sobota 30. května 2015

Seriál BYLINKY díl 4. ... Bezovo-rebarborové želé


Mou nejoblíbenější jarní bylinou je černý bez, tedy lépe řečeno
květy černého bezu.
Mají tak mnohostranné využití ... od obyčejného sušení, přes výrobu sirupu, limonády, octa až po bezové želé.
A navíc...víte, že již od pradávna lidé přisuzovali bezu léčivé, magické a věštecké schopnosti?
Naši předkové měli před bezovými keři nebývalý respekt a přisuzovali bezu nadpřirozené vlastnosti. Traduje se, že ještě v 18. století by se hospodář neodvážil černý bez rostoucí u jeho domu pokácet. Bez byl vnímán jako ochránce domu a rodiny v něm žijící a sám si měl vybrat místo, kde se na pozemku usadí. Dokázal prý člověka zbavit jakékoli choroby. 
Kdo by bezový keř bezdůvodně odstranil, toho mělo stihnout velké neštěstí
Pokud by pokácení bylo nezbytné, bylo nutné keř v kleče odprosit modlitbou.

A právě proto jsem se rozhodla udělat letos...

BEZOVÉ ŽELÉ
S REBARBOROU


Natrháme 40 květenství černého bezu a 10 snítek meduňky.
 Byliny rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu svaříme s 2 litry vody a s dvěma šlahouny pokrájené rebarbory, necháme vychladnout a přidáme druhou polovinu bylin a jeden citrón nakrájený na kolečka (krásně totiž koresponduje s citrónovou vůní a chutí meduňky).
 Zakryjeme a necháme v chladu odležet 24 až 48 hodin.
 Byliny i citróny rukou dobře vymačkáme, přecedíme přes jemné sítko, vsypeme 2 sáčky želírovacího prostředku Gelfix Extra 2:1 rozmíchaného se třemi lžícemi cukru, rozšleháme metličkou, přivedeme k varu a za stálého míchání minutu zprudka povaříme.
 Vsypeme 1 kg cukru a 2 lžičky kyseliny citrónové. 
Dobře zamícháme a vaříme 5 minut.
 Plníme do čistých skleniček.
Pro efekt jsem ještě do želé nastříhala několik lístků čerstvé meduňky.


Jak sami vidíte v postavené mističce, tak želé se ani nehne. Nestéká a má příjemnou konzistenci.



Ve čtvrtek jsem obhajovaly ve Státním zdravotním ústavu v Praze, my čtyři ženy z naší školy včetně paní ředitelky,
projekt Zdravá škola.
Uspěly jsme na výbornou a dostaly jsme tak certifikát a oprávnění užívat logo s modrým motýlem sedícím na knize
"Škola podporující zdraví"
Mám radost, bylo to moc krásné.

Přeji vám všem dnešní pohodovou sobotu!
Běžím vyndat bábovku z trouby a vymýšlet další díl našeho společného bylinkového seriálu.
Loučím se kyticí růžových pivoněk




Objetí všem
Martina

6 komentářů:

  1. Milá Marti, nezbývá mi nic víc než konstatovat, že jsi šikulka šikovná :-) Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, ako povedala Vierka si neskutočná šikulka. Tieto Tvoje bylinkové príspevky sú krásne a voňavé. I ja som dnes nezaháľala a zarobila na bazový sirup, ktorý sa u nás v lete míňa rýchlosťou blesku. Chcela by som ešte vyskúšať bazový med, tak uvidím. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Martinko hned bych oblízla lžičku :-).
    U nás ještě bezové květy nejsou rozkvetlé. Hloh už mám nasušený, med ze smrkových oddénků jsem vařila dnes. Nemám ho ale dočervena jako ty, tak nevím proč...
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, opět krásná inspirace. U nás zatím bez nekvete, ale určitě vyzkouším, protože bez i rebarboru mám moc ráda. Jitka

    OdpovědětVymazat
  5. Martinko, kochám se pohledem na tvé želé a moc gratuluji k získanému titulu!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko, ty mi tedy děláš chutě. Rebarboru miluju, ale na zahrádce ji máme teprve od loňska, takže je ještě malinká a nic z ní letos neurobím :-) Krásnou neděli, Alča

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥