čtvrtek 4. srpna 2016

SLUNEČNÁ RAJČÁTKA


Ahoj všichni !

Dnes jsem tu opět se zavařovacím příspěvkem. Vím vím, možná si některé řeknete, ať už dá s tím zavařováním pokoj. Mně to ale nedá a musím se s vámi podělit o jednoduché recepty, jejichž výsledek nám vnese léto a jeho vůně do chladných podzimních a zimních dnů. 
No a jedním z takových super jednoduchých receptů jsou 
sterilovaná slunečná rajčátka.
Slunečná proto, že jejich zrání způsobilo to pravé letní ☼ 
Na jejich přípravu nepotřebujete téměř nic, tedy jen dostatek rajčat a trochu bylinek. Kdo však bylinky nemáte, můžete zavařit rajčátka úplně samotná. Nepotřebujete ani sůl ani cukr ani ocet, opravdu nic. Já jsem k nim přidala pouze kolečko cibule a pár lístečků bobkového listu a bazalky.
 Použití rajčátek je pak už zcela ve vaší režii. Já je využívám k přípravě polévky, omáčky, pod těstoviny, pod maso...


Takže pojďme na recept:
Rajčata
Bobkový list
Cibule
Bazalka
Trocha převařené vody

Do sklenic si na dno dáme kolečko cibule a následně skládáme půlky rajčat, pokud možno řezem dolů. Prokládáme bylinkami (ale nemusíme). Rajčátka můžete klidně i trošku upěchovat, protože po zavaření klesnou. Po naplnění sklenic zalijte asi tak do půlky převařenou vodou a zavřete. Sterilujte 30 minut při 80°C.
A to je všechno. No není to skvěle jednoduché???








Včera jsem ještě vařila mátovo-šalvějový sirup. Je skvělý. Voňavý, zdravý a tak plný léta. Receptem Vás už ale nebudu obtěžovat ☺ nebo řeknete, že jsem zavařovací maniak ☺

Mějte se moc pěkně, ahojky

M.



20 komentářů:

  1. Vypadá to luxusně, já bych se také pustila do zavařování, ale zatím nemám co. Jen okurky už jsou uložen ve sklepě :-)
    Hezký den, Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za pochvalu.
      Za pár dnů mě čeká ostružinový džem, tak se těším.
      Pa M.

      Vymazat
  2. No, vypadá to báječně. Zajímalo by mě, zda to máš vyzkoušené, že se to nezkazí, když tam není ani sůl ani ocet. Já dělám z rajčata jen kečupy a to obrovské množství, protože vnoučata ani žádný kupovaný nechtějí.
    Přeji hezké zavařovací dny.
    Věra

    OdpovědětVymazat
  3. No, vypadá to báječně. Zajímalo by mě, zda to máš vyzkoušené, že se to nezkazí, když tam není ani sůl ani ocet. Já dělám z rajčata jen kečupy a to obrovské množství, protože vnoučata ani žádný kupovaný nechtějí.
    Přeji hezké zavařovací dny.
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, nemělo by se to zkazit. Mamka to takto dělá už dlouho a vydrží. Na kečup se také chystám. Nemáš nějaký osvědčený recept?
      Pa M.

      Vymazat
  4. Obdivuji:-)do zavařování se nepouštím. U nás zavařujje manžel :-))))
    Máš to krásně vyladěné do posledního detailu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi...joj, ty se máš. U nás zavařuji já ☺
      Pa M.

      Vymazat
  5. Marti,

    těšíme se na Tvé zavařovací recepty ,neboť máš asi vše vyzkoušené .
    Jen pokračuj.......
    Krásný zbytek prázdnin .
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, dobře. Budu pokračovat, čeká mě ostružinový džem, kečup a zelenina.
      No...mám ještě dost práce ☺
      Pa M.

      Vymazat
  6. Ahoj Marti, jen pokračuj a inspiruj a zásobuj nás, prosím, recepty. Doma se mi v dobrém smáli, kdy začnu zavařovat šišky, ale do špajzu pro dobroty chodí všichni a rádi:-)
    Tak, prosím, jak děláš sirup?Máty se trochu bojím, je velice aromatická. Dnes jsem naložila třezalku na Jánův olej a přemýšlím, jaké další bylinky by se hodily.
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, tak to jsem ráda, že zavařovací maniak nejsem sama ☺
      Máty se neboj, já z ní dělám často a ráda. Skvělá je třeba v kombinaci s jahodami v marmeládě.
      Sirupové recepty nedělám vůbec složitě. Koukni třeba na http://myhappyangels.blogspot.cz/2013/08/750ml-salvejoveho-sirupu.html
      Podobně dělám všechny, jen měním poměry surovin.
      Pa M.

      Vymazat
  7. Martinko, ta rajčata vypadají skvěle. Až budou v obchodech zase jen ta bez chutí, budou se opravdu hodit.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, přesně tak.Měj se prima, M.

      Vymazat
  8. Marti, teda to je zase krása tady. Hned bych ochutnala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduško, díky díky.
      Přeji hezký týden, M.

      Vymazat
  9. Děvčátka...velmi vám všem děkuji za milé komentáře. Jste moje ☼
    Pa pa M. s láskou ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, si neskutočný "zavařovací" maniak, ale to je super. Ja to tiež robím rada. Rajčiny takto zaváram, ale ja ich pred tým olúpem. Nemám rada tú šupku. Lúpem ich aj do leča. Recept na šalviovo-mätový sirup by som Ťa veľmi pekne poprosila poslať na revedevivre@gmail.com. Ďakujem a zaváraniu zdar. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, já je oloupu, až skleničku otevřu. Jde to dobře. Také nemám ráda ty slupky.
      Zavařování zdar!!!
      Pa pa M.

      Vymazat
  11. Marti, v neděli jsem zavařila první tři skleničky rajčatdle tvého receptu. Jen se bojím, že ne všechna stihnou dozrát, už se objevila plíseň - ač manžel postříkal. Bohužel počasí je příliš mokré a chladné, pak do toho strašné horko. Člověk je jak omámený :o)).
    Jinak také ráda připravuji dobroty na zimu, jak se to pak hodí.
    pa Ála

    OdpovědětVymazat
  12. Marti, tak jsem jich podle tebe udělala 10 skleniček, vodu jsem raději trochu osolila.
    už se těším až z nich budu v zimě vařit. Majka

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥