sobota 2. dubna 2016

FOOD blog


...můj blog se snad mění na blog o vaření ☺
Poslední příspěvky, jak jste si i Vy určitě všimly, se týkají vaření, pečení...zkrátka jídla.
Vařím skoro denně, peču také minimálně jednou týdně, tak proč ne.
Vždyť je to moje každodenní činnost.
 Máme rádi různé dobroty, zkoušíme, hezky si servírujeme a vychutnáváme.

Milé čtenářky ... KRÁSNÝ DOBRÝ DEN !


Švédský koláč není žádná novinka, ale recept zde uvedu, protože i já jsem kdysi bývala mladá nezkušená hospodyňka a každý ověřený recept se mi hodil. Jsem si skoro jistá, že se bude nějaké novomanželce hodit ☺

Pojďme tedy na něj:

Polosuchá směs : 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřicí prášek bez fosfátů, 15 dkg změklého másla
Z výše uvedených surovin zpracuji v robotu takovou sušší drobenku.

Mokrá směs : 3 měkké tvarohy, 3 vajíčka, cukr krupice dle chuti, 1/2 litru mléka, rozinky, mandle
Z výše uvedených surovin vymícháme řídkou hmotu.

Pekáč nebo hlubší plech si vyložte pečicím papírem a ten ještě lehce potřete změklým máslem. Do takto připraveného pekáčku nebo plechu si rovnoměrně vysypte 2/3 polosuché směsi. Tu zalijte celou směsí mokrou a na závěr posypte zbylou 1/3 polosuché směsi. Vršek můžete poklást hoblinkami másla a plátky mandlí.
Pečte dozlatova.

Koláč na přípravu jednoduchý, ve výsledku skvělý.


Vlastně by se mi líbilo vydat svou vlastní kuchařku. Minulý týden jsem měla mezi prací a dalším odpoledním programem trochu času ve městě. Zašla jsem do nákupního centra, kde jsem nebyla už pěkně dlouho a pěkně dlouho mě tam zase nikdo nedostane, ale o tom nechci psát. Mou zastávkou je vždy knihkupectví, oddělení kuchařek. Jedině tam nikdo nebyl, nestrkal do mě, nemusela jsem se bát o kabelku a jedině tam se mi z celého centra líbilo nejvíc. A ty kuchařské knihy...nádhera!
Když je pak kuchařka povedená i graficky, tak je to to nejlepší spojení. 
Chutné recepty chutně nafocené ☺
Tak to by se mi líbilo. Bohužel (osobně tedy bohudík ☺) nejsem žádná "celebrita", která jen tak, aby se o ní hlavně přeci vědělo, vydává rádoby kulinářské knihy a přitom neumí ani držet "kudlu" v ruce, natož s ní nakrájet maso. 
Obyčejná ženská aby si (když má ten sen) vydala knihu ve vlastním nákladu, a to teda není sakra sranda. A to nemluvím o grafice, kvalitě papíru a dalších redakčních věcech. No tak co nám zbývá...přeorientovat si trošku svůj blog na food blog, kde si své recepty vlastně pečlivě uschováme i s obrázky. 
A tak dnes startuji jarní seriál o jídle, o receptech, o labužnictví.



Přeji Vám hezkou slunečnou neděli a brzy při seriálu FOOD ahoj.

M.




22 komentářů:

  1. Martinko,také varim denně i teplé večeře a protoze muž je na sladké,Tak i pecuin.2x v týdnu.Včera to byla jen rychlá kefírová buchta.Ale mas pravdu,že zrovna tvaroh máme rádi a švédský koláč jsem už dlouho nedelala,tak se ráda u tebe inspiruji.Hodně nových a skvelych receptu mám i z blogu,tak jen také mohu doporucit!A maď pravdu s tím knihkupectvím.Já tam chodím cilene,jen se kochat a listovat knizkami,knihkupectví mám ze všech obchodů nejraději! Krásný sobotní večer i slunečnou neděli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Iluško, můj muž je také na sladké a ke kávě ho musí mít denně. Je pravda, že v týdnu si někdy vypomůžeme koupeným pečivem, protože denně péct bych asi nezvládla ☺
      Měj se prima, M.

      Vymazat
  2. Milá Martinko, váš koláč vypadá úúžasně!! Úplně cítím, jak se rozplývá, určitě ho brzy zkusím - momentálně mám v lednici pouze jeden tvaroh, musím to napravit a určitě na příští víkend bude tato mňamka. Včera jsem pekla po dlouhé době řez z margot čokolády a šlehačky, taková rychlovka a velice chutna i návštěvě. Ještě vám musím napsat, že jsem na velikonoce vyzkoušela i linecké, na které jste rovněž uvedla recept, moc dobré cukrovíčko, dcerka (která je skvělá na pečení a zdobení různých dobrůtek)prohlásila, že cukroví chutná lépe, než bylo vánoční linecké. Díky moc za vaše skvělé recepty a na další se budu moc těšit. Moc zdravím, Libuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, tak to jste mě velmi potěšila. Lineckým se nic nepokazí. Můžete ho použít nejen na cukrovíčko, ale třeba i jako podklad pro koláč na plech.
      Mějte se moc hezky, M.

      Vymazat
  3. Ráda ochutnávám , tak se těším na tvoje recepty:))

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Marti, opět pěkně vypadající recept. I když nejsem žádný začátečník ráda zkouším nové osvědčené věci.
    Minule jsem pekla Váš mazanec...hned 2x, i když u mě se někde stala chyba, druhý den se drobil...vůbec nevím čím to. První jsme hned snědli a tak jsem pekla další a úplně stejný problém....ale chuťově byl výborný!
    Těším se na další recept :)
    Krásné jarní dny, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko ahoj, nevím čím že byl drobivější mazanec, ale velký vliv má i kvalita mouky, droždí. Někdy se i mně stane, že to není ono. Někdy nevychytám chutě, ale nevzdávám to a zkouším dál ☺
      Paa M.

      Vymazat
  5. Martinko, takových dobrůtek není nikdy dost.Těším se na další.
    Jo a fotečky jsou moc krásné.
    Pá jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, děkuji za pochvalu.
      Přeji ti ☼ dny, paaaa M.

      Vymazat
  6. Marti koláč znám, ale popravdě už jsem ho dlouho nepekla, takže si ukládám do paměti a musím brzy napravit. Jinak jsem zkusila tvůj recept na linecké a těsto bylo vynikající, takže měním ten svůj a nahrazuji tvým :o)).
    Vařím také denně a peču ráda (protože to ráda baštím :o) a pak se honím na procházkách, abych se moc nekulatila), takže velmi ráda zkouším nové recepty. Těším se na tvůj seriál, ale trochu mi chybí tvé bezvadné háčkování.
    Měj krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já ho peču tak dvakrát třikrát do roka, ale vždycky se na něj hrozně těším. Miluju tam ty mandličky ☺
      A vím vím, s tím háčkováním jsem na štíru, jsem ostuda ☺
      Paaaa M.

      Vymazat
  7. Martinko ,taky jsem jednu dobu měla na blogu samé vaření a pečení :-)) švédský koláč se u nás peče - ale v receptu mám jablka :-)) přeji dobrou chuť ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joooo? Jablka? ...tak to by mohlo být také skvělé, to by mě docela zajímalo.
      Kdybys měla čas, tak mi napiš, jak přesně je tam zakomponováváš.
      Děkuji, M.

      Vymazat
  8. Sice nejsem novomanželka, ale recept na tento koláč oceňuji i tak :-). Máš to krásně nafocené, třeba ti jednou kuchařka vyjde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé Raduško, to by bylo fajn. To by se mi líbilo, ale cesta k vydání vlastní knihy je fakt trnitá.
      Paaa M.

      Vymazat
  9. I ja nekdy rada sahnu po overenych receptech a ani tento neznam, rozdodne nejsem proti food blogu;-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko...vyzkoušej ho, je to dobrý mokřejší koláč s krustičkou ☺
      Pa M.

      Vymazat
  10. Marti, tak to sa veľmi teším na ďalšie overené recepty. Je príjemné upiecť alebo uvariť niečo nové, čo doma nepoznajú.Švédsky koláčik som ešte nepiekla, takže určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andrejko, jsem ráda, že vyzkoušíš. Ty jsi také skvělá pekařka. Tvůj recept na smažené tvarohové mini koblížky je úžasný. Dělám je docela často.
      Pa M.

      Vymazat
  11. Martinko, jsem kuchařka zkušená, možná o trochu víc, než bych sama chtěla :o)
    Koláč peču celkem často, tvarohové se u nás může :o)
    S těmi kuchařkami ti rozumím, budu se těšit na další food příspěvek!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, proč myslíš: "Zkušená víc, než bys chtěla." ☺
      Měj se prima, M.

      Vymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥