pátek 27. ledna 2017

Není perník jako perník


Příjemný závěr pracovního týdne a zároveň krásný víkend Vám všem.

Název dnešního příspěvku nesignalizuje nic jiného než ten nejlepší perník, jaký jsem kdy jedla. Já jsem perník nikdy moc nemusela. Byla to pro mě taková suchá dusivá buchta. Ale ... v létě objevila tento recept naše Teri, když chtěla upéct něco dobrého svému příteli. A musím tedy říct, že recept našla skvělý a perník se jí povedl na 1 s hvězdičkou. Doladila ho ještě mou letní marmeládovou novinkou, a to višňovkou se 70% čokoládou, čímž perník povýšila na dezert chuti nadpozemské.


Ingredience jsou následující:

500 g polohrubé mouky

490 ml mléka
2 dcl oleje
2 vejce
150 g cukru krystal
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce medu
2 lžíce marmelády nebo povidel
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
3 lžíce kakaa
špetka soli
kypřící prášek do perníku (1 balíček)
1 lžička perníkového koření
ořechy, mandle
 Nemusíte udělat nic jiného, než jen všechno pěkně smíchat dohromady a takto připravené těsto vylít na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 180°C. Zda máme upečeno, zkoušíme špejlí.
Možná se bude tento velice rychlý recept před nadcházejícím víkendem hodit. Hodně ho oceňují dětičky v kombinaci s mlíčkem.


Na závěr bych Vás chtěla upozornit na blog Polomáma. Včera jsem si při jeho čtení hodně poplakala a zároveň si uvědomila, že někteří lidé mají tak velikou, vlastně nepopsatelnou, životní úzkost a bolest, že nicotné a malicherné rádoby problémy jsou opravdu NIC. 
Mějme se proto hezky a važme si toho, co máme ♥

M.



neděle 22. ledna 2017

KRÁSA JINOVATKY


Pohledy čarující zimy se nikdy neomrzí.
Lehký mráz, sluníčko a bezvětří.
 A i když po těle cítím blížící se nachlazení, tak procházku kolem křížku jsem zvládla a pár krásných záběrů cvakla. Jsou to takové obyčejné všednodennosti, ale právě ty dělají pro mě život pravdivý.



Mějte všichni příjemný nový pracovní týden.
Naše Teri finišuje se zkouškami (čeká ji už poslední, tak snad to dobře dopadne). Já v práci dokončuji pololetní hodnocení. Bože, jak já to nemám ráda - nikomu neuškodit, nikomu nepřilepšit, spravedlivě se rozhodnout. Psala jsem i osobní hodnocení do MSPK (metodické sdružení předmětové komise). Tentokrát  jsem nebyla pozitivní. Intenzivně vnímám systémové chyby a degradaci společnosti.  
Optimismus v nedohlednu. Bohužel. V rámci zachování si psychické pohody přemýšlíme s kolegyněmi, jak to všechno zvládnout. Nejhorší na tom je, že se od nás očekává, abychom byly naprosto neomylné úřednice, spisovatelky, smírčí soudkyně, počítačové expertky, dozorkyně...vlastně dohledkyně, protože dozor už se neříká, máma s tátou dohromady, atd. atd. a to vše povinně denně s dokonalým úsměvem na tváři. Bohužel až někde na posledním místečku se pak chudince krčí naše prvotní poslání a to, čemu jsme se chtěly věnovat nejvíc...být učitelem. No není to na hlavu?
Omluvte prosím moje krátké zamyšlení, ale berte to tak, že kdyby mi to bylo jedno, tak se tím nezabývám a nepřemýšlím o tom. Ale protože to tak není a já stále i přes to všechno neházím flintu do žita a věřím, že snad i mým přičiněním bude lépe, tak o tom teď alespoň píšu. 

No páni, to jsem se ale odklonila od tématu čarující zimy. No tak snad mi to pro dnešek odpustíte ☺
 Milé dámy, hezké dny a někdy příště na shledanou!

M.

sobota 21. ledna 2017

Jak ho nazvat ?


ten dnešní koláč.
Žádný recept k dispozici, v lednici rozmíchaný mák s cukrem (z minulého týdne na škubánky), 2 tvarohy a ve špajzce celozrnná mouka.
Improvizace hrála dnes dopoledne hlavní roli.
Zkusila jsem to takto:

Suchá část:
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
3/4 sáčku vinného  kamene

Mokrá část:
2 tvarohy ve vaničce
300 ml mléka
2 vejce
cukr podle chuti
mletý mák podle vlastního uvážení
sekané mandle, rozinky...

Mokrou část pečlivě promíchejte. Do vymazaného pekáčku vysypte rovnoměrně 2/3 suché části. Na tuto směs navrstvěte mokrou část a na závěr posypte zbylou 1/3 suché směsi. Navrch nakrájejte hoblinky másla a posypte mandlovými lupínky. Pečte při 180°C dozlatova. Já jsem pekla více jak hodinu. Upečení jsem zkoušela špejlí.

Musím říct, že nakonec improvizace vyšla docela dobře, takže s klidnou duší můžu recept poslat dál☺

Mějte se fajn a hezký zbytek víkendu přeji

M.

sobota 14. ledna 2017

Horký kompot


Není nic snazšího, než si v mrazivých dnech uvařit horký kompot s hřejivou skořicí a palčivým zázvorem. Obojí totiž zahřívá, a tak máme v jednom šálku to, co teď hodně potřebujeme.
Moje třída doslova lehla. Dvanáct dětí je nemocných (50% třídy), každým dnem odpadá někdo další, takže v rámci zachování geometrické řady čekám, kdy to skolí mě. Zatím se držím a alespoň "hltám" podpůrné prostředky, abych vydržela co možná nejdéle.
Základem horkého kompotu jsou jablíčka, hrušky a citróny, dále pak zázvor, skořice, hřebíček, přírodní jablečná šťáva a med (pokud někdo potřebuje ještě dosladit).

V hrnci si jemně podusíme jablíčka a hrušky nakrájené na kousky.
Přidáme na půlměsíčky nakrájený citrón a najemno nakrájený zázvor.
Do celé směsi pak vhodíme ruličku skořice a několik hřebíčků (každý podle své chuti).
Po mírném podušení zalijeme jablečnou šťávou (fresh) a necháme zahřát, aby se všechny chutě a vůně propojily.
Kdo by měl horký kompot málo sladký, může si ho přisladit medem. Já jsem ho trošku přislazovala, protože jsem měla 100% jablečnou šťávu z moštárny a ta moc sladká nebyla.

Mějte se fajn a bacilům STOP!

M.

pondělí 9. ledna 2017

Cerfs d'Orléans



Jelen z Orléans

Terezčin Ježíšek mi ho nadělil pod stromeček. 
Krásná minimalistická dekorace.
Skoro až kubistická.
Kombinovatelná.
Šedá.



Moje dcera je tou nejúžasnější bytostí na světě...
a já tou nejšťastnější, protože můžu být její máma.


Příjemný pracovní týden.

M.



sobota 7. ledna 2017

LEDOVÝ


SMRKOVÝ LES
Mrazivé noci, forma smrkový les a několik modřínových šištic jako by bylo přímo předurčeno k vytvoření 
ledové dekorace.
U nás na severozápadě mrzne až praští. Ráno  -17°C.
Přes den byly peřiny venku. Jsou mrazem "vydezinfikované" (a doufám, že roztoči dostali co proto ☺), ztuhlé a plné lednového chladu.


Sklízíme vánoční dekorace. Za chvilku musím ještě ven. I tam jsem měla světýlek a ozdůbek dost. A pak, pak zatopím v krbu, abychom měli hezké odpoledne a večer. Podle lunárního kalendáře Aleny Kárníkové bychom si dnes měli dopřát masáž šíje a výživnou pleťovou masku.  O masáž zkusím poprosit svého muže, masku zvládnu sama ☺.
Mějte prima sobotní odpoledne.

M.

pátek 6. ledna 2017

K ✞ M ✞ B / 6. leden 2017


Vánoční svátky definitivně končí.
Je mrazivo a u nás dnes bylo i slunečno.
Máme tu svátek v pátek, máme tu
TŘI KRÁLE

Vyšlo nám to hezky na pátek, tak můžeme posedět a tříkrálově pojíst a popít.
Upekla jsem mandlový věnec s ořechy.


 

Přeji Vám fajn víkend.

M.

pondělí 2. ledna 2017

Povinná četba


Všechny Vás ze srdce vítám v novém roce 2017.

Jak jsem tak během Vánoc pročítala vaše blogy, tak jste si všechny užily vánoční volno jak nejlépe jste dovedly. A to je moc dobře. Doufám, že jste dostaly i krásné dárečky. Já ano. Dostala jsem skvělý nový foťák. Bylo to obrovské překvapení, vůbec jsem to nečekala. Musím si však zaplatit kurz, abych se ho naučila ovládat a využila funkce, které má. Nikon tyto kurzy dělá, takže je jasno. Už se těším, až budu dělat první snímky.
Dalším dárečkem, který mi udělal ohromnou radost, je knížka Blanka Milfaitové
PŘÍBĚH PSANÝ DO VODY
Jak stojí v názvu příspěvku, měla by to být povinná četba pro mnohé. Našla jsem tam názory, s kterými se já a vlastně my všichni doma naprosto ztotožňujeme. Názory na výchovu dětí, na tzv. "celebrity", na inkluzi, na opravdový život atd. atd. Navíc je to krásný cestopis a náhled do osobního života paní Blanky. Je psaný bez příkras, opravdově, slova trefně pojmenovávají skutečnosti.
Přečtěte si a udělejte si názor samy. Mě osobně velmi blaží, že nejsem se svými názory sama. Že se ještě najdou lidé, kteří mají smýšlení velmi podobné, ne-li úplně stejné. Je to tedy na nás, lidech s podobnými názory, abychom něco změnili. I když je mi samozřejmě jasné, že není možné spasit svět.

Milé dámy, přeji Vám správné vykročení do prvních i všech ostatních dnů roku 2017
a těším se na naše další setkávání.
M.