sobota 20. srpna 2016

CHLÉB kulatý domácí


+
SÝRY kozí domácí


Zdravím Vás všechny srdečně ve slunečném víkendu.
Začnu trošku obšírněji, totiž ... kromě lásky kotěcí u nás doma poletuje a vznáší se hlavně ♥ láska člověčí - Terezky a  Michala ♥
No a rodiče přítele naší Teri mají kozí farmu. Vyrábí sýry měkké, tvrdé, jogurty apod.
Dnes jsme dostali několik vzorků na ochutnání.
Aby byla ochutnávka večer dokonalá, nebyla jiná možnost, než upéct domácí chléb.
Není kváskový, na ten si ještě netroufám, ale i tento je vynikající.
Recept je následující:
250g chlebové mouky hladké Babiččina volba
300g chlebové mouky žitné Babiččina volba
400ml vody
2 ČL soli
2 PL oleje
1 PL octa
1 sáček sušeného droždí
semínka dle chuti

Všechny ingredience si zpracuji v robotu. Nedřu se ručně, proč taky, že? Udělám bochánek, který nechám v ošatce kynout nejméně 45 minut. Já mám v troubě program kynutí, který mi práci významně ulehčuje, ale samozřejmě můžete nechat kynout normálně pod utěrkou.
Po vykynutí si přendám bochánek na plech, potřu ho rozšlehaným vajíčkem (nemusí být) a peču při 180°C dozlatova - zhruba 45 minut. Na mřížce ho pak nechám důkladně vychladnout.








































Už se těším na večerní posezení až vše ochutnáme. Přidám k tomu ještě cuketovo-zázvorové čatní s růžovým kořením. To se myslím bude k sýrům skvěle hodit. A také červené vínko, to se rozumí ☺

Mějte prima odpoledne

M.



10 komentářů:

  1. Marti, vypada uzasne, s temi syry bude dokonaly. Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, je to tak. Je to skvělá kombinace. My jsme hlavně sýroví, takže tohle nám vyhovuje.
      Pa M.

      Vymazat
  2. Marti, tak ty sýry vypadají úžasně. Trochu závidím (ale samozřejmě, že v dobrém :-)). Hezký víkend, Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alenko, jsou skvělé. Měj se prima a těším se i na tvé kulinářské počiny.
      Pa M.

      Vymazat
  3. Ten chlebík vypadá nádherně.
    Kozím sýrům moc nedám, já tam prostě cítím ten odér. A když ne nosem hned, tak v chuti vždy. Mám smůlu, zůstanu u kravského.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, děkuji moc. I já jsem si musela na kozí sýry zvyknout. Mám ráda i ovčí sýry.
      M.

      Vymazat
  4. To musel byť parádny večer. Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. Martinko, tomu říkám večer snů! Všechno vypadá tak lákavě...
    Měj se moc hezky a přeji hodně takových večerů. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Miluji sýry, sice kozí jsem u nás příliš neprosadila, ale nedávno manžel přivezl z jedné kozí farmy tak úžasné sýry, že jsem tak dobré kozí ještě nikdy nejedla. Takže ne každý umí dobré kozí sýry. Chlebík už napohled vypadá chutně a konečně jsem se rozhoupala a ošatku si také koupím. Hned ten chlebík vypadá krásněji :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
  7. Už delší dobu přemýšlím nad tím, že bych zkusila domácí chléb. A možná vyzkouším váš recept, děkuji :)

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥