neděle 1. února 2015

6000 kroků


denně.

Posílám pozdrav Vám všem!

Jedna moje velmi šikovná kolegyně absolovovala v minulém roce dietologický kurz, dokonce
spolupracuje s fitness studiem a sama vede stránky s názvem Pro váš dobrý pocit - dietolog po ruce



Trošku jsme spolu konzultovaly určité věci a ona mi poslala i tyto řádky:



6000 kroků Vám skutečně změní život

Chcete zhubnout a první, co Vás napadne je, že začnete běhat? Čtěte dál.
Pokud uběhnete denně 3 km, získáte po několika týdnech slušnou sportovní zdatnost, ale vaše hmotnost se příliš nezmění. Naprostou většinu práce vašich lýtkových svalů bude hradit spalování sacharidů, tuky se budou spalovat o mnoho méně.
Když nahlédneme do tabulky spotřeby energie při fyzické aktivitě, vidíme, že například jedinec s hmotností 80 kg spálí za hodinu chůze rychlostí 5 km/h přibližně 335 kcal.
Běh v tempu 12 km/h je energeticky přibližně 3x náročnější, tabulka udává spotřebu 1007 kcal za hodinu. Dvacet minut běhu v tomto tempu se tedy energeticky rovná hodině chůze.
Problém však je, že množství tuku, které se za 20 minut běhu spálí, je velmi malé, většinu energie vždy pokryjí sacharidy.
Nic na tom nemění fakt, že jste uběhli 4 km, což je velmi slušný výkon. Množství tuku spáleného za hodinu chůze zde bude přibližně 8 až 12x větší.
Je samozřejmě třeba se smířit s tím, že chůzí nezhubnete za měsíc, tuk je velmi "výhřevné" palivo, na oněch 335 kcal stačí pouhých 37 g čistého tuku, což odpovídá zhruba 50 gramům tělesné váhy. Je to tak - když budete chodit 20 dnů, shodíte kilo. Bude to ovšem kilogram tuku a ne vody, jako u většiny jiných, rádoby zaručených způsobů hubnutí. Pokud se vám ovšem podaří si z chůze udělat pravidelný rituál - alespoň oněch 6000 kroků souvislé chůze denně - pak máte vyhráno: pokud budete chodit v průměru 5 dnů v týdnu, pak za rok můžete shodit 12 kg. 

Ještě více si můžete přečíst zde. 






Co na to říkáte?
Mně se to tedy zamlouvá moc.
Běh už jsem si vyzkoušela, chůzi s hůlkami i bez hůlek také a musím říct, že i mě více oslovuje chůze.
Abych pravdu řekla, tak raději si dám hodinovou svižnou chůzi, než půl hodiny běhu. Stejně jsem to neuběhla v kuse a musela jsem to střídat s chůzí.
A abych jen netloukla prázdnou slámu, tak dnes, v tom krásném slunečném počasí, jsem splnila svých prvních 6000 kroků


Objetí všem
Martina

21 komentářů:

  1. Martinko,
    tvá kolegyňka měla pravdu, já jsem loni chodila do práce i z práce pěšky, mám to něco málo přes čtyři kilometry, to je tam a zpátky osm .... za měsíc jsem nachodila něco kolem 160 km a zhubla jedno kilo, za čtyři měsíce to byly čtyři ... ale vypadalo to na víc, protože se mi hodně zpevnila postava a nejen to, měla jsem o hodně lepší náladu a než jsem došla z práce domů, tak i čistou hlavu .... už se moc těším, až sleze sníh a začnu znova ....pa,pa a chůzi zdar !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, děkuji. Chůzi zdar...i dneska jsem si dala svou dávku 6000 kroků ☺
      Pa Martina

      Vymazat
  2. Začnu více chodit.Hezký článek.Moc zdravím Vera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, pojď do toho. Budem chodit virtuálně spolu ☺
      Pa Martina

      Vymazat
  3. Ahoj, tiez mam rada sviznu chodzu. Chodim od zaciatku roka, dva krat tyzdenne, velmi ma to bavi. Nevazila som sa, ale na pohlad a na obleceni to vidiet. Chodim tak rychlo ako viem, pol hodinu. Robi mi to rychlost 6.9km/h. Drzim palce, nech ti to vydrzi, rychla chodza je najzdravsi pohyb. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No super, jestli je to cítit v oblečení, tak to je to, co chci.
      Pa a chůzi zdar!
      Martina

      Vymazat
  4. áno, je to pravda.....my sme si zvykli chodiť večer, jednak nič v telke nedávajú, jednak je pokoj a ten spánok potom....hmmm...chodeniu zdar...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jane...přesně tak. Já si v hlavě semelu všechno možné.
      Ahoj Martina

      Vymazat
  5. Ahoj Marťo, já s názorem, že chůze je pro pálení tuků lepší než běh, tak úplně nesouhlasím. Chůze je samozřejmě velmi prospěšná a aby se člověk dostal do kondice a třeba i trochu zhubnul, opravdu nemusí běhat. Na druhou stranu je velký rozdíl mezi tím, zda běháš 12 km/h (a moc běžných smrtelníků takovou rychlostí NEBĚHÁ, řekla bych, že o dost méně) a nebo běháš pomalu. Říká se, že chceš-li při běhu pálit tuky, musíš být v tzv. aerobní zóně. Pokud nemáme pulzometr, který nám aktuální tep změří přesně a nechceme se zastavovat, abychom si pulz spočítali sami přiložením palce na krkovici, můžeme použít jedno jednoduché vodítko. Pokud u běhání stačíme mluvit, aniž bychom se při tom zadýchali, jsme v aerobním pásmu a pálíme tuky jedna báseň :-)

    Krásný den a pohybu zdar!

    Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, děkuji za názor a postřehy. Mně se nejvíc líbí postavy běžců na lyžích. Ti chlapi jsou tak vyrýsovaní...jůůůů.
      Moje dcera mi to vysvětlila tak, že natahují svaly, místo aby je smršťovali a to jim děla ty šmrncovní postavy.
      Pa Martina

      Vymazat
  6. I já moc ráda chodím ... je to o trošičku více asi 12000 kroků asi 3x týdně . Je to už takový zlozvyk :))) , chodím hlavně proto , že běhat mi ze zdravotních důvodů nejde . Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůva...Šári, tak ty chodíš porci.
      Chůzi zdar!
      Pa Martina

      Vymazat
  7. Martinko, vidím, že ses do toho dala velmi zodpovědně! Přeji hodně úspěchů! Já běžím, jen když za mnou hoří, ale chodím moc ráda a docela hodně (spočítané kroky tedy nemám :o)) A pro jistotu ještě fitko, že, abych se nerozpadla :o)
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, trošku se musím snažit.
      Zima už asi nepřijde, tak jsem začala hned.
      Uvidíme, jak to půjde.
      Ahoj Martina

      Vymazat
  8. Martinko, já hodně ráda chodím pěšky a když jsem předloni měla hubnoucí etapu, chodila jsem každý den 3/4 h až hodinu rychlou chůzí a kila šla opravdu dolů. Nejen, že se mi čistila hlava, ale byla v tom i pravidelnost a těšení. Můj muž se mnou chodit nechce, že prý mažu moc rychle :o)). Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko...to je super. Můj muž se mnou také nechodí. On se strašně courá ☺ a na to já nemám čas ani chuť. Tak si chodím sama.
      Pa Martina

      Vymazat
  9. Aj ja /46r./chodím-svižne / nordic walking palice /s kámoškou tak 4 dni v týždni cca 1 hodinku -skvelá vec, pokecáme, vyvetráme sa. Ona mala vyšší tlak, zvýšený cholesterol,podotýkam, nikdy nedržala diéty, celý život jej váha mala len stúpajúcu tendenciu. Po roku chôdze dala 12 kíl dole-lekárka ju pochválila,sebavedomie stúplo, tlak sa jej upravil , cholesterol už má v norme, pečeň mala obalenú tukom, tento rok to má ok. Odporúčam zaistiť si sparing partnera, s ktorým sa navzájom budete *ťahať* a tento šport si budete doslova užívať. Ja som zhodila -7kg/samozrejme z nižšej počiatočnej váhy/, V poobedňajších hodinách sme sa snažili obmedziť sacharidy a minimalizovať sladké. A chodíme nadalej, vdaka viditeľným výsledkom sme nakazili už niekoľko žien v našej obci , s ktorými sa teraz pri chôdzi často míňame...a verím, že skrz tieto písmenká nakazím aj Vás
    chôdzi zdar Mary

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím Martinko - taky jsem takový samo-chodec :-)) po těch našich polích se dá chodit celé hodiny ... nahoru a dolů :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  12. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...