středa 24. června 2015

Seriál BYLINKY ... díl 12. ... BAREVNÁ BYLINNÁ SŮL


Ahoj všechny spřízněné bylinkářky.

Možná už dlouho používáte, možná ještě nepoužíváte...
Možná znáte, možná neznáte...
Možná děláte, možná neděláte...


D O M Á C Í    B Y L I N K O V O U    S Ů L

Dnes si připravíme 

SŮL SE ZELENÝMI LÍSTKY TYMIÁNU,  ŽLUTÝMI KVĚTY MĚSÍČKU 
A RUDÝMI PAPRIKOVÝMI VLOČKAMI


K výrobě si připravte:

 125 g hrubozrnné mořské soli, solných vloček nebo krystalů 
(úplně nejlepší by byla Fleur de sel Saunier de Camargue, kterou někdy mám a někdy nemám, ale nevadí )
hrstičku tymiánu i s fialovými kvítky
hrstičku sušených měsíčkových květů
polévkovou lžíci sušených paprikových vloček



Pokud použijete hrubozrnnou sůl, tak ji v hmoždíři trošku rozmělněte s tymiánem,
 přidejte nasekané měsíčkové květy a paprikové vločky.
Vše uskladněte v mlýnku na koření a směle používejte na zeleninové saláty nebo třeba jen na chléb s poctivým domácím máslem.






















Já už se tak těším na zasloužené volníčko, které nás kantory čeká za šest dní...
Zítra si s dětmi vyjedeme na výlet... lanovkou na Komáří vížku, pak pomašírujeme dolů a vláčkem zpět do Mostu...snad nám počasí vyjde a děti budou spokojené.
A já budu spokojená až je zase předám rodičům v pořádku ☺
No a pak už jen absolutní finiš a PRÁZDNINY !!!

A aby Vás můj bylinkový seriál příliš nenudil, tak se vrtneme během prázdnin zase na jiné téma a snad mi to vyjde a vše proložím i háčkováním. Jsem fakt totální ostuda, můj háček si své prázdniny už užil a je čas ho provětrat.

Moje milé, přeji Vám všem dobrou noc a brzy opět na shledanou.

Objetí všem
Martina

úterý 23. června 2015

Seriál BYLINKY... díl 11. ... BIO PLEŤOVÝ OLEJ


Zvykla jsem si v posledních měsících používat místo pleťových krémů
PLEŤOVÉ OLEJE

Začala jsem si kupovat bio regenerační oleje od firmy Saloos
 a vyzkoušela jsem jich opravdu už mnoho...

...ale abych pravdu řekla, hodně jsem také přemýšlela, zda bych si nemohla udělat svůj vlastní pleťový olej. Prošla jsem mnoho stránek s různými recepty a návody
 a u paní Evy ze Svatojánu
jsem našla přesně to, co jsem hledala.
Poskládala jsem si tedy v hlavě recept na
 můj vlastní regenerační a bio pleťový olej

OLEJ Z OKVĚTNÍCH LÍSTKŮ RŮŽÍ
 A
LÍSTKŮ MEDUŇKY

Určitě si udělám ještě další oleje z jiných bylin.
Nabízí se například řepík, měsíček, levandule a další bylinky.


Zde je základní recept
Byliny sbíráme za suchého, slunečného počasí, nesmí být vlhké. 
Dvě velké hrsti bylin natrháme na drobné kousky do zavařovací sklenice a 
zalijeme 100 ml mandlového, jojobového nebo za studena lisovaného slunečnicového oleje.
Byliny musí být v oleji ponořené.
 Ve vodní lázni celé zahříváme půl hodiny na 60 stupňů.
 Poté necháme vychladnout, zavíčkujeme a necháme stát na slunci za oknem jeden až dva týdny.
 Denně protřepáváme, ale neotvíráme.
 Přefiltrujeme, byliny vymačkáme a plníme do vyvařených lahviček s kapátkem a uchováme v chladu. 
Používáme místo pleťového krému.
Ten můj opravdu krásně voní a přitom neobsahuje žádné chemikálie, které by způsobovaly podráždění pokožky.
Využívám olej nejen na pleť obličeje, ale také na promaštění a vyživení hřbetů rukou.


A co vy a bylinná kosmetika ?
Já čím jsem starší, tím více se navracím k přírodě.
A víte co...? Za nejlepší produkt všech dob považuji obyčejnou modrou indulonu, která mi už nejednou, v dostatečné vrstvě nanesená, zachránila vysušenou pokožku obličeje.
Takže žádný Dior Capture za čtyři litry, ale obyč  "indulína☺" za třicet korun
☺☺☺



Moje milé čtenářky,
mějte se v druhé půlce týdne moc hezky.
Snad už i to počasí k nám bude příznivější.

Brzy zase u BYLINEK na shledanou.


Objetí všem
Martina

neděle 21. června 2015

Sušené pivoňky do POT-POURRI


Krásný voňavý den Vám všem.

Vnáším domů vůni pivoněk, růží a dřevěných hoblinek.
Vytvářím přírodní květinovou dekoraci, kterou jsem ještě doma neměla.
Vytvářím pot-pourri.


Pot-pourri je nádoba obsahující směs sušených květin, okvětních plátků květin, lístků nebo koření, která by měla vytvořit příjemné ovzduší v bytě a zároveň působit jako dekorace.  








k


Tradice užívání pot-pourri se datuje od středověku a pochází  Francie. Odtud se rozšířila do Anglie a následně do ostatních evropských zemí. Ze začátku se tyto voňavé nádoby vyskytovaly pouze v luxusních měšťanských domech, o mnoho let později se začaly běžně vyskytovat i v domácnostech. Rostliny se umisťovaly do keramických, porcelánových nebo kameninových nádob a nádoby se ukládaly do blízkosti proudícího teplého vzduchu tak, nejčastěji na krby, aby se aroma lépe uvolňovalo. Dnes se rostliny ukládají do plátěných sáčků, proutěných či dřevěných košíků.

Já jsem pro své pot-pourri využila skleněný svícen, který mám v obývacím pokoji celoročně.



 Mějte všichni krásný nedělní večer.
Brzy  se opět uvidíme u bylinkového seriálu a budeme vooonět!


Objetí všem
Martina


čtvrtek 18. června 2015

B O N J O U R


Krásný dobrý večer milé příznivkyně všeho francouzského...

Máme tu termín již osmého ročníku tradičního 

F R A N C O U Z S K É H O    T R H U
v Praze na Kampě



Tak tedy od 14. do 19. července 2015
na trhu na viděnou a na shledanou

Juuuu... já se tak těším.
Vloni jsem si to parádně užila.

A U    R E V O I R

Objetí všem
Martina

pondělí 15. června 2015

Seriál BYLINKY ... díl 10. ... OCET


Ahoj všichni !

Na letní prázdninové saláty se bude hodit bylinný ocet

O C E T    B E Z O V Ý

Já vím, vím...jsem ujetá na bezové květy, 
ale víte přeci, co se říká: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni."
Je to zkrátka má oblíbená bylina a snažím se ji využít, dokud ještě kvete, co nejvíc.
Těším se, jak bude ocet krásně voňavý.



Budeme potřebovat:

 5 - 10 velkých květů bezinek
 0,5 litru bílého vinného octa

Do zavařovací sklenice vložíme čerstvé květy bezinek a zalijeme je octem.
 Květy by měly být zcela ponořené. 
Sklenici zakryjeme plátnem a necháme v chladu a temnu 3 - 6 týdnů.
 Poté ocet scedíme a naléváme do připravených lahví, které dobře zazátkujeme. 

Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů.

 Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. 
Zředěným octem (v poměru 1:4) se natírala chodidla, dlaně a spánky.






Začíná nám také intenzivní čas jahod. Jak sladké ☺
Zítra bychom měli dostat jahůdky od tchýňky (jedou samosbírat), tak musím vymyslet něco dobrého.
A protože vím, že se jahody rády "kámoší" s rebarborou, tak se budu ubírat právě tímto směrem.
Nechám vás ale ještě v napětí. Musím doladit všechny správné  ingredience.
Takže ..."pjekvápko"  ☺☺☺ na příště.


Přeji Vám krásnou a klidnou dobrou noc


Objetí všem
Martina



sobota 13. června 2015

Seriál BYLINKY díl 9. ... Bezovo-jahodová limonáda


Ahoj všichni v tropické sobotě!

Dáme si dnes chladivou bylinnou limonádu s ovocem ?
No tak dobře.
Nalévám všem sklenku vychlazené
BEZOVO - JAHODOVÉ
LIMONÁDY


Budeme potřebovat : 
(a tuto část si prosím udělejte s předstihem ☺)
20 květenství černého bezu
 1 citron nakrájený na kolečka
 250g cukru
 pár snítek meduňky nebo máty.
Všechny ingredience zalijeme 3 litry svařené vody s cukrem (nechte ji mírně odstát), zavíčkujeme a dáme do tepla.
 Necháme minimálně jeden den odstát, lepší je však déle...po čtyřech dnech začíná limonáda bublinkovat působením přírodních kvasinek.
Základem všeho je bezové květy moc neumývat. I květy totiž, jak jsem již zmínila, obsahují přírodní kvasinky, které  limonádě dodají pořádné množství bublinek. Sbíráme proto květy pouze v čisté přírodě. 

Dále pak postupujeme takto:
V mixéru si rozmixujeme jeden dobře umytý nebo BIO citrón s libovolným množstvím jahod a libovolným množstvím buď třtinového cukru nebo bezového sirupu (jak kdo má rád sladké).
Do skleněného džbánu pak přecedíme tuto rozmixovanou směs, přilijeme bezovou limonádu a popřípadě ještě doplníme čistou pramenitou vodou, ledem a mátou.
No a pak už jen směle servírujeme.



Ještě Vám chci ukázat můj oblíbený bezový keř, který mě každoročně zásobuje svými velikými květy.

Při sběru jsem vždycky celá žlutá od bezového pylu, ale mám to ráda.
Alergik nejsem, takže pohoda.













Chci všem opravdu velmi poděkovat za přáníčka k mým čtvrtečním narozeninám.
Největším dárkem bylo pro mě vyšetření na mamografu s negativním výsledkem, které jsem si "masochisticky" naplánovala právě na své narozeniny.
Zřejmě jsem byla ale celý rok hodná holka, a tak od mé drahé dcery jsem dostala knížku, kterou jsem si moc přála. 
Blanka Milfaitová - Příběh opravdové vášně
Dokonce tomu předcházelo utajované překvapení...minulý čtvrtek totiž měla mít paní Blanka v Praze na Václavském náměstí v knihkupectví Dobrovský autogramiádu. Dcera to vše naplánovala, já o ničem neměla ani páru. Vylákala mě do Prahy za úplně jiným účelem. Bohužel, když jsme do knihkupectví dorazily, tak autogramiáda se z důvodu nemoci paní Blanky nekonala. Byly jsme obě moc smutné. Teri ještě daleko víc než já, protože to měla tak krásně naplánované. Knížku s sebou kvůli autogramu, chtěla mi udělat s paní Blankou fotografiii. Škoda...no tak se snad poštěstí někdy jindy.
Od manžela mého drahého jsem pak dostala velikánský olivovník s už malinkými olívkami.
Vždyť víte, říkám to pokaždé...
oni dva jsou moji milovaní andělé ♥



Mějte se všechny moc prima

Objetí všem
Martina


čtvrtek 11. června 2015

Ve znamení habru





Jsem prý člověk narozený ve znamení habru.
Typickými vlastnostmi pro jedince narozené ve znamení habru jsou loajalita, silný smysl pro spravedlnost, skromnost a důraz na racionalitu.
Alespoň tak to stojí v keltském stromovém kruhu.

Krásný den přeji Všem,
jsem tu s Vámi moc ráda...


Objetí všem
Martina

úterý 9. června 2015

Seriál BYLINKY díl 8. ... Z netradiční orientální byliny


Krásný dobrý den Vám všem!

Pravidelně si z dovolené v Orientu vozívám sušené ibiškové květy.
A právě z nich jsem do našeho seriálu vyrobila 
netradiční

I B I Š K O V Ý     S I R U P


Vyzkoušet se má všechno, takže jsem to zkrátka zkusila stylem "pokus omyl"...a ono to, světe div se, vyšlo úplně parádně.
Já vím, budete si o mně myslet, že jsem sirupový maniak. No, asi jo...máte pravdu.
Něco tak lahodného jsem ale už dlouho neochutnala.
Je to trošku jiné než naše tradiční bylinné sirupy, trochu nakyslé, trochu sladké...krásně červené...
no mňam.


Recept jsem nijak nekomplikovala, šla jsem na to úplně jednoduše:

3 hrsti sušených ibiškových květů
1,5 litru vody
lžička kyseliny citrónové
1,2 kg cukru


Ibiškové květy jsem zalila převařenou vodou a nechala jsem společně 5 minut slabě probublávat.
Následně jsem nechala zchladnout, přisypala kyselinu citrónovou a cukr, vše řádně promíchala a nechala 24 hodin odstát. 
Po uplynutí této lhůty jsem nálev přecedila a ještě krátce přivedla k varu.
Ještě horké jsem naplnila do lahví. Uschovám ho raději v lednici, i když si myslím, že se pro svou lahodnost spotřebuje asi dost rychle.

Účinky ibišku na snížení krevního tlaku prokázaly i vědecké studie. Vědci z Tchaj-wanu zjistili, že se v ibišku vyskytují polyfenoly, které jsou schopné zaútočit na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je. 
Nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ibišek také snižuje pocení, zamezuje ukládání tuku v tepnách, pomáhá redukovat nadváhu či stimuluje paměť.


No tak...to jsou skvělé účinky, co říkáte?



 Pokud někdo máte doma sušené ibiškové květy, tak si zkuste sirup udělat.
Je to opravdu vynikající záležitost.

Přeji Vám všem krásný večer.

Objetí všem
Martina

neděle 7. června 2015

Seriál BYLINKY díl 7. ... Křupavá bezová kvítečka


Příjemnou červnovou neděli Vám všem!

Mám dnes takový nápad...
OSLADÍME SI ŽIVOT

Jóóóóóóó ...☺

Další super bylinkovou vychytávkou jsou 
KŘUPAVÉ BEZOVÉ KVÍTKY



Budeme potřebovat:

 200 gramů hnědého třtinového cukru
a
100 gramů očištěných bezových květů



  • Květy si nasbíráme úplně rozkvetlé a nemyjeme je. Jen je dobře očistíme, necháme opět odhopkat broučky a podobnou "havěť".
  • Jednotlivé květy pečlivě otrháme. Pozor, ať tam nemáte stonky.
  • Polovinu květů rozmixujeme ostrými noži v robotu spolu s cukrem.
  • Vytvoří se lehce lepivá hmota, ke které přimícháme zbytek květů a rovnoměrně to celé rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Nakonec plech vložíme do trouby a velmi zvolna pečeme na 70°C asi 1,5 hodiny.
  • Potom troubu vypneme a necháme vše dojít. Cukr jemně zkaramelizuje a povrch květů zůstane křupavý.
  • Křupavé bezové kousíčky uchováváme ve skleněné uzavíratelné nádobě.





Použít je můžete na sladké pečivo místo žmolenky, nebo si je nasypejte do jogurtu anebo si jimi můžete ozvláštnit čaj. Já si tedy osobně myslím, že je budete chodit ujídat "jen tak"...  ,
ale je to samozřejmě na vás. Určitě si najdete každá to své využití.


Užijte si sladkou neděli
a

Objetí všem
Martina