Krásný sobotní den milí přátelé!
I obyčejný makovec se může přidáním několika málo ingrediencí stát neobyčejně skvělým dezertem.
A jak se vlastně všechny máte?
Jaro se nám pořád nějak ne a ne plně rozběhnout. Sice všechno krásně kvete a pučí, ale chybí mi stálé vyšší teploty, kdy vyběhnete ven jen v tričku, necháte otevřené dveře na terasu a tak, vždyť to znáte.
Tak snad se brzy dočkáme.
Pojďme ale na dnešní recept. Možná někomu připomene to, co už dlouho nepekl a přitom je to recept našich babiček, třebaže pozapomenutý.
Budeme potřebovat:
2 vejce
200 g hladké mouky
200 g mletého máku
180 g cukru
50 g kokosového tuku
1/2 litru mléka
špetka soli
2 lžičky vinného kamene (prášek do pečiva)
lžička skořice
vlašské ořechy
sušené brusinky
Postup:
- žloutky vyšlehejte s cukrem
- postupně přidávejte mouku s vinným kamenem
- dále pak mák
- zjemňujte mlékem a rozpuštěným kokosovým tukem
- následně přidejte skořici, vlašské ořechy a brusinky
- na úplný závěr opatrně vmíchejte sníh ze dvou bílků
Samozřejmě i "obyčejný" makovec můžete vylepšit teplou karamelovou nebo čokoládovou omáčkou, kopečkem brandy šlehačky nebo horkými malinami a rázem máte vznešený dezert.
Záleží na příležitosti, ke které budete makovec servírovat.
Ale věřte mi, že vynikající je i samotný k hrnečku mléka nebo, v mém případě, k šálku horké černé kávy.
Mějte prima víkend.
M.
Jééé Marti - ten vypadá úžasně ✿ škoda, že u nás jím mák jenom já...
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend ✿✿✿ Renča
Jééé Marti - ten vypadá úžasně ✿ škoda, že u nás jím mák jenom já...
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend ✿✿✿ Renča
Renčo, upeč si z poloviční dávky do malé bábovčičky☺
VymazatPa M.
Hmmm, makovy jsem nikdy nepela, mohla bych prubnout, vypada bajecne, diky za napad:-). M.
OdpovědětVymazatMarti, máš pravdu, ....trochu zapomenutý recept, moje babička makovec pekla často, já ani jednou. ..tak to třeba díky Tobě napravím:-)
OdpovědětVymazatHezký víkend,Jitka
Marti, máš pravdu, ....trochu zapomenutý recept, moje babička makovec pekla často, já ani jednou. ..tak to třeba díky Tobě napravím:-)
OdpovědětVymazatHezký víkend,Jitka
Marti, makovec som nikdy nepiekla, ale vyzerá výborne. Určite vyskúšam. Krásne fotky. Andrea
OdpovědětVymazatVypadá nádherně a určitě i báječně chutná :-). Krásný víkend Ivna
OdpovědětVymazatMakovec jsem pekla často, když byly děti malé a milovali jsme jej. Krásný víkend.
OdpovědětVymazatMartinko, mňam! Hned bych ochutnala, mamka ho pekla s citronovým ledem navrchu... Musím si pořídit mlýnek na mák....
OdpovědětVymazatPřeji krásnou neděli, Helena
Dobrý den, Martinko. Makovec vypadá skvěle. =o) V sobotu jsem podle Vašeho receptu upekla Galette koláč s jablky a broskvemi a byl skvělý. Ivana z Prahy
OdpovědětVymazatMarti opravdu vypadá náramně.Vyzkouším,a zkusím ho z bezlepkové mouky ať si udělám radost já.Měj se moc hezky.Z❤
OdpovědětVymazatMartí udělala jsi mi takové chutě!!!!!!!!!!!V Tvém provedení je fakt vznešený!Dája
OdpovědětVymazatDěvčátka...zdravím vás a velmi velmi děkuji za vaše komentáře.
OdpovědětVymazatMějte krásné dny, Martina
Óóó, čím viac maku, tým lepšie pre mňa, vĎaka za tip na wíkend :)
OdpovědětVymazatJolana z http://yellowhouseideas.blogspot.sk/
Martinko vracím se sem a MUSÏM strašně chválit tento recept !!! Opravdu jeden z NEJ co se přibližuje k onomu známému makovci v alobalové vaničce. Protože mám na podzim vždy nasbírané hromady máku (takové malé makové království) můžu mákem radostně plýtvat a zkoušet ... a tvému receptu dávám 1* ♥ Iva
OdpovědětVymazat