Máme tu období
P O V I D L O V É
...období sladkých ovocných a kořeněných vůní.
Pokud máte chuť, čas a udržíte ruce v klidu, tak se mnou dnes pojďte vařit povidla.
Budeme potřebovat:
3 kg vypeckovaných švestek
1/2 kg cukru
125 ml octa
mletou skořici a pokud chcete, tak rum ☺
...toť vše !
Jak jsem psala, potřebujete dost času a klidné ruce.
Doba vaření povidel je totiž 6 hodin a za žádnou cenu nesmíte povidla míchat !!!
Umyjte švestky, rozpulte je a odpeckujte.
Dejte do velkého hrnce, prosypte cukrem a prolijte octem...NEMÍCHEJTE.
Přes noc nechte v chladu odstát a proležet.
Druhý den dejte na kamna a stále vůbec NEMÍCHEJTE.
První hodinu vařte na prudším ohni a neopovažujte se dotknout vařečky ☺
Dalších pět hodin vařte na mírném ohni a jděte klidně někam pryč, ať vás to nesvádí míchat.
Po šesti hodinách jste skoro v cíli. Povidla odstavte z ohně, ochuťte skořicí, případně rumem a promixujte tyčovým mixérem.
Povidla dejte do skleniček, zavíčkujte je a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Chtěla jsem přispět dalším nápadem na marmeládu ... http://www.albert.cz/magazin-albert/zari-2015/web_09_15.pdf
OdpovědětVymazat... a čekalo mě tu další pokušení. Zrovna dnes jsem pekla perník a povidla mně chyběla.
Elinka je princezna ♥ nejhezčí jsou její kukadla a slunce ve vlasech.
Nás čeká zítra doprovod prvňáčka. Ve škole se vyměňovala okna, tak to máme posunutý.
Pa Monika
Ahoj Moni, máš pravdu...kukadla má Elizabetka andělská.
VymazatA co?...budeš se mnou vařit povidla? ☺
Pa M.
No, asi se zase nechám zlákat ☺
VymazatMartinko, věřím,že chuť tvých povidel je vynikající.
OdpovědětVymazatElinka je roztomilá a moc jí to sluší.
Pá Jana
Ahoj Janinko...děkuji, chuť je fakt moc dobrá. Nejraději bych je slízala jen tak.
VymazatPa M.
U nás se dělala povidla včera. Jsem ráda že je mám hotová :) Hezký den R.
OdpovědětVymazatJá také, i kdyý ze dvou dávek bych je ještě brala ☺
VymazatM.
Kouzla a čáry v tvém dnešním příspěvku, Martinko!
OdpovědětVymazatS kuchyňskou alchymií pokračuješ i v září, sluníčko, to umí taky kouzlit a úsměv malé holčičky, není co dodat...
Měj pohodový večer, Helena
Helinko...a neboj, dnes jsem dovezla 15 kg Bio jablíček...tak budu řádit ☺
VymazatPa pa M.
Marti, tento recept na slivkový lekvár varíme aj my. A máš pravdu s tým miešaním. Stále ma to nutká miešať, ale nemožno. Lekvár je fantastický. Andrea
OdpovědětVymazatAhoj Andrejko...já tedy vařím povidla z několikeré dávky, toto je jen základní recept.
VymazatMěj se prima, pa M.
Povidla Martinko určitě vyzkoušim.Elinka pěkna šikulka,taky mam takovou roztomilou vnučku.
OdpovědětVymazatKrasny začatek noveho tydne Atka
Aťko...dobrý den. Povidla určitě vyzkoušejte, jsou skvělá a mnohokrát vyzkoušená.
VymazatM.
Marti, Elinka je sluníčková princezna, je to nádherná školkařka :-)
OdpovědětVymazatZítra jedu do města,nakoupím švestky a mám dva dny volna, tak snad se podaří. Doufám,že ručky udržím v klidu. Výsledek napíšu, nebo můžeš si prohlédnout u mne na zdenicka.eu :-)
Měj se moc hezky
Zdeni...děkuji, Elince pochvalu vyřídím, bud enadšená ☺
VymazatVýsledek si určitě prohlédnu, nakukuji pravidelně.
Pa M.
Martinko, vydržela jsem a musím říct několikrát jsem automaticky vzala do ruky vařečku :-) JSOU VYNIKAJÍCÍ ,moc děkuji za receptík
VymazatMěj se krásně :-)
Já bych na to asi neměla nervy :D ale kdo ví, třeba recept nečekaně využiju :) Snad kdyžtak vydržím tu vařečku nevyužít :D
OdpovědětVymazatAle jo...vlastně si hrnce vůbec nevšímáte. Je to pohoda ☺
VymazatPa M.