úterý 24. května 2016

Rebarborový rosol


A je to tady. 
Období zavařování, džemování a lechtání chuťových pohárků
novými ovocnými kombinacemi.
Tak moc se z tohoto času těším ☺
Letošním prvním je

REBARBOROVÝ neboli reveňový ROSOL

Má příjemně nakyslou chuť a jemně růžovo-oranžovou barvu. 
Je to pro oko daleko hezčí než marmeláda z celé rebarbory. Protože ta ač je sice chuťově velmi dobrá, tak barvu hezkou nemá. A nebudeme si nic nalhávat, jíme hlavně očima ☺
Jako obvykle jsem při výrobě použila pektin, málo cukru, citrónovou šťávu a samozřejmě krásné zdravé rebarborové řapíky.


Těším se na další zavařování. Letos sice asi moc ovoce nebude, ale snad se přeci jen něco urodí. Vypadá, že bude dost švestek a jahody a rybíz také budou, ale broskve a meruňky asi ne.
Naštěstí u nás včera nepadaly kroupy, to by bylo totál všechno pomlácené.
 Vezli jsme ale dceru do Prahy a to, co nás zastihlo cestou...no, museli jsme zůstat stát pod jedním mostem na dálnici a pak ještě dvakrát. Kroupy jako blázen ☺.


Dnes se s Vám rozloučím. Mějte se hezky květnově.

M.





8 komentářů:

  1. Rebarboru na zahradě nemáme již asi 3 roky, ale mám cukání ji někam vecpat, protože reveňové koláče jsou vynikající. Rosol jsem nikdy nezkoušela a ten tvůj Martinko vypadá báječně.
    U nás včera kroupy padaly, a hodně moc, a hodně rostlinek nám pomlátily. A taky do stříšky u dveří vyrobily díry jak po pinpongovém míčku.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Rosol vypadá skvěle!!! Škoda, že letos se rebarboře u nás moc nedařilo ...

    OdpovědětVymazat
  3. Martinko,
    zrovna dneska jsem koukala, že rebarbora, kterou jsem zasadila vloni už se krásně rozrůstá :-)
    Ale na rosol to asi ještě nebude :-(
    Zkusím nejprve koláč, který mám moc ráda !
    U nás naštěstí včera ani kapka a dnes po obědě příjemný deštík akorát tak na zalití zahrady :-)
    Krásné dny !

    OdpovědětVymazat
  4. Ta barva je úžasná! Je to jako zakonzervovaná jarní nálada! Úplně by mně bylo líto to sníst, i když to musí být dobrota.
    Měj se moc hezky, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  5. Rosol vypadá báječně a musí i chutnat, šikulka jsi!

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tak už začínaš "čarovať" svoje chutné letkvary. Už sa na to všetko u Teba teším a teším sa na rôzne nové inšpirácie. V tom si jednička. Andrea

    OdpovědětVymazat
  7. Martino, to je asi velká dobrota, ještě jsem ji nezkoušela, ale díky tobě, jdu do toho. Hezké dny Iva

    OdpovědětVymazat
  8. Martinko, včera jsem na tebe myslela, že jistě už začínáš vařit a čarovat... Nádhera!
    Přeji krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za krásné a milé komentáře, které mi tu necháváte. Děkuji, Martina ♥