JABLEČNÉHO dortu
... bych doporučovala ☺
Dnes přicházím s receptem na lehounký a svěží podzimní dort plný voňavých jablíček, skořice a štiplavých brusinek.
Budeme potřebovat:
na piškot:
2 vejce (rozdělená na žloutky a bílky)
100 g cukru moučka
100 g polohrubé mouky
2 ČL vinného kamene
5 lžic teplé vody
5 lžic oleje
ostatní:
10 středně velkých jablek
šťávu z 1 citronu
špetku skořice
cukr krupice
2 vanilkové pudinky
300 ml vody
3 PL marmelády (třeba rybízové)
čerstvé brusinky
Postupujeme takto:
1) nejprve si uděláme těsto na piškot - myslím, že nemusím vypisovat, každá to jistě zvládnete
2) vymažeme (já používám olej ve spreji, je to fakt super vychytávka) dortovou formu a vysypeme polohrubou moukou
3) nalijeme těsto a dáme péci na horkovzduch na 180°C, upečení zkoušíme špejlí
4) po upečení necháme piškot vychladnout
5) korpus potřeme marmeládou
6) do hrnce si nastrouháme jablka a přidáme k nim šťávu z 1 citronu
7) osladíme dle chuti, přidáme skořici
8) přivedeme k varu a opatrně vlijeme pudinky rozmíchané ve vodě
9) celé povaříme
10) ještě horké vylijeme na korpus dortu, který samozřejmě zůstal ve formě ☺
11) celé to necháme řádně vychladit
11) před podáváním můžeme přelít rozvařenými brusinkami nebo šlehačkou nebo karamelem...zkrátka dle vaší chuti, anebo to můžete nechat jen tak. I to je skvělé.
Tak co říkáte? Je pro Vás tento dort zajímavý? Zkusíte ho?
Doporučuji ho nechat pořádně vychladit, aby se Vám nezbortil, a aby stihla jablíčka pořádně ztuhnout.
Přeji hezký závěr týdne a brzy na shledanou.
M.
Teda! Vypadá naprosto báječně!
OdpovědětVymazatUrčitě musel chutnat.
Krásný večer.
Ilonko, děkuji za pochvalu. Mějte hezké dny, pa M.
VymazatMarti, určit vyzkouším, takovéhle dobroty mám ráda :-) Fajn večer, Alča
OdpovědětVymazatDobře Alenko, vyzkoušej. Budu moc ráda. pa pa M.
VymazatTa šiška na něm je vtipná! Ještě jsem nestihla upéct rohlíčky z minula a už je tady další dobrota :-) Krásné dny Martinko, D.
OdpovědětVymazatJé - ten dělávám taky. Ale ten tvůj vypadá mnohem fotogeničtěji - i díky těm brusinkám (já ho dělám jen se šlehačkou)
OdpovědětVymazatHezký večer
Nádhera, určitě vyzkouším i s brusinkami. Jindra
OdpovědětVymazat