Ahoj všichni !
Na letní prázdninové saláty se bude hodit bylinný ocet
O C E T B E Z O V Ý
Já vím, vím...jsem ujetá na bezové květy,
ale víte přeci, co se říká: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni."
Je to zkrátka má oblíbená bylina a snažím se ji využít, dokud ještě kvete, co nejvíc.
Těším se, jak bude ocet krásně voňavý.
Budeme potřebovat:
5 - 10 velkých květů bezinek
0,5 litru bílého vinného octa
Do zavařovací sklenice vložíme čerstvé květy
bezinek a zalijeme je octem.
Květy by měly být zcela ponořené.
Sklenici
zakryjeme plátnem a necháme v chladu a temnu 3 - 6 týdnů.
Poté ocet scedíme a
naléváme do připravených lahví, které dobře zazátkujeme.
Ocet se skvěle hodí na
dochucení zeleninových salátů.
Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním
léčily horečky.
Zředěným octem (v poměru 1:4) se natírala chodidla, dlaně a
spánky.
Začíná nám také intenzivní čas jahod. Jak sladké ☺
Zítra bychom měli dostat jahůdky od tchýňky (jedou samosbírat), tak musím vymyslet něco dobrého.
A protože vím, že se jahody rády "kámoší" s rebarborou, tak se budu ubírat právě tímto směrem.
Nechám vás ale ještě v napětí. Musím doladit všechny správné ingredience.
Takže ..."pjekvápko" ☺☺☺ na příště.
Přeji Vám krásnou a klidnou dobrou noc
Objetí všem
Martina
Martina
Tak ocot je skvelý nápad...tiež som chcela robiť jahodovorebarborový džem, uvidím, či stihnem..
OdpovědětVymazatMartinko, moc ráda čtu tvá bylinková okénka.Včera jsem na chalupě otrhala květy bezu a už se louhují na sirup a štávu.
OdpovědětVymazatTěším se na další zdravou inspiraci.
Pá Jana
Opět dobrý nápad v tvém krásném seriálu, zítra jdu ještě také rychle sbírat květy, bezový sirup povážlivě mizí, synovi neskutečně chutná a dnes šel po meduňkovém :o)).
OdpovědětVymazatA tak zkusím i ochucený ocet, ten mi upíjet nebude...
Krásné dny Martinko.
Ála
Bazový sirup som narobila z desiatich dávok, tak snáď nám na leto vydrží, ale tento ocot už nestihnem. U nás už kvety bazy pomaly odkvitli. Ale budúci rok určite vyskúšam. Andrea
OdpovědětVymazatMarti, to je krásný nápad, zkusím.
OdpovědětVymazata máš pravdu, jahody se s rebarborou snoubí, dělala jsem v sobotu.
Majka
Martinko, tohle je fakt zajímavé. Ocet je na horečky hodně účinný a když se k němu přidá i bez...
OdpovědětVymazatTěším se na ty jahody s rebarborou .o)
Hezký večer, Helena
Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.
OdpovědětVymazat