Krásný sobotní podvečer Vám všem!
Letos máme "obzvláště" bohatou úrodu jablíček z ráje...
ani je nestačíme tak rychle jíst,
a tak je musím zpracovávat i tepelně.
Včera jsem dělala první várku
POMODORI SECCHI ... SUŠENÝCH RAJČAT
Bylo to moje první sušení.
Zatím jsem vždy tato rajčata jen kupovala, ale tak ... proč je nevyzkoušet, když úroda je letos víc než slušná.
Měla jsem dva plné plechy. Na jeden jsem nakrájela půlky normálních rajčat, na druhý půlky cherry rajčat. Musím říct, že normální velikost rajčat je lepší. Cherry rajčata se totiž velmi rychle vysuší, a protože dužiny tam není tolik, tak jsou víc křupavá.
No...příště budu chytřejší a budu sušit jen obvyklou velikost.
Použila jsem tento recept:
Rajčata jsem podélně rozkrojila a vydlabala vodnatý semínkový vnitřek.
Řeznou stranou navrch jsem půlky rajčat rozložila na plech.
Posypala jsem rajčata směsí soli, cukru a provensálských bylinek.
V troubě se rajčátka sušila 3 hodiny.
V průběhu sušení jsem rajčata jemně pokapávala olivovým olejem.
Po vypnutí trouby rajčata ještě 2 hodiny odpočívala a docházela.
Následně jsem si připravila skleničky, na dno dala snítku rozmarýnu a vyskládala půlky už vysušených, ale vláčných rajčat.
To vše jsem nakonec zalila olivovým olejem.
U nás doma je spotřeba sušených rajčátek dost velká, zvlášť naše Teri je miluje.
Říká, že to má jako náhradu masa.
Používáme je do těstovin, do kuskusu, do špeclí, ale třeba i do míchaných vajíček.
Pár skleniček domácích sušených rajčat se u nás tedy velmi dobře uplatní.
Moje milé, mějte se v tomto horkém víkendu moc hezky.
Užívejte si sluneční paprsky do sytosti ☺
Objetí všem
Martina
Martina
Martinka paani to sú dobroty :) tak nech vám chutí :) pa Zuzana
OdpovědětVymazatZuzi...děkujeme!
VymazatPa Martina
Martinko, super nápad.
OdpovědětVymazatU nás také hodně kupujeme, ale holky s kamarády nějak stíhají vše sníst už u záhonu:-(
Ale kdyby náhodou....na kolik stupňů jsi sušila?
Děkuji a pa, Monča
Ahoj Moni,
Vymazatsušila jsem tak na 100°C, i možná malinko méně.
Pa pa Martina
Martí, moc díky♥
VymazatMartino, díky za inspiraci, celý večer dnes hledám, co udělám zítra s 3 kg rajčat a 2 kg paprik. Část tedy určitě usuším dle tvého receptu. Vypadají nádherně!
OdpovědětVymazatAhojky, mrzí mě, že jsi s nimi měla trápení.
VymazatTřeba je ještě někdy zkusíš.
Pa pa Martina
Marti, tak rajčátka vypadají luxusně. A hlavně jsou domácí, jako v Itálii :-)
OdpovědětVymazatAhoj Ali...
Vymazatděkuji za krásná slovíčka.
Pa Martina
Dobrý den, sušená rajčátka vypadají nádherně :-) I mi máme doma velkou spotřebu, ale letos je ze zahrádky stíháme všechny sníst :-) Tak ať chutnají.
OdpovědětVymazatMáte hezký a inspirativní blog, Ivana
Ahoj Ivanko,
Vymazatděkuji moc moc za pochvalu.
My je máme také rádi v čerstvém stavu, ale když je jich hodně, tak i různě zavařuji. Dělám i rajčatovou šťávu a v zimě z ní dělám rajskou polévku.
Pa Martina
Dobrý den,
OdpovědětVymazatnádherná podívaná.Chtěla bych to také vyzkoušet,při jaké teplotě jsta sušila a jaký poměr soli,cukru a prov.bylinek použila?Děkuji za odpověď.
Obdivuji Váš blog. Jana Č.
Dobrý den Jani,
Vymazatděkuji za pochvalu, sušila jsem střídavě mezi 100-120°C, obracela jsem je i v průběhu sušení. Chce to trochu trpělivosti.
Jinak bylinky se solí a cukrem jsem míchala ve stejném poměru...2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžičky koření, to jsem smíchala a posypávala jsem přiměřeně. Klidně vám tato směs může i zbýt, využijete ji pak jinde.
Přeji hezký den, Martina
Martinko, také se chystám na sušení. Vyzkoším recept podle Tebe. Loni jsem sušila rajčátka v sušičce a skladovala jako křížali. Byly naprosto luksusní do masa nebo přidané do pečeného chleba.
OdpovědětVymazatUrčitě letos vyzkouším jak sušené v troubě s olejem, tak ty v sušičce. Měj se moc krásně. Lenka