neděle 29. listopadu 2015

Zapalme svíčku pro ...


...sebe, pro své blízké i vzdálené, pro všechny nám drahé.
Já dnes zapálím první adventní svíčku pro svou úžasnou dcerku, skvělého manžela, maminku, tatínka, sestru, pro naši sladkou Elinku a Štěpánka...protože to jsou a vždy budou moji nejbližší ♥


Přeji Vám všem příjemnou první adventní neděli.
Má první adventní svíčka bude hořet i pro Vás mé milé čtenářky a čtenáři.




M.



úterý 24. listopadu 2015

❆ PŘEDADVENTNÍ DIY ❆


Krásný den!



Je čas začít připravovat náš domov na Vánoce. Konec listopadu je právě tím ideálním časem, abych zahájila adventní dekorování exteriéru i interiéru. Nadcházející víkend je totiž první adventní a to už máme rádi doma vše připravené. V průběhu prosince si pak užíváme slavnostní a  magickou atmosféru se všemi těmi světýlky, svíčkami, vůněmi a také s dobrým jídlem a pitím.


Dekorovat začínám vždy venku a pak se přesouvám do interiéru.
Letos nechám vše jednoduché bílé s velkou mírou přírodnin.
Větve, šišky, peříčka, jehličí...to vše mi k Vánocům hezky ladí.

Spolu s manželem jsme letos vyrobili
kuličkový adventní svícen
v nordic stylu.

 Originální předlohou mi byl svícen String od firmy ferm LIVING, který jsem obdivovala již několik let zpátky. 
Jeho cenu jsem však obdivovala méně. 
Největším problémem bylo sehnat velké dřevěné kuličky, které jsou vlastně těmi svícny. 
Letos se mi to konečně podařilo a manželovi už pak nedalo tak velkou práci kuličky upravit jak jsem potřebovala.

Kuličky jsou navlečené na hliníkovém drátku, který se dá dobře formovat, takže můžu podobu svícnu podle potřeby a fantazie měnit.


Milé dámy, prožijte si poslední listopadový týden v pohodě. Já ho budu mít hodně pracovně náročný, ale vynahradím si vše během prvního adventního víkendu. Doladíme   s Teri poslední dekorace, uvaříme si dobré jídlo, voňavý svařáček, zaděláme si první těsta na cukroví a hlavně zapálíme první adventní svíčku na našem kuličkovém svícnu.
Těším  se ❆


M.

neděle 15. listopadu 2015

DOMÁCÍ SUŠENKY se skořicí a kardamomem


Příjemnou neděli Vám všem!


SUŠENKY se skořicí a kardamomem
 jsou jako stvořené pro dnešní sychravou neděli.
Nevím jak u Vás, ale u nás už od noci vydatně fouká a prší, což mě vůbec nepřekvapuje, protože jsem umyla okna ☺


Střídavě sleduji zprávy na ČT 24 a střídavě něco dělám, abych zaměstnala myšlenky jiným směrem.
Nebudu se zde vyjadřovat k dění ve Francii, k tomu totiž není co říct. Děje se přesně to, co se dalo po posledních měsících očekávat a co se podle mě strašlivě podcenilo. Udivuje mě jen to, že vysocí státníci více nespolupracují s historiky. Vždyť nájezdy Arabů už tady byly od středověku a vždy je musel zastavit nějaký silný jedinec (např. v 8. století Karel Martel). Podstatné je, že se evropské území uhájilo. Uhájilo se pro lidi, kteří jsou tu doma, kteří se tu narodili, ale hlavně kteří uznávají základní lidské hodnoty. A i když Evropa prošla mnoha útrapami, dokázala se vždy postavit na nohy. Co se však děje teď, je hodně zlé, opravdu hodně.
No... nezbývá nám doufat, že snad tyto smutné události pohnou s "hlavami  pomazanými" a začnou chránit Evropu a nás Evropany.


Pojďme se vrátit k našemu dnešnímu receptu na voňavé sušenky.

Recept je následující:
240 g hladké mouky
220 g másla 
100 g vanilkového moučkového cukru
1 žloutek
100 g kokosu

vydatně mleté skořice
mletý kardamom



















Zadělejte si hebké těsto, párkrát s ním bouchněte o vál a nechte chvilku odpočinout. Následně tvarujte malé kuličky a již na plechu je můžete ozdobit mřížkou na brambory.
Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
Vychladnout je nechte na mřížce. Následně je můžete pocukrovat, pocákat čokoládou nebo nechat jen tak. Můžete je upéct klidně i jako vánoční cukroví.

Moje milé, mějte se hezky. Máme trošku zkrácený týden, tak je to hned veselejší.



M.

středa 11. listopadu 2015

DIY černobílé


Ahoj všichni.


Tvořím.
Velmi jednoduše.
Bílé skleněné kuličky.
 Černý fix na porcelán.
Jedlové větvičky.
Kožešina.





M.


pondělí 9. listopadu 2015

Meryl Streep


... a její citát.


„Na některé věci už nemám trpělivost. Ne proto, že bych se stala arogantní, ale proto, že jsem ve svém životě dosáhla bodu, kdy nechci ztrácet čas věcmi, které mě popuzují nebo zraňují. Ztratila jsem zájem dělat radost lidem, kterým na mně nezáleží, milovat lidi, kteří mě nemilují a usmívat se na ty, kteří se na mě neusmívají.“
( Meryl Streep )


Krásný den Všem!
M.

neděle 8. listopadu 2015

Na stole právě teď


... odehrávají se první adventní přípravy.
Skládám jednoduché papírové
Xmas stromečky.

Je to odpočinek, je to radost, je to zaměstnání rukou po celém týdnu intenzivní práce mozku.
Je to můj letošní 100. příspěvek pro Vás, mé milé blogové příznivkyně.




Postup je úplně jednoduchý. Stromečky jsou hotové jedna dvě. Určitě si všechny návod najdete na Pinterestu, který je nevyčerpatelnou studnicí nápadů.

 U nás je celý víkend překrásné počasí. Na listopad opravdu nezvyklé. Včera jsem zdolala
svých 8 km jen v triku, sice s dlouhým rukávem, ale v triku. Bundu jsem musela uvázat kolem pasu, jak bylo nádherně. Takže  minimální adventní přípravy sice tvořím, ale stále ještě si užívám kouzelný podzim. Ten já mám moc ráda.


Moje drahé, přeji Vám krásnou druhou polovinu víkendu a u dalšího tvoření někdy příště
na shledanou.

M.

sobota 7. listopadu 2015

Džemování s chutí Carrot Cake


Když jsem v září vařila jablíčkovou marmeládu s vlašskými ořechy, tak jsem si myslela, že je letos úplně poslední.
Ale...chyba lávky.
Mám tu dnes kombinaci surovin vskutku neobvyklou, nicméně velmi zajímavou. Odvážlivce zvu k vyzkoušení.


200 g jemně strouhané mrkve
200 g nadrobno nakrájeného jablka
600 g nadrobno nakrájeného ananasu i se šťávou
45 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého hřebíčku
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
400 g cukru
9 g pektinu

Postup už znáte z mých předchozích džemovacích receptů, takže se nemusíme zdržovat
 a můžeme rovnou čarovat ☺



Takže zde je tedy můj dnešní druhý příspěvek, který jsem Vám slíbila
 v bábovkovém dopoledním příspěvku.
V letošním roce objevuji neobjevené v mých džemovacích počinech...a strašně mě to bavíííííí ☺
Kdo by to řekl?
Ale ne, mě to vlastně bavilo vždycky, jen letos jsem to dělala s obzvlášť velkou láskou. Proto také mé marmeládky slaví mezi známými a kamarády úspěch. A z toho mám radost největší ♥



 Blíží se také můj letošní stý příspěvek, a já slibuji, že na něj nebudete muset čekat dlouho.
Utíkám teď ven. Je krásně, tak ať načerpám energii.
Přeji fajn sobotní odpoledne.

M.



Listopadová bábovka



...když jsme mohli v říjnu péct linecké koláčky, tak si teď v listopadu "švihneme" ☺
BÁBOVKU.

Moc Vás všechny zdravím!


Nestíhám, vůbec nestíhám ☺...přesně jak se to zpívá v písničce včelích medvídků,
...nesnídám, nesvačím,
nestihnu to, nestačím.
 Promiňte, vážení, mám veliké zpoždění.

☺☺☺


Letošní podzim je nějaký hektický. Ale jsem ráda, nestěžuji si, alespoň to pěkně svižně plyne.

Pro dnešek jsem připravila pro nás doma i pro vás, ať jste kdekoli jinde, bábovku s ořechy, mákem a
hořkou čokoládovou polevou.

Ingredience 

6 celých šťastných vajec
200 g másla 
 špetka soli
300 g hladké mouky 
 sáček prášku do pečiva - vinného kamene
200 g moučkového cukru
12 lžic teplé vody

Něco navíc 

veliká hrst vlašských ořechů
mletý mák dle chuti
bílé čokoládové čočky
čokoláda na polití bábovky

Ušleháme žloutky s cukrem a následně přišleháme změklé máslo.
Do směsi dobře rozmícháme mouku s vinným kamenem a celé zředíme teplou vodou.
Na závěr opatrně vmícháme ušlehané bílky se špetkou soli.
1/3 těsta oddělíme a přimícháme mletý mák podle vaší chuti.
2/3 čisté směsi nalijeme do bábovkové formy (nevím jakou formu máte a zda musíte vymazávat či nikoli), poklademe vydatně vlašskými ořechy. 
Na tuto masu navršíme 1/3 makového směsi.
Dáme péci. 
Po upečení a vychladnutí polijeme čokoládou (já kupuji belgické čokoládové čočky, které rozpouštím jen v 70°C vodní lázni) a vydatně posypeme ořechovými hoblinami.


























Přeji Vám příjemnou, nezvykle teplou, sobotu a možná, že se dneska uvidíme podruhé. 
Mám tu pro Vás ještě jeden zajímavý příspěvek.

Ahojky

M.