úterý 28. února 2017

Masopust dnes vrcholí a zároveň končí tlustým úterým ,


 zítra je Popeleční středa a začíná půst.
Ne tedy, že bychom to doma nějak striktně dodržovali, ale proč si nezpříjemnit úterý voňavými 
kardamomovými pletenými hnízdečky.
Nakonec, dnes je tzv. tlusté úterý, kdy by na stole mělo být kynuté pečivo.

Jen tak pro zajímavost ...něco málo informací o masopustu:
Vyvrcholením masopustu bylo tedy úterý. Toho dne procházely vesnicemi průvody maškar, hrála se masopustní divadelní představení, secvičená obvykle žáky. Obchůzky masek neměly závazná pravidla; záleželo na vtipu a pohotovosti "maškarádů", jaké taškařice budou provádět. Masky byly všude pohoštěny - něčím k zakousnutí a především pálenkou a pivem, které ještě zvyšovaly rozpustilost a veselí. Bývalo však i několik tradičních masek, které se objevovaly každoročně. Mezi ně patřil např. medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem. Jinou tradiční maskou bývala tzv. klibna (= šiml, kobyla, koníček), skrývající často dvě osoby. Objevovala se i maska s jezdcem na koni, Žid s pytlem nebo rancem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel a mnoho dalších. Téměř všude končila masopustní zábava přesně o půlnoci. Tehdy zatroubil ponocný na roh a rychtář či někdo z radních všechny vyzval, aby se v klidu rozešli domů, protože nastala středa a s ní předvelikonoční půst. Někde zakončili o půlnoci muziku "pochováním basy" (symbol toho, že v postu si hudebníci nezahrají), jinde o půlnoci pochovávali Baccha. Lidé věřili, že pokud budou o masopustu tancovat přes půlnoc, objeví se mezi nimi ďábel, často jako cizinec v zeleném kabátě.
My si tedy s manželem o půlnoci určitě nezatancujeme ☺natož abychom  pohřbívali basu ☺, ale co si tedy uděláme teď hned, to je kávička.























Milé dámy, přeji příjemný úterní podvečer. 

M.

sobota 25. února 2017

Přirozená dělba práce


dnes u nás doma vzala za své.

Manžel měl dopolední pečící náladu ☺
Jeho štrúdly s povidlovým potůčkem uprostřed voňavých jablek jsou naprosto dokonalé.
Všeho tam musí být přesně akorát.
Tohle já tak dobře neumím ☺
Manžel vždy sám o sobě ze srandy říká: "Lhal bych, kdybych říkal, že nejsem dokonalý." ☺☺☺
No tak my ho s dcerou necháváme v jeho přesvědčení, ať je chlapec spokojený ☺
Ale je fakt, že štrúdly umí nejlepší.

Pán domu v akci ... ☺
To je super pohled ne? ☺
Jen ať chlapec maká. Ale nebojte, ani já jsem nezahálela. Někdo zase musel uvařit, vyluxovat, vytřít, vyprat, ustlat, utřít prach...tak nevím no? máme to doma vyvážené ☺☺☺
Příští týden mám jarní prázdniny. Ještě se budu doléčovat z mého "brutálního nachlazení" ( v životě mi ještě nebylo tak bídně, jako letos), ale hlavně chci pořádně provětrat můj nový foťák. Doufám, že bude alespoň pár dní sluníčko. To je hned lepší nálada a hlavně dobré světlo na focení.
Mějte se fajn a brzy na shledanou.

M.

čtvrtek 16. února 2017

Kdysi jsem si pravidelně kupovala


časopisy o vaření. 
Moje sbírka není nějak veliká, ale občas k nim nějaký ten nový kousek přibude.
Velikou výhodou je, že obsah těchto časopisů nikdy nezestárne. Inspirace k vaření se totiž hodí vždycky, zvláště když, jako u nás doma, se vaří denně.
Protože jsem nyní nemocná (tělo i duše mi vypověděly službu) a ležím doma, tak mám čas si v těchto krásných časopisech listovat ☺,  při běžném pracovním zápřahu na to tolik času bohužel nemám.





S nadcházejícím jarem a Velikonocemi zase objevuji zapomenuté recepty. 





 Také už mě zaměstnává přemýšlení nad tím, co budeme letos vysévat na zahrádce. Chtěla bych zkusit divoká rajčata. Ta by byla pro nás novinkou. Ale samozřejmě zůstaneme i u osvědčené klasiky - cibule, mrkev, pórek, fazolky, hrách, cukety, dýně a ředkvičky...akorát celer mi nevyroste do požadované velikosti, a to i když ho zalévám jak divá ☺tak nevím, kde dělám chybu ☺






„Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy.“
Joseph Conrad

Přeji Vám všem krásné ☼ odpoledne.
Mějte se fajn!

M.



středa 15. února 2017

Skořicové mini koblížky


Dobrý den Všem!
Dnešní recept je tak jednoduše jednoduchý, že už to snad ani jednodušeji nejde ☺.
Hodí se k jakékoliv příležitosti, zvláště pak, když nečekaná návštěva už stojí ve dveřích. 
V tom případě vyndejte z lednice:
1 vaničku měkkého tvarohu
2 poctivá vajíčka
8 lžic mléka
panáčka rumu

To vše řádně promíchejte a přidejte:
250 g polohrubé mouky
1 lžičku vinného kamene
špetku soli
lžičku vanilkového cukru

Vznikne Vám jemné těstíčko, z kterého mezi dvěma lžičkami budete do rozpáleného oleje překlápět malé šištičky.
Osmažte je dozlatova. Po osmažení je dejte osušit na papírovou utěrku a následně obalte v moučkovém cukru se skořicí.
Jestli čekáte něco dalšího, tak už, věřte mi, nic následovat nebude. Je to úplně všechno. A koblížky...ty jsou jedním slovem slastné. A k horké černé kávě naprosto nepostradatelné ☺


Mějte krásný ☼ den.
Někdy příště, u dalšího osvědčeného receptu, na shledanou.

M.

neděle 5. února 2017

DOBRÉ ČTENÍ nejen na neděli


Dnes nabízím
jednu kuchařku jménem Coolinářka  a
jednu, nevím jak ji přesně charakterizovat, Hygge ... čti hju:ga, 
knížku o tajemství spokojeného života.

Coolinářku dostala Terezka od Ježíška. Je to krásná kuchařka z pera food blogerky Svatavy Vaškové. Recepty jsou rozděleny do čtyř ročních období, kdy každé období a každý recept má své kouzlo. Kniha je vytištěna na kvalitním papíru a celý dojem skvěle doplňují a umocňují fotografie Lucie Baštové - Nesto.

























Mým druhým knižním tipem je 
Hygge, knížka myšlenek, názorů, vět, v kterých se nacházím a osobně s nimi souznívám. "Hygge je prožívání vlastního já a splynutí s ostatními lidmi a místy, která nás ukotvují, dodávají nám odvahu a útěchu. Prožívat hygge znamená pocítit intimitu a propojení. Je to pocit zapojení se a účasti, vědomí, že náležíme jeden druhému a přítomnému okamžiku. Hygge je pocit hojnosti a spokojenosti. Hygge spočívá v být, nikoli mít."
Tolik citace přímo z knihy.










Příjemné nedělní odpoledne třeba s knihou

M.


pátek 3. února 2017

ZIMNÍ KOLÁČ


s tvarohem a brusinkami.

Příjemný pátek přeji Vám všem!
Dnes mám volný den. 
Vařím, peču, odpočívám.
Půjdu na procházku, budu číst a pít kávu.
Minulý týden mě "postihla" střevní chřipka...co vám budu povídat, hrůza.
Jednu výhodu ale měla, a to tu, že jsem se dokonale vyčistila a vzala to tak, že mě asi samotné mé tělo upozornilo, že takto tedy ne. Velmi jsem omezila porce jídla, pečivo a sladké. Snad se zase trošku postavím na nohy.
Manžel má v pondělí narozky. Zítra přijde malá návštěva, tak proto tento zimní koláč.
To abyste si nemysleli, že se jím nacpu já ☺

Potřebovat budete:
1/2 kg měkkého tvarohu + cukr krupice
čerstvé brusinky

na kynuté těsto:
půl na půl mouku hladkou a polohrubou
 lžíci cukru krupice
droždí 
mléko
sádlo 
špetku soli
vajíčko

na žmolenku:
polohrubou mouku
cukr krupice
rozpuštěné máslo

Já dělám kynuté těsto podle oka. Na dnešní koláč jsem ho zadělala jen velmi málo. Mám ráda, když je těsto nízké. Spíš pak vynikne chuť náplně. Určitě jste si všimli, že mám v těstu sádlo. To proto, že těsto je měkčí a vláčné i další dny.
V pondělí mě konečně čeká profesionální pomoc při obsluze mého nového foťáku. Těším se a doufám, že nejsem taková trubka☺, brzy pochopím a zorientuji se a budu opravdu konečně fotit mým novým krásným Nikonem.

Příjemný víkend!

M.