čtvrtek 13. prosince 2012

13. prosinec ... svatá Lucie ... oslava plná světel


Příjemný dobrý den milé dámy. Dnes je 13. prosince, a tudíž máme v kalendáři krásný svátek svaté Lucie. U nás se moc neslaví. Je myslím, k naší škodě, trošku zapomenutý, ale v severských zemích, zvláště ve Švédsku a Norsku, je velmi oblíbený a tradiční. 
Podle skandinávské tradice přináší Lucie, jež znamená světlá či zářící, nové světlo. 
Křesťanská světice svatá Lucie bývá proto také zobrazována s lampou a plameny.
13. prosinec
❅❅❅
sv. Lucie ... glögg a lussekatt




A jak že tedy probíhají oslavy svátku svaté Lucie?
V časných ranních hodinách prochází průvod Lucií za zpěvu vánočních koled. V čele průvodu jde "velká" Lucie v bílých šatech s červenou stuhou, se sepjatýma rukama, na hlavě s korunou, v níž jsou zasazeny hořící svíce.
Má i doprovod...jsou to "malé" Lucie a chlapečci s hvězdou. Ti mají na hlavách vysokou papírovou čepici se zlatou hvězdou a v ruce další zlatou hvězdu na tyčce.
Průvod doplňují vánoční skřítci v červených čepičkách. Malé Lucie nabízejí sladké kynuté pečivo s příměsí šafránu - lussekatt a perníčky - peparkakor. Dospělí pijí svařené víno Glögg - svařené víno a lihovina s kořením, rozinkami a mandlemi.



Dříve byla se dnem sv. Lucie spojena i řada magických praktik. Vesničané věřili, že o tomto dni se schází čarodějnice, aby kuly pikle a škodily dobrým křesťanům. Svatá Lucie pak byla považována za ochranitelku před jejich kouzly a čarami.
V Čechách chodívaly Lucie také, ale dnes se tato tradice udržuje jen někde, například na Valašsku. Nejnavštěvovanějším místem čarodějnických setkání o sv. Lucii prý býval vrch Radhošť, který byl již odpradávna opředen mnoha pověstmi.



No řekněte, není to škoda, že se u nás tento svátek neslaví více ? Jaká škoda, že se řada krásných tradic u nás tak hloupě "zatratila". Jak já bych se chtěla alespoň na čas vrátit do dob minulých a prožít si všechny ty staré obyčeje.
Mně se svátek sv. Lucie líbí moc, a proto dnes u nás na stole bude svítit symbolických pět svící, protože přeci " Lucie...noci upije...a dne nepřidá"..., alespoň u nás doma to bude oslava plná světel v temném zimním podvečeru... 
Oslavíme tedy tento svátek horkou kávou, šafránovým pečivem  a perníčky...





Zítra se na vás budu opět velmi těšit...♥


Opatrujte se ❅❅❅
Všechny Vás objímám
Vaše Martina

9 komentářů:

  1. Milá Martinko,

    děkuji za dnešní povídání - určitě se bude mým dětem líbit. Perníčky mám napečeny, svařák taky zvládnu - myslím, že i u nás doma bude v podvečer oslava svátku sv. Lucie :-))
    Díky za tip a těším se na zítřejší .-)
    Krásné dny
    MartinaK

    OdpovědětVymazat
  2. Martinko,
    ... moc pěkný článek ... u nás se tento den taky slaví,ale ne Lucie ale moje narozeniny. Já si tak mlhavě pamatuji, že babička říká Lucie noci upije... vždy chodily po vesnici tři v bílém měli v rukách vařechy ... a nehodné děti plácaly po prstech ... to já mám k dnešnímu dni od dětství v paměti. Dostala jsem jen jednou ... ten den kdy se sešeřilo jsme vůbec nechtěli ven ...

    Marti... nestíhám komentovat každý den Tvé články ... máš je naprosto dokonalé.

    Pěkné adventní dny ... Denisa

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za poučné a moc hezké počtení......takže hezký den a večer s Lucií. Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Martinko, tak toto je moc hezky prispevek, uz jenom kvuli tomu Radhosti (pochazim z Frenstatu :o). Nejen ze uz vim co je to glögg, ale moc se mi libi i ta tradice. Tady se to taky neslavi a myslim, ze ani neslavilo, ale i my si dnes zapalime svicky. Preji ti krasny den!

    OdpovědětVymazat
  5. Ils ont l'air délicieux ces petits gâteaux !
    Bonne journée.
    Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chère Anna,
      Je vous remercie pour la bonne visite sur mon blog.
      Joyeux Noël, Martina ♥

      Vymazat
  6. Martinko, moc hezký příspěvek ....je škoda, že my češi nejsme "patrioti", a že zaniká spousta tradic a svátků a přebírají se nové, z cizích zemí, které s námi historicky nemají nic společného ..............Marki

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, ďakujem za rozšírenie svojich vedomostí. Veľmi pekné okienko. Andrea

    OdpovědětVymazat
  8. Moje milé holky...velmi vám děkuji za vaši krásnou návštěvu...jsem vždy šťastná, když si vaše slova čtu. Přeji vám klidnou dobrou noc, Martina ♥

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...