spíše přísun zeleniny než ovoce, takže letos jsem zpracovala pouze červený rybíz. Ale to nevadí, mám zásoby ještě z loňska.
OdpovědětVymazatMěj krásné dny.
Ála
Martinko,krásně se na to kouká,pěkně a chutně nafoceno !Dája
OdpovědětVymazatMartinko, myslím, že cítím i tu vůni i tu chuť... To musí být úžasná dobrota!
OdpovědětVymazatPřeji krásné a voňavé dny, Helena
Marti....mňam,to je asi tuze velká dobrota...a ta vůně:-)
OdpovědětVymazatHezké dny "babího" léta,Jitka
Martinko u Tebe objevím vždy něco nového, zajímavého a nádherně prezentovaného.. smekám!
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMilá Martinko, tiše ti závidím úrodu švestek. Tak ráda bych vařila marmošku, sušila je na křížalky. Miluji tu ovocnou vůni, která se rozlévá po celém domě. Nám všechny stromy na jaře omrzly, takže máme po úrodě. Budu si v duchu alespoň trošinku představovat tu krásnou vůni u vás doma ;-). Ilona
OdpovědětVymazat