Ahoj všichni
☼
HURÁÁÁÁ
Moje kolegyně kantorky jistě chápou mé čisté nadšení, neb všechny do jedné si zasloužíme dlouhý odpočinek.
Po deseti měsících opravdu poctivé dřiny jsou pro nás volné letní dny hodně důležité.
Jak já říkám: "Kdo si nikdy nevyzkoušel kantořinu, ať nehodnotí."
Ale pojďme k dnešnímu prvnímu prázdninovému příspěvku.
Každý rok peču na začátku prázdnin italskou bylinkovo-rajčatovou
FOCACCIU
Pro mnohé z vás to samozřejmě není žádná novinka, přesto možná některé oceníte vyzkoušený a mnohokrát vychutnaný recept.
500 g hladké mouky
3 dcl vlažné vody
1/2 droždí
1 lžíce mořské soli
5 cl oleje extra virgin
bylinky dle chuti
sušená rajčata
olivy apod.
Těsto klasicky zaděláme (a já se netrápím a mám na to svého věrného pomocníka robota) a necháme vykynout. Následně rozdělíme těsto na dvě poloviny a rukama je vytvarujeme do dvou nízkých ďolíčkatých placek.
Pečeme je na 220°C až 250°C dozlatova.
500 g hladké mouky
3 dcl vlažné vody
1/2 droždí
1 lžíce mořské soli
5 cl oleje extra virgin
bylinky dle chuti
sušená rajčata
olivy apod.
Těsto klasicky zaděláme (a já se netrápím a mám na to svého věrného pomocníka robota) a necháme vykynout. Následně rozdělíme těsto na dvě poloviny a rukama je vytvarujeme do dvou nízkých ďolíčkatých placek.
Pečeme je na 220°C až 250°C dozlatova.
Večer si pak vždy sedneme na terasu, otevřeme si vínko, nakrájíme sýr nebo udělám olivovo-rajčatovou tapenádu a přikusujeme focacciu.
Pokud byste chtěli někdy vyzkoušet opravdu VYNIKAJÍCÍ moravské vínko, tak doporučuji vína ze sklípku U Osičků z Velkých Bílovic. Jsou luxusní. Rulandské šedé, Merlot Rosé, Sauvignon, Pálava...a takto bych mohla jmenovat dál a dál. Jedno lahodnější než druhé.
Moje milé,
přeji vám všem ze srdce krásné letní dny.
Odpočívejte, sluňte se, koupejte se, kupte si něco hezkého, ale hlavně...hlavně se usmívejte.
Už zítra zde odstartujeme nový seriál. Zatím neprozradím...až zítra.
Objetí všem
Martina
Odpočívejte, sluňte se, koupejte se, kupte si něco hezkého, ale hlavně...hlavně se usmívejte.
Už zítra zde odstartujeme nový seriál. Zatím neprozradím...až zítra.
Objetí všem
Martina
Moc Tě zdravím, Martinko a přeji Ti pohodové prázdninové dny, plné sluníčka a skvělých zážitků.
OdpovědětVymazatTěším se na nový seriál.
Pá Jana
Ahoj Janinko, děkuji ti a odpočívej.
VymazatPa Martina
Marti, krásné léto :-)
OdpovědětVymazatPavluško...i tobě.
VymazatPa Martina
Martinka, krásne leto Ti prajem a uži si zaslúžený oddych. Teším sa na krásne príspevky.
OdpovědětVymazatFocaccia vyzerá lákavo. :)
Krásny deň.
ľubica
Ľubko, moc děkuji a i ty si užij fajn léto.
OdpovědětVymazatMartina
Příjemné léto a spoustu chvil k vyčištění hlavy přeji! Vaše posezení s vínem vypadá pohodově, focaccu určitě vyzkouším. Mávám do dálky .M.
OdpovědětVymazatI tobě Marcelko hezké léto.
VymazatMartina ☼
Martinka aj ja sa pripajam a prajem krasne leto a zasluzeny oddych :) Tesim sa na novy serial a focaccu vyskusam, len mam otazku susene rajciny idu nakrajane do cesta? Dakujem Mira...
OdpovědětVymazatAhoj Miri,
Vymazatano, sušená rajčata přímo do těsta. Měj se prima, Martina
☼
Vypadá to skvěle, hned bych se zakousla :-) Díky za recept. Krásné prázdniny A.
OdpovědětVymazat