čtvrtek 13. dubna 2017

SLANÝ KARAMEL

Příjemný den Vám Všem!

Rozhodla jsem se dubnové příspěvky věnovat ve větší míře kuchyni, lépe řečeno vaření, pečení...kuchtičkování.
Vím vím, namítnete, že receptů na slaný karamel je spousta a máte pravdu.
 Přesto se třeba bude můj recept někomu hodit. 
Nasladko ho připravuji celkem často, ale naslano...to je jiný level. 
Hodí se především ke smetanovo-sýrovým dezertům, např. k cheesecaku, ale vynikající je i na vanilkové zmrzlině. Zkrátka, využití má nepřeberné.
Budeme potřebovat:
1 hrnek cukru (225 g)
2 PL zlatého sirupu (dá se koupit v Marks & Spencer)
1/4 hrnku vody (60 ml)
1/2 hrnku nejméně 33% smetany (120 ml)
2 PL másla (30 g)
1 ČL vanilkového extraktu
sůl dle chuti (použijte kvalitní sůl, např. maldonskou vločkovou)

Postupujeme takto:

Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu.
Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu a jemně mícháme dokud směs nezíská zlatou barvu.
Pomalu pak vmícháme smetanu a stáhneme z plotýnky. Směs vymícháme dohladka.
Přidáme máslo a sůl a znovu promícháme.
Jakmile směs lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a naposledy řádně promícháme.
Pokud nespotřebujeme karamelovou omáčku hned, můžeme ji uchovávat v lednici a před dalším použitím ji krátce rozehřát v mikrovlnce. Je proto dobré uchovávat ji v nádobce, kterou můžete v  mikrovlnné troubě bez problémů použít.



Mějte krásné "zelenočtvrteční" odpoledne.
Zítra jsem tu s beránkem ☺

M.

4 komentáře:

  1. Martinko, už tak rok ho mám nafocený, abych ho vložila... Ale na na tak hezkých fotkách, jako ty!
    Je to dobrota...
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, jsi šikulka. Pozdravuji Terku. Užívejte jarních dnů. Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravim, krasne velikonoce, mate moc krasne sklenicky. Muzu vedet, kde se daji koupit.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím kúpiť zlatý sirup a idem na to. Chystám sa už dlho. Andrea

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥