neděle 3. dubna 2016

DRUHÁ ŘADA BYLINEK, díl 1. ... FIALKOVÝ CUKR


Je jaro a já opět, jako každý rok, začínám bylinkařit.
A Vy jistě budete chtít bylinkařit se mnou...je to tak? ☺

Vloni jsme spolu absolovovali 13 dílů mini bylinkového seriálu, končili jsme ledovými kytičkami s nádhernou fialovou levandulí. A přesně fialová barva nás přenese do druhé řady Bylinek a to k neskutečně voňavému a dekorativnímu

FIALKOVÉMU CUKRU


Na jeho výrobu potřebujeme dobré dvě hrsti fialkových květů a asi 25 dkg krupicového cukru.
V mixéru nejprve trošku pomixujeme fialkové květy a následně přidáme cukr a ještě lehce promixneme. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme proschnout, aby nám cukr nezůstal mokrý a neztvrdl.
Po důkladném vysušení uložíme do uzavíratelné skleničky. 
Použít ho můžete na jakékoli dezerty, zmrzlinky, dortíky ...


Škoda že nemůžete cítit tu překrásnou jarní vůni. Mám ji moc ráda. Vzpomínám při ní na dětství, kdy jsem vždycky za domem vyhlížela na stráni první fialenky přinášející teplé jarní dny.
Je to tak dávno...☺

Fialka, neboli violka vonná, má samozřejmě i léčivé účinky. Pomáhá při nachlazení, kdy hojí a čistí dýchací cesty, je prospěšná při revmatismu. Při angíně či aftech můžeme silnějším nálevem kloktat. Na hojení popálenin i pro zjemnění pleti je výtečný 
violkový olej.
Své místo fialek jsem teď vysbírala na cukr, ale když najdu v okolí ještě nějaké fialky, tak bych i tento olej ráda zkusila.

Mějte pohodový zbytek neděle a ahoj

M. 





10 komentářů:

  1. Fialkový cukr jsem zkoušela, ale v receptu nebylo vysušení v troubě a tak jsem ho nakonec vyhodila....díky za zlepšení, na zahradě máme modro, jdu si nějaké fialky natrhat:-) Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Zuzko, nesuším ho v troubě, jen si ho na plech rozprostřu a nechávám sušit volně.
      Mějte se fajn, M.

      Vymazat
    2. ...na chvilku to dám do horkovzdušné trouby na velmi nízkou teplotu - minule jsem sušila volně a špatně to dopadlo....a nějaké fialky jsem si nechala na olej - tak se budu těšit na recept. Hezký zbytek neděle. Zuzana - a můžeme si tykat:-)

      Vymazat
    3. Jasně že můžeme ☺ ahoj Zuzko!
      M.

      Vymazat
  2. Martinko opět se hlásím k tvému bylinkování. A moc ráda. Fialkový cukr zkusím. Měj se moc hezky, pa ❤❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, tak super, píšu si tě do seznamu ☺
      Paa M.

      Vymazat
  3. Krásně nafoceno, Martinko! Cukr dělat nebudu, moc bychom ho nevyužili, ale olej - to si mě tedy navnadila...
    Děkuji a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Heli, olej svádí k udělání viď? ☺
      Pa M.

      Vymazat
  4. Nadherne fotky, vyborny napad. Na dalsi bylinkova okenka se budu tesit.
    Ja je v detstvi chodivala krast za plot....psst... pro maminku:-), ze z toho jdou takove veci ,jsem netusila. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel...děkuji a přeji krásné teplé dny. M.

      Vymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...