...VĚŘTE MI, jsou nakládané CUKETY ☺
Slibuji, že dnes končím s cuketovými recepty, nebo si řeknete, že ta "ženská" je cuketový maniak ☺. Přináším tedy poslední, úplně jednoduchý, a přitom moc dobrý recept.
Předem podotýkám, připravte si spíše mladé cuketky. Já osobně cukety nenechávám narůst do obřích rozměrů, protože co s nimi pak? Leda, že bych je použila jako kyj ☺ nebo zbraň hromadného ničení. A ani chuťově nejsou tito obři nic moc, jsou jen plné semen ☺
Budeme potřebovat:
různobarevné cuketky neurčeného množství (záleží na vás kolik jich chcete zavařit)
cibuli
mrkev
feferonku
čerstvý kopr
na lák:
4 litry vody
1 a 1/4 litru octa
16 dkg soli
30 dkg cukru
55 tobolek sacharinu
15 kuliček nového koření
20 kuliček celého pepře
10 lístků bobkového listu
dle uvážení hořčičná semínka (nemusí být)
Cuketky si nakrájíme na kolečka, případně půlky koleček. Na dno skleničky si dáme kolečko cibule, dvě tři kolečka mrkve, malý kousek feferonky a snítku kopru. Na tyto ingredience pak vyskládáváme střídavě různobarevná kolečka cuketek. Celé to pak zalijeme lákem, který jsme si samozřejmě dopředu svařili. Jinak lák, který Vám dnes svěřuji, je můj nejosvědčenější. Kdysi jsem recept na něj dostala od manželovy tety Anč a je tak skvělý, že ho používám na okurky, na červenou řepu, na květák, zkrátka na ledacos, co potřebuji zavařit. No a až budete mít vámi zvolené množství skleniček naplněno, zavařte je 25 minut na 80°C.
Marti,já bych pro tebe měla ještě jeden tip z cukety;-) V neděli jsem na oslavu dělala spaldovo-cuketove slane susenky,dle blogu V kuchyni vždy otevřeno a byly vyborne!
OdpovědětVymazatNo tak super, cuket je ještě dost ☺☺☺
OdpovědětVymazatPa pa M.
Přiznávám, že nejradši mám pidi cukety ještě bez semen a ty jím jen tak. Takže není co zavařovat, ale recept vypadá lákavě.
OdpovědětVymazatObří cukety jsem už mamce s úspěchem vymluvila, i když byla dotčená, že chci jakési pidižvíky, protože na dědině se přeci každý chlubí co největšími výpěstky ;)
Ilonko, také nemám ráda ty obří, moje mamka je také nechává přerůst ☺
VymazatPa M.
Předloni jsem zavářela cukety ala matjesy a moc se neuchytily. Tento recept se mi líbí, ale bohužel cukety (rostliny) vypadají, že je plodům konec, chytily nějakou plíseň.
OdpovědětVymazatÁla
Já ještě nějaké mám, ale to víš, že se už blíží jejich konec. Tyhle zavařené jsou ale moc dobré. Pa M.
VymazatVypada to moc lakave, kdyz ja mam doma obri a hledam co s ni:-(. M.
OdpovědětVymazatNo...co s ní? toť otázka, obří se těžko zpracovávají. Pa pa M.
VymazatJá mám bohaté zkušenosti spíš s těmi přerostlými cuketami :-) - máme je na chalupě a za dobu, co tam nejsme, prostě některé vyrostou do větších rozměrů než se mi líbí. Ty větší používám buď do mufinů nebo do cuketového nákypu (a samozřejmě vykrajuji tu semínkovou část).
OdpovědětVymazatNakládanou cuketu zkoušela před lety máma a nějak se to nechytlo, tak v tomto směru experimetovat asi nebudu, i když tvoje skleničky vypadají nádherně...
Stáňo, já jsem to prostě zkusila a musím říct, že i manžel si to velmi pochvaloval. Jako příloha k rizotu, zapečeným bramborám se mi to jeví skvělé. Pa M.
VymazatMartinko, taky mám rada jen ty opravdu maličké. Nejraději žluté! Moc děkuji za recept, mám chuť ho vyzkoušet.
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer, Helena
Heli, překvapivě je to fakt dobré. Třeba k zapečeným bramborám nebo rizotu ideální. Pa M.
VymazatMarti recept odkladám a určite budúci rok vyskúšam. Cuketky v pohárikoch vyzerajú krásne. Andrea
OdpovědětVymazatAndrejko, odlož a vyzkoušej, je moc dobrý. Pa pa M.
VymazatVyzerá to veľmi lahodne ♥ xoxo, Alexandra
OdpovědětVymazatAlexandro děkuji pěkně ♥ M.
VymazatReceptů na cuketu není nikdy dost :-)
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
Míšo, já si to také myslím ☺ Pa M.
VymazatMarti pěkně jsi mne nalákala, ráda vyzkouším.Moc si ji nedovedu představit a o to víc mne láká 😉.. Krásný zbytek léta,pa Z ❤
OdpovědětVymazatMarti, já jen žasnu, co všechno se dá z cukety tvořit. Těch nápadů je všude tolik...univerzálnější zeleninu snad nenajdeme:-).
OdpovědětVymazatHezké dny
Henrieta