sobota 23. dubna 2016

MAKOVEC


Krásný sobotní den milí přátelé!

I obyčejný makovec se může přidáním několika málo ingrediencí stát neobyčejně skvělým dezertem.


A jak se vlastně všechny máte?
Jaro se nám pořád nějak ne a ne plně rozběhnout. Sice všechno krásně kvete a pučí, ale chybí mi stálé vyšší teploty, kdy vyběhnete ven jen v tričku, necháte otevřené dveře na terasu a tak, vždyť to znáte. 
Tak snad se brzy dočkáme. 
Pojďme ale na dnešní recept. Možná někomu připomene to, co už dlouho nepekl a přitom je to recept našich babiček, třebaže pozapomenutý.


Budeme potřebovat:
2 vejce
200 g hladké mouky
200 g mletého máku
180 g cukru
50 g kokosového tuku
1/2 litru mléka
špetka soli
2 lžičky vinného kamene (prášek do pečiva)
lžička skořice
vlašské ořechy
sušené brusinky

Postup:
- žloutky vyšlehejte s cukrem
- postupně přidávejte mouku s vinným kamenem
- dále pak mák
- zjemňujte mlékem a rozpuštěným kokosovým tukem
- následně přidejte skořici, vlašské ořechy a brusinky
- na úplný závěr opatrně vmíchejte sníh ze dvou bílků


Samozřejmě i "obyčejný" makovec můžete vylepšit teplou karamelovou nebo čokoládovou omáčkou, kopečkem brandy šlehačky nebo horkými malinami a rázem máte vznešený dezert.
Záleží na příležitosti, ke které budete makovec servírovat.
Ale věřte mi, že vynikající je i samotný k hrnečku mléka nebo, v mém případě, k šálku horké černé kávy.


Mějte prima víkend.

M. 



neděle 10. dubna 2016

Rustikální GALETTE koláč s ovocem


GALETTE znamená v překladu PLACKA...
...a skutečně je to koláč mající "plackoidní" tvar ☺
Dlouho jsem měla recept na tento koláč připravený k vyzkoušení.
Dnes se dočkal realizace.
Recepty na něj najdete různé, já vám dnes přináším recept svůj.
S těstem se velmi dobře pracuje, nedrolí se, je jemné.
 Ovoce můžete zvolit jakékoli máte doma, já jsem měla jablka a broskve, které se k sobě dobře hodí.
Pojďme tedy péct...


Na těsto potřebujeme:
2 šálky (220g) hladké mouky
3/4 šálku  (150 g)  másla 
2-3 lžíce (65 g) cukru
2 lžíce zakysané smetany nebo 80 ml podmáslí
špetka soli

Na náplň potřebujeme:
jakékoli ovoce (meruňky, broskve, jahody, švestky...)
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce mletých ​​ořechů
1 lžíce cukru

Dále ještě potřebujeme:
1 vejce
třtinový cukr
moučkový cukr


Postup:
Mouku dáme na vál, přidáme máslo, cukr a smetanu a uhněteme těsto (můžete ho samozřejmě uhníst i v robotu). 
Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme odpočinout na hodinu do lednice. 
Mezitím si zahřejeme troubu na 200°C.
 Těsto vyválíme do kruhu a placku přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. 
Škrob smícháme s mletými ořechy a cukrem. 
Tuto směs dáme na těsto, ale necháme asi 5 cm od okraje bez směsi. 
To vše poklademe ovocem a posypeme moučkovým cukrem. 
Strany těsta přehneme směrem do středu.  
Před vložením do trouby potřeme strany vejcem a posypeme třtinovým cukrem.
 Koláč pečeme asi 30 minut.
 Podáváme posypané moučkovým cukrem. 
Nejlépe chutná, když je ještě teplý ☺

Možná se některým z vás bude recept hodit. Koláč je to jednoduchý a přitom moc dobrý a navíc...krásně vypadá.
Můžete ho klidně doplnit o kopeček šlehačky nebo zmrzliny, to pokud byste chtěli servírovat slavnostněji.

Přeji Všem příjemné nedělní odpoledne!

M.


čtvrtek 7. dubna 2016

Budeme se pomalu přesouvat ven



Přichází období večeří venku na terase, období čerstvé zeleniny a bylinek.
Pro tyto večerní sedánky budou jako stvořené

žervé nočky obalené v čerstvých bylinkách. 


Recept na domácí žervé jsem tu měla před nějakým časem, koukněte sem.
V našem dnešním receptu necháme sýr jen bílý a v bylinkách ho obalíme.
Po důkladném vykapání sýra z něj pomocí dvou lžic vyrobíme nočky, které opatrně poválíme ve směsi popence, nasekaného tymiánu, pažitce, rozmarýnu, jarní cibulce a třeba i v troše mleté papriky (to pro efekt ☺).
Sýrové noky si na talíři doplníme o chutné pečivo a zeleninový salát.

Já jsem dnes obalila nočky v rozmarýnu, tymiánu a fialových kvítcích popence a doplnila je o olivovou mini bagetku.


Mimo jiné...nezapomínejte na popenec. Určitě každé z nás roste na zahrádce, mnohé se na něj zlobíte, že Vám zapleveluje zahrádku, ale odpusťe mu ☺ Popenec má spoustu dobrých účinků a dá se skvěle využít i v ochucování pokrmů.

Mezi jeho léčivé účinky patří:

  • hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, takže se doporučuje užívat lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči.
  • pomáhá při poruchách trávení a nadýmání.
  • účinně působí proti zánětům horních cest dýchacích a při chronické bronchitidě.


Přeji Vám krásný pátek a také...
Dobrou chuť 


M.

středa 6. dubna 2016

Emma Watson


... a její citát.



„Stát se sama sebou je opravdu těžké a zmatené a děje se to postupně. 
Musíme si uvědomit, že osoba, kterou se staneme, nemusí být v očích ostatních vždy skvělá."

(Emma Watson)



Přeji krásný den Všem!


M.


neděle 3. dubna 2016

DRUHÁ ŘADA BYLINEK, díl 1. ... FIALKOVÝ CUKR


Je jaro a já opět, jako každý rok, začínám bylinkařit.
A Vy jistě budete chtít bylinkařit se mnou...je to tak? ☺

Vloni jsme spolu absolovovali 13 dílů mini bylinkového seriálu, končili jsme ledovými kytičkami s nádhernou fialovou levandulí. A přesně fialová barva nás přenese do druhé řady Bylinek a to k neskutečně voňavému a dekorativnímu

FIALKOVÉMU CUKRU


Na jeho výrobu potřebujeme dobré dvě hrsti fialkových květů a asi 25 dkg krupicového cukru.
V mixéru nejprve trošku pomixujeme fialkové květy a následně přidáme cukr a ještě lehce promixneme. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme proschnout, aby nám cukr nezůstal mokrý a neztvrdl.
Po důkladném vysušení uložíme do uzavíratelné skleničky. 
Použít ho můžete na jakékoli dezerty, zmrzlinky, dortíky ...


Škoda že nemůžete cítit tu překrásnou jarní vůni. Mám ji moc ráda. Vzpomínám při ní na dětství, kdy jsem vždycky za domem vyhlížela na stráni první fialenky přinášející teplé jarní dny.
Je to tak dávno...☺

Fialka, neboli violka vonná, má samozřejmě i léčivé účinky. Pomáhá při nachlazení, kdy hojí a čistí dýchací cesty, je prospěšná při revmatismu. Při angíně či aftech můžeme silnějším nálevem kloktat. Na hojení popálenin i pro zjemnění pleti je výtečný 
violkový olej.
Své místo fialek jsem teď vysbírala na cukr, ale když najdu v okolí ještě nějaké fialky, tak bych i tento olej ráda zkusila.

Mějte pohodový zbytek neděle a ahoj

M. 





sobota 2. dubna 2016

FOOD blog


...můj blog se snad mění na blog o vaření ☺
Poslední příspěvky, jak jste si i Vy určitě všimly, se týkají vaření, pečení...zkrátka jídla.
Vařím skoro denně, peču také minimálně jednou týdně, tak proč ne.
Vždyť je to moje každodenní činnost.
 Máme rádi různé dobroty, zkoušíme, hezky si servírujeme a vychutnáváme.

Milé čtenářky ... KRÁSNÝ DOBRÝ DEN !


Švédský koláč není žádná novinka, ale recept zde uvedu, protože i já jsem kdysi bývala mladá nezkušená hospodyňka a každý ověřený recept se mi hodil. Jsem si skoro jistá, že se bude nějaké novomanželce hodit ☺

Pojďme tedy na něj:

Polosuchá směs : 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřicí prášek bez fosfátů, 15 dkg změklého másla
Z výše uvedených surovin zpracuji v robotu takovou sušší drobenku.

Mokrá směs : 3 měkké tvarohy, 3 vajíčka, cukr krupice dle chuti, 1/2 litru mléka, rozinky, mandle
Z výše uvedených surovin vymícháme řídkou hmotu.

Pekáč nebo hlubší plech si vyložte pečicím papírem a ten ještě lehce potřete změklým máslem. Do takto připraveného pekáčku nebo plechu si rovnoměrně vysypte 2/3 polosuché směsi. Tu zalijte celou směsí mokrou a na závěr posypte zbylou 1/3 polosuché směsi. Vršek můžete poklást hoblinkami másla a plátky mandlí.
Pečte dozlatova.

Koláč na přípravu jednoduchý, ve výsledku skvělý.


Vlastně by se mi líbilo vydat svou vlastní kuchařku. Minulý týden jsem měla mezi prací a dalším odpoledním programem trochu času ve městě. Zašla jsem do nákupního centra, kde jsem nebyla už pěkně dlouho a pěkně dlouho mě tam zase nikdo nedostane, ale o tom nechci psát. Mou zastávkou je vždy knihkupectví, oddělení kuchařek. Jedině tam nikdo nebyl, nestrkal do mě, nemusela jsem se bát o kabelku a jedině tam se mi z celého centra líbilo nejvíc. A ty kuchařské knihy...nádhera!
Když je pak kuchařka povedená i graficky, tak je to to nejlepší spojení. 
Chutné recepty chutně nafocené ☺
Tak to by se mi líbilo. Bohužel (osobně tedy bohudík ☺) nejsem žádná "celebrita", která jen tak, aby se o ní hlavně přeci vědělo, vydává rádoby kulinářské knihy a přitom neumí ani držet "kudlu" v ruce, natož s ní nakrájet maso. 
Obyčejná ženská aby si (když má ten sen) vydala knihu ve vlastním nákladu, a to teda není sakra sranda. A to nemluvím o grafice, kvalitě papíru a dalších redakčních věcech. No tak co nám zbývá...přeorientovat si trošku svůj blog na food blog, kde si své recepty vlastně pečlivě uschováme i s obrázky. 
A tak dnes startuji jarní seriál o jídle, o receptech, o labužnictví.



Přeji Vám hezkou slunečnou neděli a brzy při seriálu FOOD ahoj.

M.