Pro opravdu obrovské využití v bylinářství nesmíme zapomenout na
L Í P U
lépe řečeno na
LIPOVÝ KVĚT
Každý rok se těším, až budu sbírat lipový květ. Nejen, že se v čase rozkvětu lip rozlévá všude omamná vůně, ale u nás ty nejkrásnější lípy navíc rostou kolem prostředního rybníka, takže sběr je velmi příjemný.
S lípou jsou také úzce spojeny dějiny.
Staří Řekové zasvětili lípu bohyni lásky Afroditě, severské národy Freyi, bohyni lásky a plodnosti, manželce nejvyššího boha Ódina. Germáni pod lípou konali soudní přelíčení, neboť byli přesvědčeni, že jim Freyin strom pomůže odhalit pravdu.
O významu lípy pro Slovany všeobecně a pro Čechy konkrétně snad ani nemusím psát.
Správný čas sběru je tehdy, když se květy začínají teprve otvírat a většina z nich je ještě v pupenech.
Letos si z nich vyrobíme
LIPOVÝ SIRUP S KARDAMOMEM
Po sběru rozložíme na pár hodin lipové květy na bílý pečicí papír, aby všichni hmyzí návštěvníci mohli včas odkráčet a opustit prostor ☺
Teprve pak začneme se samotnou přípravou.
RECEPT
3 velké hrsti lipových květů přelijeme jedním litrem vroucí vody (mírně nechte odstát) a
necháme je do druhého dne louhovat.
Pak vše přecedíme přes plátno, přidáme lžičku kyseliny citronové
a 1 kg cukru a mírně povaříme asi 15 minut.
Horké naplníme do lahví.
Dala jsem do každé lahve navíc kardamomovou tobolku.
Přidat můžeme i ruličku skořice, hvězdičku badyánu nebo několik hřebíčků.
Záleží čistě na vaší chuti a na tom, jakou vůni preferujete..
Pokud byste také použili kardamomovou tobolku jako já, tak ji u širšího konce lehce promněte prsty, aby se uvolnilo aroma.
Samozřejmě, že mám lipové květy připravené i k nasušení.
Čaj z lipového květu je vynikající lék pro všechny nemoci z prochlazení a chřipky.
Jeho hlavní léčebnou vlastností je silný potopudný účinek a schopnost snižovat horečku.
Lípa má i silné odhleňující účinky, proto se přidává do průduškových směsí.
Výzkumy zjistily, že děti se z chřipky zotavily mnohem rychleji a bez komplikací, když pily lipový čaj, než když jim byla nasazena antibiotika.
Pro děti je lípa mimořádně vhodná, protože jim posiluje imunitní systém a zároveň uklidňuje organismus a dobře po ní spí.
Dále ředí krev, což je výbornou prevencí srdečních onemocnění a zánětu žil.
Lipový čaj je také velmi účinný při močových a ledvinových potížích.
A proč jsem letos do sirupu vložila kardamom?
Protože je to vzácné koření s vynikajícími vlastnostmi.
Kardamom obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Proto je velmi prospěšný na trávení, posílení krevního oběhu, pálení žáhy, odhleňuje a detoxikuje organismus. Rovněž zklidňuje revmatické a ledvinové bolesti, kožní problémy, astma i bolest v krku. Pokud si přidáte špetku kardamomu do černého čaje, působí jako antistresový nápoj a je vhodný i proti únavě. Pravidelně konzumovaná semena s medem zlepšují zrak a samotným jejich žvýkáním si lze skvěle osvěžit dech.
A proč jsem letos do sirupu vložila kardamom?
Protože je to vzácné koření s vynikajícími vlastnostmi.
Kardamom obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Proto je velmi prospěšný na trávení, posílení krevního oběhu, pálení žáhy, odhleňuje a detoxikuje organismus. Rovněž zklidňuje revmatické a ledvinové bolesti, kožní problémy, astma i bolest v krku. Pokud si přidáte špetku kardamomu do černého čaje, působí jako antistresový nápoj a je vhodný i proti únavě. Pravidelně konzumovaná semena s medem zlepšují zrak a samotným jejich žvýkáním si lze skvěle osvěžit dech.
Milé dámy,
užívejte si překrásné soboty a brzy zase na shledanou u BYLINEK.
Objetí všem
Martina
užívejte si překrásné soboty a brzy zase na shledanou u BYLINEK.
Objetí všem
Martina
Martinko, miluju lípu - strom i květ - jak úúúžasně vodní. My máme cestu ke hřbitovu lemovanou lipami - takové smutnější než u rybníka, ale taky krásné. Moc ráda lípu suším na čaj a poslední dobou jsem začla používat při vaření kardamon, takže dnešní recept vyzkouším.
OdpovědětVymazatDíky za hezký bylinkový seriál a přeju krásné letní dny. Jarka
Jaruško, děkuji moc za Vaši návštěvu.
VymazatLípa patří mezi moje TOP 10 byliny.
Krásnou sobotu, přeji, Martina
Martinko, připomněla jsi mi nádhernou 90 let starou lípu, kterou jsme měli na chalupě.Když rozkvetla....to byl bzukot a ta vůně....veliká škoda, že musela jít pryč, protože stála dva metry od chalupy a její kořeny již ničily dům......nakonec se ukázalo, že byla skoro dutá.
OdpovědětVymazatAle krásná vzpomínka na ni mi zůstala....
Pá Jana
P.S. Díky za Tvé poučné a inspirativní příspěvky o bylinkých.
Ahoj Janinko...děkuji ti za tvé milé zastavení.
VymazatMěj se hezky. Už se nám to krátí viď?
Pa Martina
Martinka, keby som nedala nijaku inu rastlinku, len lipu cukor, je to aj tak dobre? Alebo to potrebuje vyladit chut s pridanim niecoho.
OdpovědětVymazatSamozřejmě, stačí klidně jen lípa a cukr. I takto čistý sirup je skvělý. To, že já přidávám různá koření, jsou jen mé experimenty.
VymazatPřeji krásnou neděli, Martina
Marťo, díky za krásný inspirativní seriál o bylinkách a jejich kuchyňském a lékařském využití :-) Měj se krásně A.
OdpovědětVymazatAničko...děkuji ti pěkně.
VymazatMartina
Dobry den Martino, mate krasny blog.Bylinky miluju.Chci se zeptat.jestli mohu pridat drceny suseny kardamon a asi kolik? DEkuji.hezky den.Monca V.
OdpovědětVymazatDěkuji pěkně, myslím, že byste mohla přidat i sušený drcený kardamom, ale budete to mít trochu kalné. Dala bych tak půl lžičky, víc asi ne.
VymazatPřeji krásné dny, Martina
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat