sobota 22. srpna 2015

Kdo by to řekl...


... že
  M A R M E L Á D A   z
  CUKETY, CITRÓNU A ZÁZVORU
bude tááák dobrá.

Mám tu dnes pro Vás neobvyklou kombinaci marmošky i s bonusovým receptem.

Ahoj všichni!

Dělala jsem jen zkušební malinkou várku, na kterou jsem si připravila:

 550 gramů očištěné a na kostičky nakrájené cukety
► šťávu z jednoho a půl velkého citrónu i s kůrou
► 25 gramů čerstvého nastrouhaného zázvoru
► 320 gramů cukru
► 7 gramů pektinu

Z oloupané cukety jsem vydlabala vnitřní semínka a nakrájela ji na malé kostičky. 
Nakrájenou cuketu jsem smíchala se šťávou a kůrou z citrónů a pomalu jsem vařila do změknutí (malinko jsem podlévala vodou, aby se mi masa nepřipálila).
 Následně jsem přidala nastrouhaný zázvor a tentokrát zvolna celou masu rozmixovala ponorným mixérem.
 Přidala jsem cukr smíchaný s pektinem a vařila celé ještě 4 minuty, samozřejmě za stálého míchání.
Horkou marmošku jsem nalila do skleniček a na úplný závěr zavařila v 80°C teplé vodní lázni 20 minut.


Letošní letní prázdninové džemování se mi moc zalíbilo.
Zkoušení nových kombinací, mnohdy neobvyklých, mě opravdu hodně bavilo.
Kamarádka říká, že jsem "čarodějnice" ☺










Ještě se těším na džemování podzimní, kdy se mi snad podaří skloubit plody malvic s prohřívacím kořením a ořechy.
Jsem velikým milovníkem skořice, anýzu, badyánu a hřebíčku...a to všechno je podle mě koření, které k podzimním a zimním chutím neodmyslitelně patří.
Láká mě i marmeláda fíková, ale kde v našich končinách sehnat čerstvé fíky ???
Toť otázka. Řešením by byla nějaká spojka do Francie nebo alespoň na Balkán. To ale bohužel nemám. Vím, že se fíkovníky smokvoně pěstují i na jižní Moravě, ale ani tam nemám své marmeládové spojence. Kdybyste náhodou některá z vás věděla, kde u nás fíky sehnat, tak moc prosím o kontakt ☺


Na závěr k dnešní marmošce
ZKUSTE JI !
 100% vám zaručuji, že nebudete zklamané. Je lahodně jemná a přitom má dráždivý zázvorový šmrnc.

Za mě tedy ...
DOPORUČUJI ☺


Mějte prima sobotu

M.



38 komentářů:

  1. Martinko...to je hooodně zajímavá kombinace surovin.Asi budu muset vyzkoušet, abych poznala jak chutná.
    Díky za receptík.
    Pá Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Ach Martinko - říkám, opravdu jste velká šikulka!! Nikoliv čarodějnice, ale kouzelnice!! Hned bych tuto marmošku zkusila. Máte vše tak promyšlené a "vymakané"...holt prostě máte zvláštní nadání na tvořeníčko, a to nejen v oblasti marmeládování. Moc zdravím a je fajn, že jste vložila receptík. Libuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne paní Libuško, moc děkuji za povýšení do stavu kouzelnic. Tak jsem kouzelná čarodějka ☺ co říkáte ?
      M.

      Vymazat
  3. Martinko ač už mne veškeré zavařováni začíná zmáhat, neodolám a zkusím. Cuket mám mraky. Díky za inspiraci a recept. Hezký víkend.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, zkus ji. Opravdu nebudeš zklamaná. Je to taková prohřívací marmoška. Možná se bude hodit na snídaně, až nás zmůžou bacili.
      M.

      Vymazat
  4. Marti - kúzelná čarodejnica, opäť niečo perfektné. Takáto kombinácia môže napadnúť len Teba. Vyzerá skvele a určite i tak chutí. Už sa teším na tie Tvoje jesenné marmelády. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko...ty moje jedna zlatá duše, děkuji ti mnohokrát.
      M. ♥

      Vymazat
  5. Tak tu bych ráda zkusila, ale už nějakou dobu nejsou k sehnání biocitróny, tak se mi nechce používat kůru z běžných... Fíková je výborná, letos jsem se nabažila čerstvých fíků na Sardinii, marmeláda mě také napadla, ale byli jsme letadlem a vzhledem k tomu, že tam se prodávají na trhu fíky fakt akorát tak ke spotřebě, jaké jsou nejlepší, tak jsem měla strach, co by mi z nich v kufru zbylo... občas se na podzim dají koupit v Lidlu, loni jsem celkem i tam vybrala pěkné, měkké, ale i tak to nebylo úplně jako ze stromu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, ano ano, chce to biocitróny. Já jse kupuji v Bille.
      Jé, tys byla na Sardínii...tam muselo být úžasně.
      Měj se prima, M.

      Vymazat
  6. Já jsem tušila , že bude ještě něco sladkého na víkend :-))) a JE - parádní !!

    OdpovědětVymazat
  7. Marťo, jak prosím tě zavařuješ v 80°C teplé lázni 20 minut. Na sporáku a hlídáš teplotu aby byla pořád na stejné teplotě? děkuji Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivy, přesně tak. Zavařuji v litinovém hrnci, na dno dám kousek látky, na to skleničky s marmoškou, zaliju do 2/3 vodou a hlídám kuchyňským teploměrem 80°C teplotu.
      Pa M.

      Vymazat
  8. Marti, tak tahle kombinace by mě na marmeládu vůbec nenapadla, ale zní to skvěle! Krásnou sobotu! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduško, děkuji ti, i za všechny tvé dnešní kombinace. Pá M.

      Vymazat
  9. Zaujala mě ta kombinace :)musí být výborná. Eva

    OdpovědětVymazat
  10. Martinko, jdu do ní! Zní to náramně a moc se mi líbí i barva. krásně doplní všechny marmelády do červena :o)
    Měj pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdi do ní...je fakt super.
      Pak napiš, jak se ti povedla ☺
      M.

      Vymazat
  11. Ta cukiniowa marmolada musi być przepyszna !!! wypróbuję przepis, ciekawe czy mi się uda :)
    Pozdrawiam cieplutko !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Szanowny Brydzio,
      Przepis na pewno można. Miłego dnia, M.

      Vymazat
  12. Já bych řekla, že blog je lahodně jemný a přitom má dráždivý šmrnc ... ale fakt ta marmoška vypadá hodně lákavě...
    Tak příjemné džemování a krásné dny! Jarka

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to lákavě :o), snad i vyzkouším, cukety se smějí na záhoně. Díky. Jana

    OdpovědětVymazat
  14. Marti, fíky určitě mívají v Lídlu. Tys možná myslela čerstvé utržené někde přímo ze stromku, že? ale myslím, že i ty z Lídlu nebudou marné.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že mívají v Lidlu, ale já bych chtěla ty voňavé přímo ze stromu, víš? ☺
      M.

      Vymazat
    2. Marti, představ si, moje kamarádka se vrátila z Chorvatska a přivezla mi pár čerstvých fíků, asi 7 kousků. Přidala jsem je k ostružinám a uvařila jsem marmošku s kouskem celé skořice a dvěma kousky badyánu. Nepasírovanou, pěkně se zrníčkama. Teda musím se pochlubit, ta je fakt luxusní. děkuji ti moc za inspiraci. Ale musela jsem se držet abych ty fíky nesnědla jen tak, byly úplně jako med.
      krásný den Majka

      Vymazat
    3. No právě...fíky z Chorvatska by byly ideální. Jsi pašák, že se ti marmoška tak krásně povedla...musí být úžasná. Přeji ti krásný den, M. ☼

      Vymazat
    4. ano je úžasná, a ty jsi zas moc hodná, že nás tady tak pěkně inspiruješ.
      Majka

      Vymazat
  15. Vůbec si nedokážu představit, jak to může chutnat, ale vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
  16. Od středy budou mít fíky v Tescu. V akci, kus za 5,- Kč. Nevím jestli je to málo nebo hodně, každopádně se těším na další recept :-)
    Krásný den, Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, děkuji za info. A další recept bude brzy. Už se na něm pracuje ☺
      M.

      Vymazat
  17. Jééé to je zase nádhery... vypadá to výborně..kombinace určitě skvělá Marti!!
    Krásný den, R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny, děkuji moc a opravdu je to chutná záležitost.
      Pa M.

      Vymazat
  18. Tak jsem tu mermeládku dneska vyzkoušela, ale pořád mi to přišlo takové "nijaké", tak jsem tam přihodila tři broskve, ještě jeden citrón a trošku rumu a hned to má jiné grády. :D Ale tož...to se ztratí, vedle všech těch špendlíkových, jahodových, angreštových, meruňkových, dýňových, a všelijak míchaných...my jsme marmeládoví, to se sní. :)

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...