sobota 31. ledna 2015

SEMLOR aneb


švédské masopustní žemle.

Správně se mají péct 40 dní před Velikonocemi, takže je na ně ještě trošku času.
Já jsem si je ale chtěla vyzkoušet...takže u nás dnes taková malá předpremiéra.
Žemle jsou hlavním jídlem v den, který se jmenuje Fettisdagen neboli Tučný den někdy také Žemlový den.
Nejvíc se mi líbí,  že se do těsta přidává mletý kardamom, který já úplně miluji, stejně jako skořici. Vy více čichově vnímavé víte, že kardamom je součástí mnoha severských druhů pečiv.
Musím říct, že těsto bylo krásně vláčné, dobře kynulo a velmi dobře se s ním pracovalo.
To mám vždycky moc ráda...žádné veliké experimenty a výsledek zaručený.


Pokud byste si chtěli žemle také vyzkoušet, tak zde je recept:

50g droždí
3dl vlažné vody
8dl polohrubé mouky
75g másla
3 lžíce kukuřičného sirupu
1 lžička mletého kardamomu
2 vejce ( z toho jedno na potření)
špetka soli
300ml 40% šlehačky
200g mletých mandlí
moučkový cukr
trošku 30% smetany na zředění mandlí


...a zde postup:

1) z droždí, vody a kukuřičného cukru necháme vzejít kvásek
2) v robotu si připravíme mouku, kardamom, vejce a špetku soli
3) přidáme vzešlý kvásek a začínáme hnětat
4) přidáváme vlažné rozpuštěné máslo
5) necháme těsto hnětat do té správné konzistence
6) necháme kynout
7) po vykynutí tvarujeme 24 malých bochánků
8) necháme je znovu trošku nakynout
9) potřeme je rozšlehaným vejcem
10) pečeme dokud nejsou krásně zlaté
11) rozmícháme si mleté mandle, moučkový  cukr a smetanu  do hustší konzistence
12) vychladnutým žemlím odkrojíme vršek...čepičku
13) těsto uvnitř trošku zmáčkneme a naplníme mandlovou hmotou
14) ušleháme 40% šlehačku (velmi dobře drží tvar)
15) cukrářským pytlíkem nastříkáme do žemlí 
16) přiklopíme odříznutou čepičkou
17) pocukrujeme moučkovým cukrem



Věřím, že ani Vy žemlím neodoláte, vždyť ani švédský král Adolf Fredrik jim neodolal a to doslova.
 Král zemřel 12. ledna roku 1771 na srdeční mrtvici, která ho ranila po opulentní večeři: zkonzumoval tehdy humra, kaviár, uzené sledě, kysané zelí, zelnou polévku, šampaňské a čtrnáct (!) porcí svého oblíbeného desertu – semla (tradiční švédský moučník – kulatá bulka z bílého těsta, plněná sladkou nádivkou), máčených v horkém mléce. (Švédským školním dětem je připomínán jako král, který se ujedl k smrti.)
Tak dejte pozor a pokud budete jíst semly, tak jen 13 za sebou Čtrnáctá by totiž mohla být osudná


Dnes se s Vámi loučím, 
přeji hezký víkend
a
někdy v únoru nashledanou



Objetí všem
Martina





6 komentářů:

  1. Parádní, také mám v plánu vyzkoušet :-) Dneska se ale pouštím do brownies :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No mňááááááám ! Vypadají naprosto luxusně. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale to vypadá pěkně a určitě i výborně chutná :o)). Já dnes pekla švestkový koláč v kokosovém závoji - recept na mém blogu. Hezký zbytek víkendu Marti. Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Martinko, dezertík vypadá náramně jedle, já dneska pekla mrkvový dortík je moc dobrý, příště vyzkouším Tvůj recept, pěknou neděli Maryša :O)))

    OdpovědětVymazat
  5. Děvčata, všem Vám moc děkuji za milé komentáře. Mějte se hezky,
    Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko, úžasný článek a nesmírně lákavé fotky. Pravda je, že mě by asi zabila už čtvrtá, je to docela kalorická bomba, že :o)
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥