Období podzimu je kromě jiného spojeno s rudými plody brusinek. Nejenže jsou kuličky brusinek nesmírně fotogenické, ale hlavně jsou velmi chutné, tedy abych to upřesnila...v syrovém stavu nejsou nic moc, ale po upečení jsou skvělé☺
K podzimnímu pečení využívám brusinky moc ráda. Dnes si upečeme
BRUSINKOVÝ chlebíček s fondánovou polevou.
Na těsto budeme potřebovat:
3 vejce
130 g cukru krupice
200 g hladké mouky
80 g polohrubé mouky
150 g másla
2 ČL vinného kamene
špetka soli
100 ml mléka
Na fondánovou polevu budeme potřebovat:
125 g cukru krupice
65 ml vody
1 lžičku octa
...a ještě potřebujeme:
1 vaničku (200 g) čerstvých brusinek
1 vaničku (200 g) čerstvých brusinek
Postupujeme takto:
1) Oddělíme žloutky a bílky
2) Bílky vyšleháme se špetkou soli
3) Žloutky v jiné míse vyšleháme se změklým máslem
4) Postupně přidáváme mouku s vinným kamenem a ředíme mlékem
5) Na závěr opatrně vmícháme ušlehané bílky
Formu si pečlivě vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Vlijeme polovinu těsta. Na ni navrstvíme část brusinek obalených v cukru a zalijeme druhou polovinou těsta. Na vršek pak navrstvíme další brusinky a dáme péct do trouby. Pečeme na 180°C horkovzduch a upečení zkoušíme špejlí.
Po řádném vychladnutí polijeme fondánovou polevou.
Tu připravíme takto:
1) Do kastrolu nalijeme vodu a ocet, přisypeme krystalový cukr. Vše přivedeme do varu, pak plamen stáhneme a ještě 10 minut vaříme na mírném ohni. Po deseti minutách se nám vytvoří cukrový sirup.
2) Uvařený sirup přelijeme do studené mísy a za občasného míchání necháme mírně vychladnout.
3) Po 5-6 minutách míchání se postupně změní barva sirupu na bílou a hmota začne tuhnout. Ještě stále to promícháváme.
4) Po dalších 5-6 minutách dosáhneme požadovanou konzistenci (kdyby vám to hodně ztuhlo, přidejte kapku vody navíc).
Martinko, vypadá lákavě :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji, od tebe je to pochvala ☺
VymazatPa M.
No jak jinak, po polívce ještě dokonalý dezert!
OdpovědětVymazatMartinko, vypadá opravdu skvostně! Ráda vyzkouším!
Pa, Helena
☺☺☺ přesně tak. Měla jsem dnes volno - měli jsme ředitelské volno, tak jsem se činila ☺
VymazatPa M.
A já mám tak ráda sladké tečky ke kávě, hm hm... :o). Ještě, že jsem pekla předevčírem a kousek koláče na mne ještě kouká.
OdpovědětVymazatAhojky Martinko.
Ála
Vypadá skvěle. U nás se teď ovšem peče z jablek - máme taková polopodzimní, která se nehodí na dlouhé skladování...
OdpovědětVymazat