úterý 12. ledna 2016

Právě včas


O víkendu jsem uvařila 1,5 litru

ZÁZVOROVÉHO SIRUPU
a zbytek zázvorových kousků, částečně zkandovaných, také ještě poslouží.
Popravdě...já na ně chodím jen tak. Jsou jemně nasládlé, ale ostrééé ☺až běda ☺


Jak jsem napsala výše, uvařila jsem ho právě včas, neb kýchám jak pominutá, viróza se kolem mě plíží a já jí nechci dovolit, aby se u mě usadila. Loni jsem se z ní léčila tři měsíce...a to tedy letos ne.



















Musím se vám přiznat, že jsem ingredience do sirupu míchala od oka, ale pokusím se pro vás vyplodit recept.
Pojďme na to:

1 velký kus čerstvého zázvoru
1 velký pomeranč
1 velký citrón
3 litry vody
1,5 kg cukru

Zázvor oloupejte a nakrájejte na menší plátky.
Z pomeranče i citrónu vymačkejte šťávu.
Zalijte vše vodou a zasypejte cukrem.
Vařte pozvolna na mírném plameni do sirupové konzistence ( já jsem vařila určitě dobré dvě hoďky).
Ještě horké nalijte do lahví a zavíčkujte.
Po otevření ho uchovávejte v lednici.

Zbytky zázvorových plátků procesem mírného vaření kandují. Já jsem je rozložila na mřížku pokrytou pečicím papírem a nechala tři dny sušit...a mezitím jsem je chodila uždibovat. Kousky lze pak přidat do čaje, do pečiva apod. Ale jak říkám, pálí jak čert.


Přeji Vám příjemný úterní podvečer.
Mějte se fajn a virózam STOP!

M.



18 komentářů:

  1. Páni, tak s takovouhle výzbrojí u tebe bacily nemají šanci :-)
    Přeji, ať se ti vyhnou obloukem a hezké dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  2. No teda to je receptík na tyto nadcházející měsíce, Moc díky, Ivana

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tak u nás už bacil útočí. Zázvor máme moc rádi, tak zítra sirup vyzkouším, spíš mne lákají ty ostré kousky na uždibováni.☺ Děkuji za recept a ať se ti bacil vyhne.Krásný večer. Z ❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  4. Bacily nemohou mít u vás doma Marti šanci, je to pořádná síla co jsi uvařila, takže s chutí do popíjení. Já ťukám na dřevo - u nás doma stále klid a zdravé ovzduší, tak doufám, že to vydrží až do jara.
    Krásné zdravé dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  5. Není nad domácí apatyku :))) Tak hodně zdraví přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko, taky jsem ho už jednou dělala, trochu jinak. Navnadila si mě, on se opravdu hodí - vizora nebo ne, miluju zázvor :o)
    Tobě přeji aby zabral, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Já a zázvor nejsme moc kamarádi, na mě je až moc silný, ale když příjde na věc, zatnu zuby a jdu do toho..:D vypadá to moc dobře... :)

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, u nás bacil také útočí, kurýrovala jsem manžela a on ta potvora (bacil, ne manžel) přeskočil na mě. tak sirup taky uvařím.
    Majka

    OdpovědětVymazat
  9. Marti. sirup je prima, já ale chytla takový ten šimravý kašel a ne se ho zbavit.... Ať se Vám viry a bacily vyhýbají! Pa Maru

    OdpovědětVymazat
  10. Kandovaný zázvor ten já můžu a potvrzuji, že pomáhá :-)) Iva

    OdpovědětVymazat
  11. Martinko, krásně jste připomněla, jak zahnat bacil. Zítra honem koupím alespoň kandovaný, i když je ostrý, ale je hlavně hned připravený. Tak krásně jste to nafotila, že bych se do sirupu také hned pustila. Přeji krásné dny, hlavně bez virózek. Srdečně zdravím ze zasněžené Šumavy. Libuš

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Martinko,ten recept je suep!!Tedˇv době nemocí se mi moc hodí,nemusím kupovat .Díky!Dája

    OdpovědětVymazat
  13. Sirůpek vypadá moc dobře, asi ho vyzkouším. A musím ti pochválit krásné fotky. Přeji tobě i celé tvojí rodině, aby se vám bacily vyhýbaly obloukem.

    OdpovědětVymazat
  14. Děvčátka, přijměte mé poděkování za vaše komentáře. Moc si nich vážím. Děláte mi jimi velikou radost.
    Krásnou neděli, M. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak jsem toho taky uvařila kotel, je to moc dobrý, jsem i podarovala kamarádku. a kostičky jsem dala sušit a včera jak jsme přijeli z práce, tak jsem si zobla a je to moc dobré. a kostičku jsem dala i manželovi do pusy a prý: to je nedobrý.
      tak jsem ho nechala a večer jsem si všimla jak chodí okolo a zobe kostičky. a prý: ono je to dobrý :-)
      takže tak a díky za recept.
      Majka

      Vymazat
    2. No tak to je super Majko. Měj krásný den, M.

      Vymazat
  15. Dobrý den,
    včera jsem uvařila sirup, je výborný, ale do rána se mi na dně lahví udělal takový kal.
    Nevíte co jsem udělala špatně?
    Děkuji za odpověď Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to vůbec nevadí. Na kvalitě sirupu to neubírá. Hlavně po otevření uchovávejte lahev v lednici. Hezký večer, Martina

      Vymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥