GALETTE znamená v překladu PLACKA...
...a skutečně je to koláč mající "plackoidní" tvar ☺
Dlouho jsem měla recept na tento koláč připravený k vyzkoušení.
Dnes se dočkal realizace.
Recepty na něj najdete různé, já vám dnes přináším recept svůj.
S těstem se velmi dobře pracuje, nedrolí se, je jemné.
Ovoce můžete zvolit jakékoli máte doma, já jsem měla jablka a broskve, které se k sobě dobře hodí.
Pojďme tedy péct...
Dlouho jsem měla recept na tento koláč připravený k vyzkoušení.
Dnes se dočkal realizace.
Recepty na něj najdete různé, já vám dnes přináším recept svůj.
S těstem se velmi dobře pracuje, nedrolí se, je jemné.
Ovoce můžete zvolit jakékoli máte doma, já jsem měla jablka a broskve, které se k sobě dobře hodí.
Pojďme tedy péct...
Na těsto potřebujeme:
2 šálky (220g) hladké mouky
3/4 šálku (150 g) másla
2-3 lžíce (65 g) cukru
2 lžíce zakysané smetany nebo 80 ml podmáslí
špetka soli
špetka soli
Na náplň potřebujeme:
jakékoli ovoce (meruňky, broskve, jahody, švestky...)
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce mletých ořechů
1 lžíce cukru
Dále ještě potřebujeme:
1 vejce
třtinový cukr
moučkový cukr
Postup:
Mouku dáme na vál, přidáme máslo, cukr a smetanu a uhněteme těsto (můžete ho samozřejmě uhníst i v robotu).
Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme odpočinout na hodinu do lednice.
Mezitím si zahřejeme troubu na 200°C.
Těsto vyválíme do kruhu a placku přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
Škrob smícháme s mletými ořechy a cukrem.
Tuto směs dáme na těsto, ale necháme asi 5 cm od okraje bez směsi.
To vše poklademe ovocem a posypeme moučkovým cukrem.
Strany těsta přehneme směrem do středu.
Před vložením do trouby potřeme strany vejcem a posypeme třtinovým cukrem.
Koláč pečeme asi 30 minut.
Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Tak to bych si dala-hned teď:-)))Eva
OdpovědětVymazatViď ?..... ☺ Kávička a nožky hore...pohoda.
VymazatPa M.
Ty mi ale dávaš Marti. Opäť chutný koláčik. Ten tvarohový som už piekla a zožal úspech. Tento skúsim určite tiež. Vyzerá famózne. Andrea
OdpovědětVymazatJééé Andrejko, tak to jsem ráda, že švédský koláč chutnal. Já osobně ho mám ráda moc.
VymazatPa M.
Kolac vyzera fantasticky. Myslela som si že je kysnuty, ale nie je, takze super.
OdpovědětVymazatNe ne, není kynutý. Musíme to kynuté omezovat viď ? ☺
VymazatPa M.
Vypadá to velmi zajímavě Martinko, ukládám k vyzkoušení...
OdpovědětVymazatÁla
Alenko, určitě, vyzkoušej ho.
VymazatPa M.
Martinko, každé léto, když je čerstvé ovoce mám velkou chuť koláč vyzkoušet, ale ještě na to nedošlo. Fakt si mě navnadila, vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatMěj se moc hezky, Helena
Nadherne fotky i vysledek. Lakavy moc. M.
OdpovědětVymazatHm, mám pocit, že bych placku snědla sama a tak to být nemá, já jsem totiž na sladké. Martí měj hezké dny. Jana
OdpovědětVymazatTak to vypadá HODNĚ DOBŘE♥ mňam! Ten musím určitě zkusit♥ děkuji za inspiraci Martinko♥ no a s kopečkem vanilkové.. to si umím taky představit :-) nádhera!MĚJ SE KRÁSNĚ MARTINKO♥
OdpovědětVymazatKoláč vypadá lákavě, ale co mne zaujalo byl fialkový cukr. ÚŽASNÉ!
OdpovědětVymazatPřeji příjemné a pohodové jarní dny. Jarka