Ahoj všichni...
☺
V sobotu jsem poprvé zkoušela domácí rohlíky.
Byly vynikající, ale skoro se ani nedožily rána, jak rychle mizely.
A tak mi dnes nezbylo nic jiného, než upéct novou (už třetí) várku.
Tentokrát jsem zvolila napůl celozrnnou a napůl hladkou mouku,
takže dnešní domácí rohlíky jsou celozrnné.
Recept je velmi jednoduchý a výsledek vynikající:
Pište si ☺ dámy...
250g celozrnné mouky
250g hladké mouky (dvounulky)
250ml vlažného mléka
125ml vlažné vody
50ml olivového oleje
2 ČL soli
1ČL cukru
1/2 kostky droždí
semínka dle chuti...já dávám zlaté lněné semínko
1) Udělejte klasické kynuté těsto - já zadělávám v robotu
2) Nechte ho vykynout na teplém místě
3) Rozdělte si těsto na 2 části
4) Vyválejte jednu část do kulata, zhruba 3mm silnou
5) Nakrájejte 8 trojúhelníků
6) Ty pak srolujte od širší části ke špičce - tím vznikne rohlík
7) Nechte rohlíčky znovu trošku nakynout
8) Opakujte to samé ještě jednou s druhou půlkou těsta
9) Potřete rohlíky vlažným mlékem a posypte vydatně mákem
10) Pečte 16 rohlíčků do zlatova
Nezapomeňte si na dno trouby dát plecháček s vodou (hezky to zvlhčuje těsto)
Objetí Všem
Martina
To se nedivím, že vždycky hned zmizí, vypadají výborně! Recept si píši, ale nevím, jestli budu mít takovou trpělivost s tím tvarováním :) hezký den, Jana
OdpovědětVymazatVypadají výborně a věřím že i u nás by bleskurychle zmizely. :o)
OdpovědětVymazatTak ty bych si taky dala líbit. U nás je to takhle s chlebem, taky bych ho mohla péct stále dokola. Rohlíky jsem ještě nezkusila.
OdpovědětVymazatMartinko,ty jsi šikula.Pečení se ti moc povedlo a jistě bylo vše výborné.
OdpovědětVymazatMoc tě zdravím a přeji pěkné odpoledne.pá..Zuzka
Ani sa nedivím, že raz-dva bolo po nich, veď sú na zjedenie :-)
OdpovědětVymazatJ.
Martinko...není nad domácí pečivo a tvé rohlíky vypadají opravdu luxusně.
OdpovědětVymazatJeště musím vydržet 9 dní svou 28 denní očistu a pak je určitě vyzkouším...už teď se mi sbíhají sliny.
Pa,pa ♥ Jana
Martinko rohlíky vypadají skvěle. Určitě zkusím. Jenom nevím, jestli si na sebe neupletu další bič. Od té doby, co jsem udělala kváskový chleba, tak ho peču obden a s domácími rohlíky, to asi dopadne stejně. :-) Ale co. Jsem doma, tak toho musím využít. Lenka
OdpovědětVymazatMarti vyzerajú skvelo, asi sa dám nahovoriť. Andrea
OdpovědětVymazatMartinko, úplně k nakousnutí, nedivím se, že jsou hned pryč. Nechceš k nám taky přijet ;-) Myslím, že tady by si našla spoustu strávníků :D
OdpovědětVymazatVypadají krásně, jistě i chutnají,hezký večer přeji Jana
OdpovědětVymazatVypadají nádherně a já jsem taky dostala chuť na domácí rohlíčky...
OdpovědětVymazatMilá Martinko, není to poprve, co tvůj skvělý recept přišel v pravou chvíli. Takže hlásím - upečeno, ochutnáno, vychváleno = zbyly dva...k snídani bude musli .o)
OdpovědětVymazatMoc děkuji a přeji krásný večer, Helena
Milá Martinko,mňam a zase mňam jsou úžasný:)Já už zkoušela pivní rohlíky o L.Hrušky a nestačily vychladnout.Tak receptík zapisuji a hurá na ně:)Krásný zbytek týdne:)Andrea
OdpovědětVymazatRohlicky vypadaji uzasne. Nedivim se ze byly hned pryc. U nas je domaci pecivo na prvnim miste. Rohliky jsem zrovna pekla minuly tyden ale jen z bile mouky a take se po nich jen zaprasilo. Vyzkousim ty tvoje - zdravejsi! dik za recept!
OdpovědětVymazatMartinko, také peču jak chleba, tak občas pečivo a proto vyzkouším i tvůj recept, zatím jsem pekla jen z hladké mouky. Není nad domácí produkty, rodina to vždy s radostí oceňuje :-))))).
OdpovědětVymazatMartinko, vypadají úžasně. Receptík uložen, asi je hned zítra vyzkouším.
OdpovědětVymazatKrásný podvečer ... Věra
Martinko, ty vypadají úžasně .... s chutí bych se do nic zakousla !!! Marki
OdpovědětVymazatAhoj Martino, rohlíky vypadají skvěle, zrovna peču ze špaldové celozrnné mouky a polohrubé - tak půl na půl - bagety. Peču často, jak chléb, rohlíky, veky, bagety i ciabatty. Je to hned pryč (což mě těší : )).
OdpovědětVymazatJen mám malinkou námitku. Nepoužívám oliváč, ale zásadně jen a pouze sádlo. (Tedy na slané pečivo. Na buchty půl na půl máslo a sádlo.) Pečivo je pak jemnější. A hrnek s vodou do trouby také nedávám - kdysi ano, do plynové trouby - ale pořídila jsem si ruční rozstřikovač, (na kytky), a než dám pečivo do trouby pokropím kynutý výrobek na plechu a než šoupnu plech do trouby, tak pokropím i vnitřek trouby a po upečení opět kropím upečené výrobky. Chlebová kůrka je pak bezvadná, rohlíky mají perfektní pružnost a křupavost a já se pak jen dívám na ty mé kobylky, jak to v nich mizne : )
Měj se krásně a ať se ti vše daří : )
ROhliky vyzeraju neodolatelne. Nikde som nenasla teplotu pecenia. Je to 180C? Ako dlho sa to pecie? Vdaka.
OdpovědětVymazatAno, peču na 180°C horkovzduch, do doby než zezlátnou. M.
Vymazat