neděle 31. července 2016

PISTO


neboli zeleninová směs pod maso pro rychlou přípravu pokrmu.
V období školního roku musím být připravená na rychlé obědy. Jíme s manželem až doma po práci a to není čas ani energie na dlouhé postávání u sporáku. 
Máme rádi rychlá a chutná jídla. V průběhu prázdnin tak zavařuji různé "pomůcky", které mi vaření usnadní. Navíc  teď v létě je všude hodně čerstvé domácí zeleniny. Jedním z velmi chutných receptů je recept na PISTO. Směs se dá použít pod maso nebo třeba zamíchat do těstovin, jak jen chcete.
Recept je následující:

2 velké cukety ( já dala jednu zelenou a jednu žlutou)
2 velké salátové okurky
10 - 15 velkých masitých rajčat
10 - 15  různobarevných paprik (já měla jen zelené ☺)
6 velkých cibulí
1 větší celer
6 velkých mrkví
2 petržele
asi 5 cm zázvoru
podle chuti feferonku (nemusí být, já jsem nedávala)
1/2 kg cukru
sůl dle chuti
2 menší sáčky koření čubrica (nebo 1 větší sáček)
2 polévkové lžíce podravky
2 kečupy ( jeden může být i ostrý)
1 rajčatový protlak 
I když se zdá, že je toho hodně, tak to jde velmi rychle. Nebojte se nic ☺Zeleninu rozsekáme v robotu na menší kousky, dáme do většího kastrolu a necháme povařit doměkka. Postupně přidáme koření, cukr, sůl, protlak a kečup. Společně celé povaříme a ještě horké plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru (jako když děláte marmelády). Necháme vychladnout a máme hotovo. 
Vloni jsme dostali dvě skleničky této směsi od sousedky a moc nám to chutnalo. Letos jsem ji proto požádala o recept a udělala si tak své zásoby na zimu ☺

Končí nám červenec. Byl krásný, teplý, plný ☼.
Přeji sobě i Vám všem, aby obdobný byl i srpen.
Budeme spolu ještě zavařovat, džemování totiž nekončí. Přijdou plody podzimu a s nimi i hřejivé koření. Musíme spolu ještě uvařit nějaké sirupky. Máty a šalvěje mám tolik, že bych je mohla prodávat ☺
Užijte si poslední červencový den a v srpnu AHOJ !



M.


pátek 29. července 2016

Krajem vína


Ahoj všichni,

v tomto týdnu jsme s manželem, jen sami dva ☺, podnikli cestu na jižní Moravu, za našimi oblíbenými místy i za objevováním míst nových.
Ubytovaní jsme byli ve Valticích a odtud jsme vyjížděli nebo vycházeli. Bohužel nemáme kola, ale při obrovské frekvenci "kolistů" bychom si měli nějaká pořídit a vidět to jednou ještě ze sedla.
I přesto jsme si užili parádně. Počasí bylo skvostné ☼.
Znovu jsme navštívili Sonnentor v Čejkovicích (bože, ti tam udělali za ten rok tolik krásné práce). Tam je člověku tak krásně po těle i po duši.
Prošli jsme stezku Bosou nohou, která vedla vinicemi až do Rakouska. Vyšphali jsme se na rozhlednu a větrný mlýn v Nových Poddvorech, navštívili Templářské sklepy v Čejkovicích, v Pavlově jsme navštívili naprosto dokonalý Archeopark, viděli jsme Vinařství u Kapličky v Zaječí. A ani v ochutnávání jsme se neošidili, a tím nemyslím jen vínko ☺, ale i jídlo, kávičky, dortíčky a tak...
Byli jsme v Café Fara, kde mají skvělé muzeum kávy a přístrojů na přípravu kávy, což bohužel mnohonásobně předčilo požitek z tam nabízené kávičky. Musím říct, že jsme byli trochu zklamaní. Manžel kávu ani nevypil, byla kyselá a vstup do kavárny, kdy stojíte za provazem, než vás někdo usadí, se nám nelíbil. Samozřejmě je to náš subjektivní dojem a nikomu nevyvracím, že se  mu tam líbilo. 
Výborně jsme se však najedli v restaurantu Sojka v Mikulově. Už jsme tam byli několikrát a nikdy, podotýkám nikdy, jsme nebyli zklamaní. Jídlo vynikající, obsluha příjemná, ceny příznivé.

Bylo toho ještě mnoho a mnoho. Ubytování ve stylovém Besedním domě ve Valticích celou naši dovolenou skvěle doladilo.
Zkrátka jižní Moravěnka je naše srdcová záležitost.
No a teď už jen několik záběrů pro dokreslení atmosféry.

 Hrozny začínáme...




 











...a hrozny končíme ☺

Přeji krásný víkend

M.


sobota 23. července 2016

CRUMBLE rybízový


Příjemnou sobotu Vám všem!



Týden nám zase utekl jako voda, prázdninky se blíží ke své polovině a zkrátka tak nějak všechno letně plyne.
Já si užívám domácí pohodu s ryze letním vařením, pečením a samozřejmě zavařováním, sušením bylinek ...atd.
Dělám věci, na které v průběhu běžného roku nemám čas nebo energii.
Dnes dopoledne jsem vyrazila, jak já tomu říkám, na každopáteční "výpravu za žrádlem" ☺, takže jsem se dopoledne zdržela ve městě. Nicméně k odpolední kávičce jsem stihla upéct voňavý rybízový crumble.
Je to lehounký dezert, žádné těžké těsto, a dá se doplnit podle chuti vanilkovou zmrzkou nebo šlehačkou.

Recept na tento dezert je velmi jednoduchý.

Potřebujete:

100 g cukrářských piškotů (můžou být i normální)
50 g hladké mouky
50 g hnědého třtinového cukru 
100 g másla
javorový sirup (lžíci do každé mističky)
5 lžic třtinového cukru na zasypání ovoce
600 g rybízu (můžete použít i jakékoliv jiné ovoce)

Z piškotů, mouky, cukru a másla uděláme žmolenku (já ji udělala v malém mixéru). Do pěti mističek jsem si rozdělila rybíz, posypala ho lžící třtinového cukru a zalila lžící javorového sirupu. Nakonec jsem vše zasypala připravenou žmolenkou.
Do trouby (180°C) dáme zapéct zhruba na 25 minut až žmolenka zezlátne.
Po mírném vychladnutí můžete ozdobit šlehačkou nebo zmrzlinkou anebo jen poprášit moučkovým cukrem.
  

Tak co...? Není to vůbec složité, ale o to víc dobré. Rybízový crumble je hezky nakyslý, plný vitamínů a lákavé letní vůně.


Užijte si krásný slunečný víkend ☼
My budeme mít o zábavu postaráno. Naše rodina se totiž rozrostla o nového člena...
máme lásku kotěcí

M.

pondělí 18. července 2016

A máme tu losování letní soutěže


a také výherkyni.

Stává se jí paní Jitka, která mi napsala:


Marti,Tvé "léto ve skle" :-)...recepty se štítkem Džemování jsou mi velkou inspirací a jistotou: chutnají vždycky...a ten úžasný fotodoprovod:-)
Jaký džemík mám ráda....asi fíkový a pomerančový...
Včera jsem si přivezla velikou mísu višní ,tak višně-čoko vyzkouším,děkuji za sdílení:-)
Hezký týden,Jitka
Jitko BLAHOPŘEJI!


Paní Jitko, neuvedla jste svou e-mail adresu, tak si mi prosím ozvěte, ať můžu dáreček poslat co nejdříve.

Doufám, že tato netradiční marmoška bude paní Jitce chutnat. Ostatní, které jste nevyhrály, nezoufejte. Určitě ještě nějakou další soutěž připravím. Všem Vám ale velmi děkuji za účast a překrásné komentáře. Je jasné, že nejvíce oblíbená je marmoška jahodová a já se nedivím, je to vždy skvělá volba.

Krásný nový týden přeji a příště zase ahoj.

M.

sobota 16. července 2016

FRANCIE na KAMPĚ podruhé


z pohledu mé dcery 
(trošku víc než bych já sama chtěla mě Terďa zabírala, takže tady jsem, ahojky ☺žádná sláva to tedy není, ale co naplat, lepší už to asi nebude☺tenhle stav je míním maximum ☺☺☺)

Příjemnou sobotu Vám Všem!



A Iluško...já jsem tě neviděla ☺ Měla jsi na nás volat, sedly bychom si spolu na kávičku ☺
popovídaly, poznaly se ♥ Tak příští rok, joooo?



Mějte se krásně, příjemnou neděli a v týdnu zase ahoj!

M.



pátek 15. července 2016

Bonjour les amis 🐦 彡


Dobrý den přátelé 🐦

...zdravím Vás dnes stylově, protože cílem naší dnešní výpravy byl
Francouzský trh na Kampě.


Vydaly jsme se dnes s dcerou do Prahy nejen na trh, ale i na další "pakupky" a užily jsme si celý den parádně. Však víte, holčičí dny jsou vždy skvělé. Chlapi pro naše postávání u hadříků v obchodech nemají to správné pochopení. Naši dnešní výpravu jsme zahájily i zakončily právě na Kampě. Dopoledne jsme s trhovci stánky téměř otevíraly, takže lidí bylo ještě málo a všechno jsme si tak měly šanci prohlédnout v klidu. Asi po hodině a první ranní kávičce jsme pokračovaly do centra. Naše Teri totiž "nutně" ☺ potřebovala botičky a rifličky a...  a...  a... ☺
Co jsme potřebovaly jsme sehnaly a naše chuť na odpolední kávičku byla tak silná, že jsme při zpáteční cestě znovu seběhly schody na Kampu a daly druhý okruh trhem.
Lidí už bylo o poznání více, takže jsme byly rády, že první prohlídka proběhla dopoledne ☺.



Pro ty z Vás, které se na trh nedostaly, jsem ho trošku zdokumentovala.
Můžete se tak pokochat. Bohužel atmosféru přenést nedovedu.
A protože Francouzi jsou velcí labužníci, milují dobré jídlo a víno, tak i mé fotky zachycují převážně jídlo.





Levandule...co víc je symboličtějšího pro Francii...pro Provence ???


Šampaňské je libo ?
No tak prosím...nabídněte si ☺

Shrnu to...den byl skvělý, počasí se povedlo, má dcera je můj skvělý parťák ♥
Slibuji, že někdy příště se na trh ještě vrátíme.


Pokud má člověk to štěstí, aby žil zamlada v Paříži, potom ať půjde v životě kamkoliv, jde to všude s ním, protože Paříž, to je pohyblivý svátek.
(E. Hemingway)


Vaše
 M.



středa 13. července 2016

Mléko DOMÁCÍ


Dobrý den všichni mí milí čtenáři.

Ve vedlejší vsi hospodaří soukromý zemědělec. Vlastně je to jedna velká rodina, rodiče a dospělí synové...všichni jsou do hospodaření zapojení. Pěstují hlavně obilí, řepku a myslím, že i kukuřici a chovají také dobytek.
U nás ve vesnici (blízko nás) mají velikou stodolu na obilí, a proto se s nimi dobře známe.

"Bereme" od nich
 M L É K O    D O M Á C Í
Jaký je to rozdíl od krabicáků, snad ani nemusím říkat.
Nahoře usazená smetana, po svaření škraloup...(který já tedy nemůžu skoro ani vidět, takže ho úspěšně odstraňuji) a chuť... prý vynikající. Píšu prý, protože já mléko v surovém stavu nepiju. Jak s oblibou říkám, mé poslední mléko jako takové, které jsem pozřela, bylo mléko mateřské ☺ A to už je sakra dlouhá doba ☺☺☺
Nicméně mléko samozřejmě nutně potřebujeme na vaření kakaa, pudinků, do pečení, na palačinky a jiné blbinky, vlastně všeobecně na vaření.
Navíc zbytek rodiny mléko pije i v surovém stavu, takže pro ně je to lahoda ( moje tchyně pití mléka dokonce povýšila na uspávací prostředek...pije ho teplé s medem...no tak to by mě zaručeně zabilo ☺☺☺ to bych fakt nedala ☺☺☺) Jediným východiskem pro mě je tedy konzumace mléčných výrobků kysaných. Ty mi kupodivu vůbec nevadí a jsem schopná vypít i jen úplně obyčejný kefír.

Dnešní mlíčko použiji na palačinky, které budou k pozdnímu obědu a k odpolední kávě.

Přijměte také ode mě obrovské poděkování za všechny vaše komentáře.
Jste skvělé a já DĚKUJI

Příjemnou středu přeji

M.