Hezkou zasněženou středu milé dámy.
Pokud máte chuť, pojďte dnes se mnou jednoduše kuchtit.
Nebojte se žádných velkých složitostí, bude to jednoduché, ale dobré, a v tom je ten fígl.
Upečeme si
Pomazánku asi spousta z vás zná, ale kdo by ji případně neznal, tak je mega jednoduchá.
Najemno si nastrouhejte 3 syrové mrkve a 1 malinký syrový celer (já ho mám z vlastní zahrádky, a tak to není ta obří bulva jako ze supermarketu. Pokud ho musíte koupit, tak si ukrojte třeba jen čtvrtinu bulvy). Promíchejte s trochou citrónové šťávy, dvěma lžičkami majolky a dvěma vrchovatými lžičkami řeckého bílého jogurtu. Osolte, opepřete a "hotovo dvacet." Můžeme servírovat.
Recept na večku je trošku složitější, ale žádné strachy...to dáme ☺
Pojďme na recept:
250 - 300 ml vlažné vody
500 g hladké pšeničné mouky (já jsem použila Babiččinu volbu na kynutá těsta)
5 g cukru krupice
10 g soli
20 g čerstvého droždí
35 g rostlinného oleje
Těsto si jako obvykle zadělávám v robotu.
Nechám ho hnětacími metlami řádně propracovat.
Těsto si z mísy přendám na vál a rozdělím ho na tři nebo čtyři části (jak chcete mít večky velké).
Zpracuji menší bochánky a nechám je klidně 45 - 50 minut kynout.
Po vykynutí bochánky rozválím a začnu stáčet do válečku.
Konce válečků zatlačím dovnitř válečku a ještě několikrát poválím, aby se večka propojila.
Válečky položím na plech a znovu nechám 40 minut kynout.
Mezitím si troubu rozehřeji na 230°C, dolů do trouby dám hlubší plech s vodou, abych vytvořila parné prostředí.
Vložím veky a teplotu stáhnu na 200°C.
Peču dozlatova.
Večky nechám vychladnout a teprve pak nakrájím na malé plátky.
Pokud tedy nechcete kupovat ty suché rádoby veky v obchodě, tak zkuste tyto. Jsou vláčné, hebké, zkrátka moc dobré.
A protože se spousta z vás ptala a prosila o návod na antik vajíčka, tak se pokusím pro vás nafotit postup. Musím ale počkat, až přijede Teri z Prahy, aby mi mohla asistovat = fotit.
Tak se nebojte...všechno bude ☺☺☺
Mějte se prima
Pokud tedy nechcete kupovat ty suché rádoby veky v obchodě, tak zkuste tyto. Jsou vláčné, hebké, zkrátka moc dobré.
A protože se spousta z vás ptala a prosila o návod na antik vajíčka, tak se pokusím pro vás nafotit postup. Musím ale počkat, až přijede Teri z Prahy, aby mi mohla asistovat = fotit.
Tak se nebojte...všechno bude ☺☺☺
Mějte se prima
M.
I toto vypada moc lakave, mrkev i celer miluju. Hezky den. M.
OdpovědětVymazatMarcel...no tak šup, udělat a papat. Bude ti chutnat.
VymazatPa M.
Tuhle pomazánku Marti dobře znám, máme ji doma hodně rádi a já občas pro větší pikantnost přidávám česnek. A domácí veky, není o čem mluvit (či psát), to je lahoda :o).
OdpovědětVymazatI u nás je zasněžená středa, nevěřím vlastním očím co už napadlo sněhu.
Měj se krásně.
Ála
A Alenko, děláš pomazánku stejně? Nebo ještě krom česneku dáváš něco jinak?
VymazatTen sníh mě děsí...už ho nechci. Chtěla jsem dekorovat venku už jarně a ono nic. Ještě holt musíme počkat.Tak pa M.
Marti dělám ji stejně, jen moji mužští nemají v pomazánkách rádi bílý jogurt (mně teda nevadí), takže ho tam vždy propašuji jen malé množství :o)).
VymazatPa A.
Martinko, moc ráda tvůj recept na večky vyzkouším.O víkendu jsem pekla chleba, ale nevyšel tak jak bych si představovala.....i když chuť byla dobrá.Pomazánku dělám stejně jenom bez jogurtu, ale určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj se hezky, pá Jana
Marti pěkně jsi mne nalákala, kuchtila jsem podle tebe. Pomazánka je vynikající, jen večku jsem měla svoji, bezlepkovou. Moc děkuji za recept. Krásný večer, pa ❤
OdpovědětVymazatMartinko, mňam! Pomazánku dělám s česnekem a petrželí (salát Heleny Růžičkové) a večky si píšu!
OdpovědětVymazatDěkuji a posílám pozdravy!
Helena
Martinko, to vypadá dobřeee. Možná upeču :-)
OdpovědětVymazat