neděle 27. března 2016

Mini PAVLOVA s citrónovou šlehačkou


Krásný velikonoční den milí čtenáři.

Když jsem byla malá, milovala jsem pusinkový dortík zvaný ježek. Možná si mnohé z vás vzpomenete na sněhové špice ukrývající šlehačku a spodek namočený v čokoládě. Měla jsem ho tak málokrát, a proto mi asi tak chutnal. Byl vzácností, nebyl vždy k dostání a kupoval se jen při nějaké příležitosti.
Jeho chuť mi připomíná dezert zvaný Pavlova. Je tak křehoučký a nadýchaný...přesně jako baletní sukně primabaleríny. A protože byl tento dezert pojmenován po baleríně Anně Pavlově, tak s tou baletní sukní nejsem daleko od pravdy ☺


Pojďme si dnes spolu upéct mini PAVLOVY s citrónovou šlehačkou.
Recept na sněhové Pavlovy asi znáte, přesto ho připomenu:

10  bílků 
550 g moučkového cukru
4 lžíce kukuřičného škrobu
5 lžic citronové šťávy
několik kapek vanilkové esence
špetka soli




















Cukr smícháme se škrobem. 
V menší mističce smícháme citrónovou šťávu a vanilkovou esenci.
 Bílky a špetku soli šleháme zpočátku zvolna, jakmile napění, začneme přidávat cukr a zvýšíme rychlost na maximum. 
(Doporučuji šlehat ve vodní lázni. Já jsem to neudělala a neměla jsem tak vysoké placičky jak bych si představovala. Nakonec jsem musela slepit šlehačkou k sobě placičky dvě ).
 Ke konci vlijeme směs citrónové šťávy s esencí. 
Na papír, kterým jsme vyložili plech, nakreslíme kroužky požadované velikosti.
Sníh rozetřeme do kroužků tak, aby okraje byly vyšší než střed (do prohlubně pak navršíme šlehačku, případně ovoce). 
V troubě pečeme na 120°C hodinu a čtvrt.
 Pavlova by měla zůstat bílá až lehce krémová, takže ji občas v troubě s plechem otočíme.
 Kdyby nám i tak začala tmavnout, snížíme teplotu o 20°C (lepší je spíše sušit než péct). 
 Pavlovu necháme vychladnout a mezitím si vyšleháme šlehačku s citrónovým krémem - lemon curdem. 
Dortíčky naplníme citrónovou šlehačkou, případně ještě ovocem dle chuti.
A pak už jen DOBROU CHUŤ!

Tak...a tímto mé velikonoční kuchtění končím. 
Už jsem toho napekla a navařila dost, takže nikdo nestrádá, všichni si mají co zobnout. 
Užijte si zítřejší šupačku, podarujte koledníky a někdy zase 





ahoj... ☺

M.




14 komentářů:

  1. Božské, už na pohľad. Prajem krásnu sviatočnú nedelu :), J.

    OdpovědětVymazat
  2. Martinko vy si mlsáte :-)) .... mějte i u vás krásné pondělí ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá to nádherně:) krásné Velikonoce!

    EVA HEARTS LIFE

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, vypadají božsky, lákají k zakousnutí, takové laskominky.
    Přeji krásný zbytek sváteční neděle a pohodové pondělí nejenom Tobě, ale i Tvé rodině.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  5. O tomto dezertu jsem hdone slysela, nikdy ale nezkusila. Vypada to uzasne. A kde se, prosim, sezene ten citronovy krem? Dekuji. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko, vypadají opravdu luxusně! To je dezert, který nezklame.
    A souhlasím, taky už v kuchyni končím - tedy zítra ještě něco malého pro koledníky a pak... pak bude zase všední den... tak nic, vaří se dál :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, jedním slovem - KRÁSA. Přeji všem krásné velikonoční pondělí. Věrka

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný zákusek :-). Pavlovu peču poměrně často, už jsem ji připravila s jahodami, s granátovým jablkem, s lemon curd. A musím říct, že s kyselejším ovocem má největší úspěch .

    OdpovědětVymazat
  9. Martinko, vypadají krásně, hned bych si kousek s chutí dala .... přeji ti krásné a veselé Velikonoce .... Marki

    OdpovědětVymazat
  10. Moje milé čtenářky, děkuji za krásné komentáře. Mějte se všechny fajn, Martina ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherná Pawlova, mňam, už som ju roky nejedla...a veru, hneď by som sa ponúkla :-)
    Prajem krásny deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
  12. To musela být dobrota!!!Nádherně nazdobeno...Ila

    OdpovědětVymazat
  13. Jejda, mňamka, krásná na pohled, o chuti radši nemluvím. Jana

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...