pondělí 15. června 2015

Seriál BYLINKY ... díl 10. ... OCET


Ahoj všichni !

Na letní prázdninové saláty se bude hodit bylinný ocet

O C E T    B E Z O V Ý

Já vím, vím...jsem ujetá na bezové květy, 
ale víte přeci, co se říká: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni."
Je to zkrátka má oblíbená bylina a snažím se ji využít, dokud ještě kvete, co nejvíc.
Těším se, jak bude ocet krásně voňavý.



Budeme potřebovat:

 5 - 10 velkých květů bezinek
 0,5 litru bílého vinného octa

Do zavařovací sklenice vložíme čerstvé květy bezinek a zalijeme je octem.
 Květy by měly být zcela ponořené. 
Sklenici zakryjeme plátnem a necháme v chladu a temnu 3 - 6 týdnů.
 Poté ocet scedíme a naléváme do připravených lahví, které dobře zazátkujeme. 

Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů.

 Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. 
Zředěným octem (v poměru 1:4) se natírala chodidla, dlaně a spánky.






Začíná nám také intenzivní čas jahod. Jak sladké ☺
Zítra bychom měli dostat jahůdky od tchýňky (jedou samosbírat), tak musím vymyslet něco dobrého.
A protože vím, že se jahody rády "kámoší" s rebarborou, tak se budu ubírat právě tímto směrem.
Nechám vás ale ještě v napětí. Musím doladit všechny správné  ingredience.
Takže ..."pjekvápko"  ☺☺☺ na příště.


Přeji Vám krásnou a klidnou dobrou noc


Objetí všem
Martina



7 komentářů:

  1. Tak ocot je skvelý nápad...tiež som chcela robiť jahodovorebarborový džem, uvidím, či stihnem..

    OdpovědětVymazat
  2. Martinko, moc ráda čtu tvá bylinková okénka.Včera jsem na chalupě otrhala květy bezu a už se louhují na sirup a štávu.
    Těším se na další zdravou inspiraci.
    Pá Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Opět dobrý nápad v tvém krásném seriálu, zítra jdu ještě také rychle sbírat květy, bezový sirup povážlivě mizí, synovi neskutečně chutná a dnes šel po meduňkovém :o)).
    A tak zkusím i ochucený ocet, ten mi upíjet nebude...
    Krásné dny Martinko.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Bazový sirup som narobila z desiatich dávok, tak snáď nám na leto vydrží, ale tento ocot už nestihnem. U nás už kvety bazy pomaly odkvitli. Ale budúci rok určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to je krásný nápad, zkusím.
    a máš pravdu, jahody se s rebarborou snoubí, dělala jsem v sobotu.
    Majka

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko, tohle je fakt zajímavé. Ocet je na horečky hodně účinný a když se k němu přidá i bez...
    Těším se na ty jahody s rebarborou .o)
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥