středa 20. května 2015

Seriál BYLINKY díl 2.


Přeji příjemný den Vám všem!

A máme tu 2. díl bylinkového seriálu
...dnes na téma 
 SMRK ZTEPILÝ



Pokud často trpíte kašlem, rýmou a nachlazením, je ten nejvyšší čas, možná už skoro pozdě...ale ne, ještě to stihnete, vyrazit na smrkové výhonky. Trápí-li vás bolesti kloubů a revma, tak se vám  může stát smrk opravdovým přítelem v nouzi. Je to totiž strom nejen ztepilý, ale i léčivý.

Dnes si připravíme 
MED Z MLADÝCH SMRKOVÝCH VÝHONKŮ


Recept:
Natrháme mladé výhonky (čím více, tím lépe) a svaříme je ve velkém hrnci s vodou.
Velkou sklenici (např. 4 l zavařovací sklenici) naplníme svařenou směsí, samozřejmě i s těmi výhonky. Já jsem přidala ještě pokrájený očištěný pomeranč. Sklenici umístíme na slunné místo (např. za okno), a takto necháme výhonky luhovat po dobu 2 dní. Vodu pak slijeme do hrnce a na mírném ohni vaříme 20 minut, přecedíme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, znovu uvedeme do varu a velmi pozvolna odpařujeme vodu až do požadovaného zhoustnutí. Med ještě za horka naplníme do uzavíratelných sklenic, kde nám vydrží i dlouhé měsíce.
 Smrkový med je vhodný i pro děti, používáme ho stejně jako včelí, samotný na lžičku, nebo do čaje. 
Bonusem navíc je, že med při houstnutí a odpařování získal nádherně červenou barvu.


Smrkové výhonky můžeme tedy použít k léčbě kašle, rýmy a bronchitidy.
Smrková pryskyřice, mladé smrkové výhonky, jehličí a šišky ale léčí i vnitřní nemoci, nejčastěji se používaly v případě nachlazeníkašlebronchitidy a rýmy. Z jehličí a mladých výhonků se může vařit i čaj, který je vhodný hlavně pro léčbu respiračních onemocnění, protože zlepšuje odkašláváníředí a uvolňuje usazený sekret v dýchacích cestách, a to i v nosních dutinách.



Tak...a teď šup trhat smrkové výhony a pustit se do výroby medu. Myslím, že nebudete litovat.
I jen samotný na lžičce je vynikající. A já vím, že ho budu používat nejen v sychravých měsících při nachlazení ( letos mě tedy řádně potrápilo ), ale využiji ho i při přípravě letních bylinných limonád.



Mějte se všichni moc fajn.
Děkuji Vám velmi za minulé komentáře k započetí bylinkového seriálu. Snad vás nezklamu a informace pro vás budou přínosné.


Objetí všem
Martina

25 komentářů:

  1. Milá Martinko, moc ti děkuji za úžasný seriál o bylinkách. Ráda se přiučím, co vše se dá z darů příriody využít.
    Krásný čas. Bohunka

    OdpovědětVymazat
  2. Smrkový sirup na kašel dělávala moje babička a byla to dobrota ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to sú pre mňa všetko neoceniteľné informácie. Niektoré poznám a ktoré nie veľmi rada sa priučím. Vďaka za Tvoj bylinkový seriál. Teším sa na ďalšie časti. Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Martí, rozšířila jsi opět moje obzory. Tohle jsem teda netušila :-)))
    Hezké dny. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Martinko, abych řekla pravdu, teď by se mi ten tvůj medík hodil - kašlu jako v zimě ne a rýmička je taky... ach jo!
    Jinak krásně nafoceno, má skvělou barvu!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko, tak právě dnes jsme byli u našich mladých a tam sklenice se smrkovými výhonky :o)) naložené s citronem. Smrk jim roste na zahradě a tak snad zbude ještě i na mne. Jdu to toho také a medík zkusím.
    Díky za tvůj seriál, moc fajn nápad takhle to pro nás zdokumentovat. Vše si řádně uložím.
    Měj se moc hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  7. Můj pejsek chlapeček kašle, dnes jsem uvažovala ,že zkusím udělat jitrocelový sirup pro něj. Snad by mu neuškodil. Smrky v Irsku poblíž mne nikde nejsou. Jitrocel jsem našla za kostelem. Moc pěkný seriál o bylinkách. Díky moc. Mávám do dálky Marcela

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, krásný, voňavý článek. Já jsem vařila předloni smrkový med poprvé a protože se mi zdál pořád málo hustý, vařila jsem a vařila a převařila. Je ve skleničkách dosud a nejde ven. Loni jsem si už dala pozor a je výborný. Letos uvařím znovu.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za recept, příští jaro vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Marti,serial o bylinkach vynikajici.Hloh už mam nasušeny,ted se vrhnu na med a těšim se na dalši pokračovani.Měj se krasně.Atka

    OdpovědětVymazat
  11. Děvčátka-...zdravím Vás a všem velmi děkuji za komentáře.
    Užijte si krásný víkend ♥
    Martina

    OdpovědětVymazat
  12. Martinka ďakujem krásne za recept,hneď ako prídem z práce idem na výhonky.Bylinky milujem a teším sa na ďalšie pokračovanie,veľmi rada sa priučím a dozviem niečo nové.Prajem krásny víkend.Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Marti, i já děkuji za "nakopnutí". O tomto medu sice vím dlouho, ale ta lenost...nebo zapomětlivost... Ale dnes jsem se šla se synem projít a v naší zámecké zahradě rostou smrky a najednou mě to napadlo A TE´D A HNED a synek mi obětoval kšiltovku jako košík:-)
    Moc se mi líbí ten nápad, ta vůně...dávala jsem Kubíkovi přivonět, aby cítil přírodu a ne chemii:-)
    Doufám, že se mi povede jako vám.
    Nedá mi to - nebyla by od Vás rada pro laiky - jako množství výhonků a vody?
    Moc děkuji a budu se ráda vracet, jsem bylinková!
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Magdi,
      Já jsem měla výhonků plný cedník...řekla bych střední velikosti...dejme tomu 30-40 dkg. Mohla jsem to zvážit, ale moje "prokletí" je, že téměř vše dělám od oka. No ale dejme tomu, že asi tolik jsem výhonků měla. A vody jsem měla určitě 3 litry. Ono se to pak docela svaří, takže až zas tak veliké množství toho není. Je to koncentrovaná síla.
      Ještě jednou děkuji za váš čas u mě na blogu a určitě se opět zastavte. Příště budeme opět vařit z bylinek. Myslím, že nebudete zklamaná.
      Hezký den Martina

      Vymazat
    2. :-)) děkuji.
      Řekla bych, že kšiltovka je jako cedník, velikostně:-)
      Trochu jsem pátrala po netu a trochu mě zmátlo, někdo výhonky svaří hned, někdo je nechává jen odstát ve vodě...
      Ale dám na Vás, z Vašeho článku cítím tu pečlivost a finální úspěch.

      S bylinkami jsme na stejné vlně - miluju, jak mi ruce voní po citronu, když mám meduňku...bazalka je mazlík...a pořád jsem nepřekročila hranice klasické máty - zkoušela jste někdy pěstovat nebo ochutnat tu čokoládovou či jiné druhy?
      Magda

      Vymazat
    3. Magdi, asi tak...kšiltovka jako cedník, přesně jste to odhadla :-)
      A co se týče máty...tak jsem mátoúchylák, mám spoustu druhů, včetně čokoládové, ananasové, marshmallow, jablečné atd., atd......naposledy v mé sbírce přistála máta zázvorová.
      Takže asi takhle to mám s mátou já :-)))
      Martina

      Vymazat
  14. Dobrý den :-)
    O smrkovém medu jsem nikdy neslyšela, ale už se těším, až ho vyzkouším. Jenom se chci zeptat, jestli ty výhonky musí být opravdu mladé. U nás na chalupě se všechno probouzí a dozrává tak o měsíc později než doma, takže bych je zkusila nasbírat tam, ale jestli to má ještě cenu...
    Děkuji a moc se těším na další články :-)
    Deni

    OdpovědětVymazat
  15. dobry den, prosim vas, jak s tim lecit klouby?






    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...