sobota 23. ledna 2016

❄❄❄


Vločky, velké bílé vločky
❄❄❄
 se nám celé dopoledne vydatně sypaly z nebe.
A protože je to u nás v posledních letech raritní situace, tak jsem si ji zvěčnila v malých detailech.




I naše psice si sníh užívá...


Vzhledem k tomu, že už teď jdou teploty nahoru, tak z té bílé krásy asi moc nezbude.
Škoda...je to hezké.

Příjemnou neděli

M.


čtvrtek 21. ledna 2016

Vypravování


Krásný dobrý den všem.

Každým rokem je těžší a těžší zaujmout pubertální deváťáky v hodinách slohu. Nejhorší je vypravování, které je rozvláčné, je potřeba dodržovat kompozici textu a jazykové prostředky...atd. atd.
Nebudu vás tady zatěžovat teoretickými informacemi.
Ale protože mám svou třídu deváťáků opravdu moc ráda (i když nemyslete si, i nám docela dlouho trvalo, než jsme se sžili a našli společnou řeč), tak jim chci hodiny co nejvíce zpříjemnit.

Doma nám tečou slzy smíchu vždy, když si předčítáme 
"DENÍČKU MODERNÍHO FOTRA"
Dominika Landsmana


Zvolila jsem tedy do naší slohové hodiny, jako ukázku bravurně napsaného vypravování, několik příběhů s mrňousem Čeňkem.
Myslím, že jsem žákům udělala radost. Nejen tím, že jsem jim předčítala, na což jsou ode mě koneckonců zvyklí, ale hlavně obsahem jednotlivých příběhů. Je to sranda, sem tam sprosté slovo (vůbec to není na škodu, do jazyka taková slova také patří a ani já doma nemluvím jako kniha) a předně hlavní protagonista je "pěknej sviňáček" ☺☺☺ ...  sviňáček roztomilej ☺☺☺

Nejdůležitější je, že jsem měla z hodiny příjemný pocit a doufám, že i moji žáci.

Tak kdybyste se chtěli také zasmát anebo někomu  podarovat hezké knížky, tak zde máte skvělou inspiraci.

Přeji Vám všem krásný pátek i nadcházející víkend!

M.

úterý 12. ledna 2016

Právě včas


O víkendu jsem uvařila 1,5 litru

ZÁZVOROVÉHO SIRUPU
a zbytek zázvorových kousků, částečně zkandovaných, také ještě poslouží.
Popravdě...já na ně chodím jen tak. Jsou jemně nasládlé, ale ostrééé ☺až běda ☺


Jak jsem napsala výše, uvařila jsem ho právě včas, neb kýchám jak pominutá, viróza se kolem mě plíží a já jí nechci dovolit, aby se u mě usadila. Loni jsem se z ní léčila tři měsíce...a to tedy letos ne.



















Musím se vám přiznat, že jsem ingredience do sirupu míchala od oka, ale pokusím se pro vás vyplodit recept.
Pojďme na to:

1 velký kus čerstvého zázvoru
1 velký pomeranč
1 velký citrón
3 litry vody
1,5 kg cukru

Zázvor oloupejte a nakrájejte na menší plátky.
Z pomeranče i citrónu vymačkejte šťávu.
Zalijte vše vodou a zasypejte cukrem.
Vařte pozvolna na mírném plameni do sirupové konzistence ( já jsem vařila určitě dobré dvě hoďky).
Ještě horké nalijte do lahví a zavíčkujte.
Po otevření ho uchovávejte v lednici.

Zbytky zázvorových plátků procesem mírného vaření kandují. Já jsem je rozložila na mřížku pokrytou pečicím papírem a nechala tři dny sušit...a mezitím jsem je chodila uždibovat. Kousky lze pak přidat do čaje, do pečiva apod. Ale jak říkám, pálí jak čert.


Přeji Vám příjemný úterní podvečer.
Mějte se fajn a virózam STOP!

M.



sobota 9. ledna 2016

PANSTVÍ DOWNTON


...moje srdcovka.

Mám moc ráda anglické výpravné seriály typu Pan Selfridge ..., ale nejvýše určitě stojí 
Panství Downton.
A i když moc dobře vím, že jsou řádně zidealizované, tak jako odpočinkovou terapii je volím s radostí.
Potěšilo mě tedy, že konečně vyšla knížka, protože seriál, na rozdíl od Pana Selfridge, nebyl natočen podle knižní předlohy, což mi docela chybělo.
Knížka nevypráví příběh, ale spíše provádí zákulisím natáčení, postavami a náhledem do skutečné doby - tedy do 20., 30. let 20. století.
Těším se také na zatím poslední sérii, která měla před Vánocemi premiéru v Británii. Snad na ni nebudeme muset v Čechách čekat moc dlouho.





Včera večer jsme také my uklidili vánoční výzdobu. Manžel mi vždy hodně pomůže, a tak jsem stihla nadekorovat nově ... zimně. Barvy jsou jako obvykle...bílá, šedá, černá a šmrnc hnědé.
Na jídelním stole jsem vytvořila aranžmá s papírovými koulemi, svícny a svíčkami, ale hlavně s velkým parožím. Manžel se mi smál, že jsme jak na loveckém zámečku ☺
No nevím...na to máme doma těch parůžků ještě málo, takže asi budu muset navázat kontakt s nějakým nimrodem a parohů pořídit více ☺☺☺myslím těch zvířecích samozřejmě ☺☺☺

Užijte si víkend. My se pojedeme podívat na naše díťata. Ještě jsem Vám neřekla, jaká je naše Elis "pařmenka." O Silvestra si odpoledne zdřímla a v půlnoci si vesele připíjela. Pak se šly kouknout na ohňostroj a byl "jůůůůůžovej" ☺☺☺
Ještě jí nejsou tři roky, je to zlatíčko.

Mějte se prima

M.


sobota 2. ledna 2016

Novoroční kulaté housky


podle receptu Romana Vaňka.

Mám ráda jednoduché a přitom chutné recepty a Roman Vaněk mě v tomto směru nikdy nezklame.
Vyzkoušela jsem proto jeho recept na bílé housky.
 (Mimochodem ... víte, že malé děti by vůbec neměly jíst celozrnné pečivo, ale právě jen bílé?)
Nezaplétala jsem klasické houstičky, ale použila jsem tvořítko od Tescomy na kaiserky.
Vy si samozřejmě můžete houstičky zaplétat nebo vytvořit rohlíky, večky, uzly...jak jen chcete.


Pojďme na recept:


500 g hladké mouky (já jsem použila Babiččinu volbu na kynutá těsta) 
50 g sádla
12 g soli
20 g droždí (1/2 kostičky)
lžička cukru
290 ml mléka 


Zadělejte si úplně klidně těsto v robotu, protože je tužší a nemusíme se přeci dřít jak soumaři, ne? ☺
Těsto je po zadělání krásně vláčné, takže si ho lehce přemístíte na vál. Rozdělte si ho na dílky a tvarujte bulky na houstičky. Nechte je 45 minut kynout. Po vykynutí je potřete vodou a posypte semínky, mákem, hrubozrnnou solí...zkrátka čím je libo. Následně vložte do trouby rozpálené na 230°C a pečte dozlatova. Nezapomeňte si dát na dno trouby hluboký plech s vodou, aby byly housky vláčné.




A teď už jen 
DOBROU CHUŤ  V CELÉM NOVÉM ROCE 2016 !


M.