sobota 2. ledna 2016

Novoroční kulaté housky


podle receptu Romana Vaňka.

Mám ráda jednoduché a přitom chutné recepty a Roman Vaněk mě v tomto směru nikdy nezklame.
Vyzkoušela jsem proto jeho recept na bílé housky.
 (Mimochodem ... víte, že malé děti by vůbec neměly jíst celozrnné pečivo, ale právě jen bílé?)
Nezaplétala jsem klasické houstičky, ale použila jsem tvořítko od Tescomy na kaiserky.
Vy si samozřejmě můžete houstičky zaplétat nebo vytvořit rohlíky, večky, uzly...jak jen chcete.


Pojďme na recept:


500 g hladké mouky (já jsem použila Babiččinu volbu na kynutá těsta) 
50 g sádla
12 g soli
20 g droždí (1/2 kostičky)
lžička cukru
290 ml mléka 


Zadělejte si úplně klidně těsto v robotu, protože je tužší a nemusíme se přeci dřít jak soumaři, ne? ☺
Těsto je po zadělání krásně vláčné, takže si ho lehce přemístíte na vál. Rozdělte si ho na dílky a tvarujte bulky na houstičky. Nechte je 45 minut kynout. Po vykynutí je potřete vodou a posypte semínky, mákem, hrubozrnnou solí...zkrátka čím je libo. Následně vložte do trouby rozpálené na 230°C a pečte dozlatova. Nezapomeňte si dát na dno trouby hluboký plech s vodou, aby byly housky vláčné.




A teď už jen 
DOBROU CHUŤ  V CELÉM NOVÉM ROCE 2016 !


M.

26 komentářů:

  1. Marti ty vypadají náramně a určitě i tak chutnají☺.Také ti přeji dobré chutnání. Z ❤❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, děkuji a vyzkoušej je, Jsou fakt skvělé.
      Pa M.

      Vymazat
  2. No Martinko, ty musí být určitě úžasně dobré, jsou jak malované... Napadlo mě, že by se mohly zadělat v pekárně, že? Určitě hned zítra vyzkouším, už se těším. Marti, díky moc za recept. Libuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, určitě se dají zadělat v pekárně. Kdo s ní má zkušenosti, tak to nebude problém.
      A jsou opravdu chuťově moc dobré.
      Krásný nový rok, M.

      Vymazat
  3. Martinko, díky - určitě zadělám tedy v pekárně (mám hodně v poslední době natrénováno, je to skvělý pomocník - vánočky jsem pekla 4x).
    Také Vám přeji šťastný nový rok, Libuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak ☺☺☺, směle do houstiček.

      Vymazat
  4. Martinko, vypadají skvostně! Věřím jak panu Vaňkovi tak tobě, takže si píšu a upeču :o)
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, určitě, jsou opravdu moc dobré. Vláčné a heboučké.
      Jen tak s máslem...mňam. ☺
      Pa M.

      Vymazat
  5. Jé, tak přesně tento recept mám od své babičky, která z něho dělala malé, ale i hodně dlouhé housky a říkala jim karásci. Jako dítě jsem je milovala a mám obrovskou radost, že teď chutnají i mému synovi, nejlépe suché ještě trochu vlažné. Dělám je proto dost často :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš a já mám karásky spojené zase se sladkým pečivem. Pekla je manželova babička a byly vždy bezkonkurenční. Zkrátka ty staré babiččiny recepty byly skvělé.
      Jani, krásný nový rok, M.

      Vymazat
  6. Marti, opäť fantastický recept do mojej zbierky. Vďaka zaň. Kaiserky vyzerajú nádherne. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andrejko, díky moc. Určitě je vyzkoušej, M.

      Vymazat
  7. Martinko, voní to až sem .... děkuji za recept .... určitě vyzkouším .... Přeji ti krásný nový rok ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, děkuji moc a i tobě přeji krásné všechny dny nového roku.
      M.

      Vymazat
  8. Nevíte jesti je mozne, resp. jak by to churnalo v takoveto forme na chleba? http://www.decodoma.cz/Silikonova-forma-na-chleb-33x17-5x8-cm-BANQUET.html chtela bych, aby to nebylo tak krupave a melo to vlacny vnitrek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že by to šlo. Nejsou drobivé vůbec, naopak jsou jemné, vláčné. Zkuste to a kdyžtak dejte vědět, jak se povedlo ☺
      M.

      Vymazat
  9. Ano, žádné vajíčko tam není.

    OdpovědětVymazat
  10. Martinko, kaiserky voní až k nám... určitě vyzkouším recept! Děkuji za krásné foto ... Maru

    OdpovědětVymazat
  11. Recept mám opsaný, suroviny jsou v pekárně, ráno až vstanu bude těsto hotové a mužovi upeču k snídani teplé čertvé housky. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry vecer, kolik je asi kusu z uvedeneho mnozstvi? Dekuji Vali M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělala jsem 14 kousků. Záleží, jak je chcete mít velké. Já jsem dělala takové střední.
      Hezký večer, M.

      Vymazat
  13. Martino, hm to vypada opravdu bajecne. Pisu si recept a urcite vyzkousim, Katerina

    OdpovědětVymazat
  14. Tie zemlicky vyzeraju tak chutne. Tak presne toto som si zakazala od noveho roka.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Martinko, ano Mon café :-) jsem já. Už delší dobu s tím koketuju, tak uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Děvčátka, děkuji za milá slůvka. Mějte se v tom novém roce prima, M.

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...