pátek 20. října 2017

BRUSINKOVÝ chlebíček


Období podzimu je kromě jiného spojeno s rudými plody brusinek. Nejenže jsou kuličky brusinek nesmírně fotogenické, ale hlavně jsou velmi chutné, tedy abych to upřesnila...v syrovém stavu nejsou nic moc, ale po upečení jsou skvělé☺
K podzimnímu pečení využívám brusinky moc ráda. Dnes si upečeme 
BRUSINKOVÝ chlebíček s fondánovou polevou.


Na těsto budeme potřebovat:
3 vejce
130 g cukru krupice
200 g hladké mouky
80 g polohrubé mouky
150 g másla
2 ČL vinného kamene
špetka soli
100 ml mléka
Na fondánovou polevu budeme potřebovat:
125 g cukru krupice
65 ml vody
1 lžičku octa
...a ještě potřebujeme:
1 vaničku (200 g) čerstvých brusinek


Postupujeme takto:
1) Oddělíme žloutky a bílky
2) Bílky vyšleháme se špetkou soli
3) Žloutky v jiné míse vyšleháme se změklým máslem
4) Postupně přidáváme mouku s vinným kamenem a ředíme mlékem 
5) Na závěr opatrně vmícháme ušlehané bílky

Formu si pečlivě vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Vlijeme polovinu těsta. Na ni navrstvíme část brusinek obalených v cukru a zalijeme druhou polovinou těsta. Na vršek pak navrstvíme další brusinky a dáme péct do trouby. Pečeme na 180°C horkovzduch a upečení zkoušíme špejlí.
Po řádném vychladnutí polijeme fondánovou polevou. 

Tu připravíme takto:
1) Do kastrolu nalijeme vodu a ocet, přisypeme krystalový cukr. Vše přivedeme do varu, pak plamen stáhneme a ještě 10 minut vaříme na mírném ohni. Po deseti minutách se nám vytvoří cukrový sirup.
2) Uvařený sirup přelijeme do studené mísy a za občasného míchání necháme mírně vychladnout.
3) Po 5-6 minutách míchání se postupně změní barva sirupu na bílou a hmota začne tuhnout. Ještě stále to promícháváme.
4) Po dalších 5-6 minutách dosáhneme požadovanou konzistenci (kdyby vám to hodně ztuhlo, přidejte kapku vody navíc).

Musím napsat, že tento moučník je mlsání luxusní. Těsto v podstatě velmi jednoduché, brusinky dodávají zářivost a poleva moučník povyšuje. Však zkuste a přesvědčíte se sami.

Prima víkend Všem 🍃

M.


6 komentářů:

  1. No jak jinak, po polívce ještě dokonalý dezert!
    Martinko, vypadá opravdu skvostně! Ráda vyzkouším!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ☺☺☺ přesně tak. Měla jsem dnes volno - měli jsme ředitelské volno, tak jsem se činila ☺
      Pa M.

      Vymazat
  2. A já mám tak ráda sladké tečky ke kávě, hm hm... :o). Ještě, že jsem pekla předevčírem a kousek koláče na mne ještě kouká.
    Ahojky Martinko.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá skvěle. U nás se teď ovšem peče z jablek - máme taková polopodzimní, která se nehodí na dlouhé skladování...

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...