dělám tak jednou dvakrát do roka a vždy jen v zimě.
Recept, podle kterého se povedou vždy, je od Florentýny ( Jani děkuji) a je následující:
- 500 g hladké mouky
- 35 g droždí
- 3 žloutky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
- 1 litr oleje na smažení
Plním je rybízovou marmeládou a vychytala jsem metodu, při které mi nikdy nevytečou. Těsto rozválím, tvořítkem na ravioly si lehce vytlačím kolečko, doprostřed dám marmeládu, přehnu těsto a tím stejným tvořítkem vytlačím koblížku. Ani jedna koblížka se nikdy neotevře, nevyteče a tím pádem se olej neznečistí a nepřepaluje.
Počítám, že ještě v únoru na ně jednou přijde řada ☺
Přeji Vám příjemné sobotní odpoledne.
M.
Tak do koblih jsem se ještě nikdy nepustila, to mi přišlo jako taková opravdu "vyšší dívčí". A teď se určitě ještě chvíli nepustím, protože smažené, povánoční kila a tak - co si budeme povídat....
OdpovědětVymazatDáváme si na chuť jeden dva kousky, nejíme je na kila ☺ Výhodou je, že těsto díky rumu nenasává tuk. Ale kdybys někdy recept potřebovala, tak je tu. Hezký večer Stáňo, M.
VymazatVypadají skvěle, mě odrazuje to dělání v oleji. Vdolky jsem se naučila péct v troubě. Jsou sice suché, ale není tam ten olej ... Krásné dny Martinko, D.
OdpovědětVymazatDanko, nemusí tě to odrazovat. Těsto díky rumu olej nenasakuje. Měj se prima, M.
VymazatKdyž pravé koblihy, tak smažené v oleji. Jinak je lepší je nedělat. Mám také skvělý recept, a díky Tobě mi Marti došlo, že jsem je už spoustu let nepekla. Já je nejím, ale rodina by měla určitě radost.
OdpovědětVymazatHenrieta
Přesně tak Henriet, vždy je nejíme obden, ale jednou do roka a dáme si dvě, takže "no stress" ☺☺☺ Pa M.
VymazatJé koblížky.Smažím taky jen jednou do roka, vždycky v době Masopustu.Snad zvládnu i letos.Sladké dny k vám.H.
OdpovědětVymazatJééé, Hani to mám radost. Zvládneš i letos, určitě, pa M.
VymazatMartinko,
OdpovědětVymazatnedávno jsme poprvé v životě dělala bavorské vdolečky.
A měli velký úspěch :-)
Koblihy , které nikdy nevytečou jsou další výzva!
Já je sama nekupuji, ale domácí o masopustu, to je něco jiného!
Díky, za tip, jak na ně.
Klidný týden!
Ahoj Iluško, já je také právě nikdy nekupuji v obchodě. Tam jsou moc veliké a takové umělé. Ale udělat je doma, to je opravdu něco jiného. Pa pa M.
VymazatJá zkoušela jednou pouze donutky :) A celkem se povedly :)
OdpovědětVymazatNo vidíte, a donutky jsem zase nikdy nezkoušela já ☺ Hezký den, M.
Vymazat