pátek 20. října 2017

Lohikeitto – finská lososová polévka


Spojení ryby, kopru a smetany mám všeobecně hodně ráda. A když tou rybkou je losos, je to o to lepší. Dnes jsem se nechala inspirovat severskou kuchyní a uvařila polévku 
Lohikeitto.
Ahoj Všem v dnešním dni.
Budeme potřebovat:
2 lžíce másla
50 g zelené části pórku
1 menší mrkev
1 větší brambor
700 ml zeleninového vývaru
200 ml 31% smetany
250 g filetu z lososa
sůl
pár kapek citronové šťávy
1 snítka čerstvého kopru
Postupujeme takto:
1) na másle v hrnci zesklovatíme najemno nakrájený pórek, pak přidáme na čtvrtkolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
2)  Zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a pod pokličkou necháme probublávat, dokud brambory a mrkev nezměknou.
3) Do polévky pak přilijeme smetanu, zakápneme trochou citronu a necháme krátce provařit.
4) Nakonec přidáme na kousky nakrájeného lososa, kterého necháme v polévce vařit asi 5 minut. Pak polévku stáhneme z plotny, vsypeme nasekaný kopr a promícháme.

Polévky jsou u nás v rodině hodně oblíbené. Jsou výživné a Terezka na nich jako maličká
v podstatě vyrostla. Myslím si, že malé děti by měly polévky mít v jídelníčku zařazené skoro povinně. Ať už k obědu, anebo k večeři. Pokud mě čtou mladé maminky, tak jsem moc ráda a opravdu Vám maminky upřímně doporučuji...vařte "polívčičky" svým ratolestem. A třeba dnešní polévka může děti naučit jíst ryby. Losos je rybka velmi chutná a zdravá. Někdo sice může namítnout, že je tučná. Ano je, ale jsou tuky a tuky. Losos obsahuje tuky pro náš organismus prospěšné, takže konzumovat můžeme bez obav. A asi nikdo nejí lososa denně, takže je to bez problémů.
Navíc, dnešní polévka je celkem rychle uvařená. Odpadá nám tedy dlouhé stání u sporáku. Za mě má dnešní polévka výhod víc než dost ☺

Mějte se hezky a přeji Vám šťastnou ruku při dnešní nebo zítřejší volbě. Já se musím přiznat, že jsem docela bezradná. Volební kalkulačku jsem si udělala, ale ještě nejsem 100% rozhodnutá.  Je opravdu hodně těžké z té vší hrůzy vybrat tu hrůzu nejmenší. Tak snad mě "něco" osvítí ☺


M.


9 komentářů:

  1. Martinko,lososa miluji,ale kopr zase vůbec ;-)Takže já polevku bez kopru.Jinak polévky vařím a deti je bašti od malička.A volby,ty si právě uzivam ve volebni komisi.Krasny vikend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iluško, když právě ten kopr tomu dává ten punc, ale chápu, že ho někdo nemůže ani cítit. Tak ji zkus třeba s jinou bylinkou. Možná mě napadá tymián. Pa pa M.

      Vymazat
  2. Ja mam naopak rada kopr a nejim lososa:-D. Ale na oko vypada skvele! Pekny vikend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda holky, já se z vás picnu ☺☺☺ Tak já nevím, čím bychom lososa nahradily. Asi ničím, prostě to v receptu je takhle ☺
      Marcelínko, měj se fajn, pa M.

      Vymazat
  3. S názorem ohledně polévek s tebou Martinko naprosto souhlasím a stále kolem sebe agituji, že polévky jsou opravdu základ a pro malé děti ideální. Vždyť uvařit chutnou zeleninovou polévku (jakoukoli) je tak snadné a rychlé. A tvá lososová by mi chutnala, lososa vždy zbaštíme hlavně jako hlavní jídlo :o).
    Tak měj hezký víkend.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, lepší uvařit zeleninovou polévku než nacpat dítě nějakými "hrůzami" ze skleničky, kterou koupíte v drogerii. To mi přijde hodně ujeté. Pa pa Alenko, M.

      Vymazat
  4. Martinko, to je tedy luxusní polívčička! Dělám podobnou na Štědrý den (bez brambory), náš Adam nějak nemusí tu kapří...
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helinko, i pro mě je toto lepší varianta. Já sice kapří sním, ale opravdu mi stačí jedenkrát ročně. Pa M.

      Vymazat
  5. Teda, tak to vypadá opravdu luxusně. Za tuto polévku by se nemusela stydět ani lepší restaurace. Dala bych si jí přesně tak, jak jsi ji uvařila! Ten její název je tedy pěkně krkolomný:-).
    Hezkou neděli
    Henrieta

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...