úterý 19. září 2017

TY jsi HRDINA


Letos učím, představte si to ☺, i jednu třídu malinkých třeťáčků. Třídní jsem v devítce a moji velcí deváťáci jsou jedním slovem skvělí. Ale ta mrňata, věřte nebo ne, mě doslova vrátila do učitelského života, úplně jako bych se s nimi napila životabudiče. Když mi na konci roku paní ředitelka říkala přidělení předmětů a já tam zaznamenala třetí třídu, tak jsem nepatrně znejistila. Celé prázdniny jsem tak nějak podvědomě pociťovala nervozitu. Vždyť já na tak malinké děti nejsem vůbec zvyklá, co budu dělat ☺, jak s nimi budu mluvit ☺?
Ale...TŘEŤÁCI SE UKÁZALI JAKO TEN NEJLEPŠÍ KROK.
Na první hodinu jsem šla s obavami, nebudu zastírat, a tak jsme začali zlehounka vzájemným představováním a povídáním si o koníčcích, o sourozencích, o všem, co nás napadlo. Jeden chlapeček však mě naprosto ohromil a téměř dohnal k slzám. Je z dvojčátek, má sestřičku, která je ale postižená. Vyprávěl mi o ní s takovou láskou, že to bylo až neuvěřitelné a celé velmi dojemné. Celé povídání zakončil tím, že sestřička má sice plenky a skoro nemluví, ale a teď cituji:" Jsem rád, že mám právě takovou sestřičku než žádnou ♥." No není to jeden veliký opravdový cit. Zkrátka se mi potvrdilo, že tyto rodiny, kde je nějaký velký zdravotní problém, mají naprosto jiné životní hodnoty. Hodnoty čisté, lidské, láskyplné, nezaložené na mamonu a povrchnosti.
Chlapeček mě tak dojal, že mu odpovídám :"Mirečku, pro mě jsi HRDINA." A on mi zcela s úsměvem odpověděl: "Zdeněk je Hrdina, ne já.☺" Ale Zdeněk je Hrdina příjmením, 
kdežto TY jsi HRDINA ČLOVĚK,  TY jsi HRDINA pro mě



Přeji Vám krásný a poklidný večer. 
Já mám zítra své milé třeťáčky i své skvělé deváťáky, a tak se moc těším.

Není důležité, jestli máte styl, dobrou pověst nebo peníze, protože když nemáte dobré srdce, nestojíte za nic.

M.


42 komentářů:

  1. Krásné a dojemné.... Mám stejné zkušenosti. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné, Martinko.
    Syn je teď třeťák a jsou to ještě často čisté duše. Ráno mi řekl : Co je u tebe v kanceláři nového, maminko? Nic tam nepřibylo. Ale ano! Každé ráno tam přibude tvůj krásný úsměv!
    Hned jsem měla ráno veselejší a usmívala se celou cestu do práce.
    Tak ať se daří a práce přináší ten správný náboj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je krásné Ilonko. Víš co se říká...na světě se mluví spoustou jazyků, ale úsměvem se domluvíš všude. Pa M.

      Vymazat
  3. Martinko,to je krásný! Třetatci jsou ještě dítka nezkazena,tak ať si vzájemně děláte radost.A chlapec je opravdu Hrdina!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeťáci jsou zlatíčka. A jak jsou povídaví ☺ Pa M.

      Vymazat
  4. Martino, to je krásný! Až se mi z toho zamlžily oči. Moc hezky jsi to napsala, tak dojemné, plné ,,obyčejné" lidskosti. Tyto rodiny opravdu obdivuji, nedovedeme si vůbec představit, co prožívají.
    Přeji Ti samé krásné chvíle se třeťáky i deváťáky.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henriet, i mně se očka mlžila, když jsem poslouchala Mirečkovo vyprávění. Měj se hezky, M.

      Vymazat
  5. Jo, myslím, že se nás tady "mlží" víc. 😊

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný příběh Martinko. Užívej si radosti se všemi dětmi, D.

    OdpovědětVymazat
  7. Dojemné, pravdivé, od srdce. Martinko, díky, že ses nám svěřila!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Martinko, krásné povídání..mám v tomto věku vnoučka, skvěle překvapuje nápady a vyjadřováním...Třeťáci vás budou nabíjet zase i jinak než deváťáci - je vidět, že svou profesi milujete a proto se vám to vrací..Pěkné dny, Libuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, je to úplně jiná práce. Původně jsem vůbec nevěděla, jak se s nimi popasuji, ale jde to krásně ☺
      M.

      Vymazat
  9. Klobouk dolů Martino! Pokorně jsem přečetla článek a skutečně to mají v rodině malého velkého Hrdiny obdivuhodně nastavené. Tak to za prvé a za druhé, málokdy je slyšet z úst pedagoga, že děti, se kterými se setkává a které učí, jsou pro něho inspirací. Škoda, že takových učitelů je jako šafránu, moc bych Vás i mým dětem přála.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dianko, velmi velmi děkuji za tak upřímná slova. Kantořina je těžká práce, musíme dávat pozor na vyčerpání, ale tihle malí tvorečkové umí nabíjet pozitivní energií. Na druhou stranu dnes moji dva kluci deváťáci předvedli skvělé hodinové povídání o zbraních 1. světové války. Je to jejich koníček a i já jsem seděla a poslouchala. Je to super. M.

      Vymazat
  10. Dojímavé, "mlžíme" aj u nás. Krásny deň. Andrea

    OdpovědětVymazat
  11. Mireček mě dojal, je vidět, že má srdce na správné straně. :-)
    Jsem moc ráda, že obavy jsou fuč a třeťáci jsou stejně tak pohodoví jako tví deváťáci. Když je dobrý kolektiv, člověk do té práce chodí hned raději, že? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko, přesně tak. Letos se mi docela vyvedl i rozvrh, takže nejsem každý den totálně vyčerpaná, ale jen příjemně unavená ☺ Mám radost, pa M.

      Vymazat
  12. Martino,moc si Tě vážím za tento nádherný příspěvek - mám doma také třeťáka - kéž by bylo víc takových pedagogů, pro které jsou děti inspirací - bohužel je to v dnešní době spíš výjimka .
    Děkuji

    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, děkuji velmi. Tyhle malé děti jsou ještě čisté duše. Jsem s nimi moc ráda. Pa M.

      Vymazat
  13. Marti,krásné, lidské, srdečné ...ze života. Pro mne jsou v tomto příběhu hrdinové dva. Mireček a paní učitelka, která vede děti ke sdílení citů. Ke komunikaci a k lásce děti. Mám Tě ráda Marti. Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, děkuji ti z celého srdce. Však ty to víš...jak se s čímkoli zachází s tím se také schází. Dětičky se mi pak odměňují laskavostí. Pa M.

      Vymazat
  14. Martinko, dnes již potřetí mám mokré oči při čtení mých oblíbených blogů, které doháním po dovolené. Myslím, že třeťáci v tobě získali citlivou učitelku a budete se navzájem obohacovat. Stačí, aby srdce byla vnímavá...Děkuji, že jsi to sem napsala.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, není zač. Cítila jsem, že musím slova Mirečka sdílet. Já jsem z nich byla několik dní celá pryč. Pa M.

      Vymazat
  15. Martinko i já si své slzičky nechávám s pýchou stéct po tváři.Jsem šťastná za Mirečka, jsem šťastná za tebe. Přeji vám Všem nádherný společný čas.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, děkuji. Minule byl Mireček nějaký nesvůj. Ptám se ho, co že se děje. A on mě zase úplně odzbrojil. Povídá: " Já se dneska nějak ošívám ☺☺☺, ale nevím proč?" To slovo ošívám se z úst třeťáka bylo fakt úsměvné ☺☺☺
      M.

      Vymazat
  16. Paní Martino, je to vše nádherné ...prostě nádherný člověk.....nádherná sdělení...nádherná práce. Děkuji. Chodím se k Vám " kochat" Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Marto, já Vám velmi děkuji. Jste vždy u mě vítána ze ♥
      M.

      Vymazat
  17. Radosť čítať, ctím si pani učiteľky ako Vy, my sme si v školstve dosť vytrpeli, lebo deťom nedokázali dosť skoro objaviť autizmus.
    Môj syn, keď som čakala tretie dieťa sa modlil za bábätko, že by ho chcel, aj keby nebolo zdravé:-)
    Mimochodom štvrté dieťa k nám pribudlo z ústavu, samozrejme choré, tiež sú moji doma hrdinovia:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Viem, lebo ani u dcéry, ani u syna z ústavu nám škola nepomáhala, len osobný prístup niektorých učiteľov, preto som ostala doma a učila som a hľadala odborníkov sama.

      Vymazat
    3. Alenko, ajaj...s autistickými dětmi je práce ne dvojnásobná, ale stonásobná a citlivý přístup je nutností.
      M.

      Vymazat
  18. Milá Martino, jsou situace, které člověk nevymyslí, ani kdyby chtěl. Chvílemi je životními situacemi stále překvapován. Krásný zážitek. A současně i nádherný zážitek nás zde při čtení příspěvku. Přesně to jsou ty silné okamžiky, které mění úhel pohledu...
    Krásné dny
    Katka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, vymyslet to nejde, to se musí prožít.
      Mimo jiné, velmi často, hlavně ve vyšších ročnících, držím v ruce hrneček s ouškem a ukazuji ho do třídy. Pak ho pootočím ouškem jinam...a zase ukážu do třídy. Velmi dobře se tím demonstruje právě různý úhel pohledu. M.

      Vymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  20. Děti někdy překvapí, velmi mile překvapí a podají dospělému pomocnou ruku aniž by to tušily. Přeji ti krásné dny a Mireček je jistě obohatí. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani děkuji moc. Chodím k těm mrňatům ráda, jsou to takové neposedné čiperky ☺ Pa M.

      Vymazat
  21. Tak to mě hodně dojalo, krásné :) Přeji krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...