sobota 29. srpna 2015

Prý poslední letní víkend...


...a pak rovnýma nohama do podzimu.
Uvidíme☺

Takže... zatím krásný letní víkend přeji!


Dnes jsem tu každopádně s jedním z posledních džemovacích příspěvků.
Včera večer jsem "čarovala" s hruškami, melounem Cantaloupe, hřebíčkem a skořicí.

Meloun Cantaloupe původně vůbec nebyl v mém receptu zamýšlený, ale pak jsem dostala momentální nápad a k ryze podzimní hruškovce jsem ho přidala. 
Chutě ovoce se skvěle propojily s teplým kořením. Celá marmeláda je zajímavá i proto, že melounu Cantaloupe se někdy říká ananasový.

Chuť je opravdu neobvyklá.
Dnes ráno při snídani jsem ji vyzkoušela na rohlíku s máslem a ... mňam.
 Skvělá!



Jinak v úterý už začínáme naostro v práci. Celý minulý týden jsme připravovali ve škole vše potřebné, ale v pondělí (paní ředitelka na nás byla velmi laskavá) máme ještě poslední volníčko. 
Bylo to od ní na včerejší poradě takové milé překvapení.
Pak už ale začne ten deset měsíců neustávající šrumec. Doufám, že vše půjde dobře a moji žáci i já budeme spokojení.
A ještě jedna radost mě čekala v tomto týdnu...student, kterého jsem doučovala, zkoušky zvládl na výbornou, a tak jsem si ověřila, že i středoškoláky zvládnu ☺☺☺




...chtěla jsem se zeptat? Zkoušely jste některá cuketovou marmošku z minulého příspěvku?
Napište, zda se vám povedla a zda vám chutná. Jsem zvědavá na vaše případné postřehy.

Mějte prima víkend!






M.

sobota 22. srpna 2015

Kdo by to řekl...


... že
  M A R M E L Á D A   z
  CUKETY, CITRÓNU A ZÁZVORU
bude tááák dobrá.

Mám tu dnes pro Vás neobvyklou kombinaci marmošky i s bonusovým receptem.

Ahoj všichni!

Dělala jsem jen zkušební malinkou várku, na kterou jsem si připravila:

 550 gramů očištěné a na kostičky nakrájené cukety
► šťávu z jednoho a půl velkého citrónu i s kůrou
► 25 gramů čerstvého nastrouhaného zázvoru
► 320 gramů cukru
► 7 gramů pektinu

Z oloupané cukety jsem vydlabala vnitřní semínka a nakrájela ji na malé kostičky. 
Nakrájenou cuketu jsem smíchala se šťávou a kůrou z citrónů a pomalu jsem vařila do změknutí (malinko jsem podlévala vodou, aby se mi masa nepřipálila).
 Následně jsem přidala nastrouhaný zázvor a tentokrát zvolna celou masu rozmixovala ponorným mixérem.
 Přidala jsem cukr smíchaný s pektinem a vařila celé ještě 4 minuty, samozřejmě za stálého míchání.
Horkou marmošku jsem nalila do skleniček a na úplný závěr zavařila v 80°C teplé vodní lázni 20 minut.


Letošní letní prázdninové džemování se mi moc zalíbilo.
Zkoušení nových kombinací, mnohdy neobvyklých, mě opravdu hodně bavilo.
Kamarádka říká, že jsem "čarodějnice" ☺










Ještě se těším na džemování podzimní, kdy se mi snad podaří skloubit plody malvic s prohřívacím kořením a ořechy.
Jsem velikým milovníkem skořice, anýzu, badyánu a hřebíčku...a to všechno je podle mě koření, které k podzimním a zimním chutím neodmyslitelně patří.
Láká mě i marmeláda fíková, ale kde v našich končinách sehnat čerstvé fíky ???
Toť otázka. Řešením by byla nějaká spojka do Francie nebo alespoň na Balkán. To ale bohužel nemám. Vím, že se fíkovníky smokvoně pěstují i na jižní Moravě, ale ani tam nemám své marmeládové spojence. Kdybyste náhodou některá z vás věděla, kde u nás fíky sehnat, tak moc prosím o kontakt ☺


Na závěr k dnešní marmošce
ZKUSTE JI !
 100% vám zaručuji, že nebudete zklamané. Je lahodně jemná a přitom má dráždivý zázvorový šmrnc.

Za mě tedy ...
DOPORUČUJI ☺


Mějte prima sobotu

M.



pátek 21. srpna 2015

Poslední třetina LÉTA ...


... je pomalu tady.

A ať chceme nebo ne, léto zanedlouho skončí a (alespoň pro mě) nastane jedno
 z nejkrásnějších období 
 P O D Z I M


Už teď se začíná příroda barvit do teplých tlumených barev. Plody hlohu začínají oranžovět, hlavičky vratiče se žlutí v usychající trávě, ostružiny se barví do černa a plody jabloní a hrušní začínají ve svém zrání finišovat. Mám ráda období ranních mlžných oparů nad krajinou, které se v průběhu dopoledne rozplynou a přemění v krásný slunečný den, kdy slunce už sice nemá takovou sílu, ale přesto příjemně hřeje.

A právě v dnešním příspěvku spojím nespojitelné...
Kytice vratiče a stonky usychajícího kopru dekorativně doplní mou pozdně letní 
ostružinovou marmeládu.

Při včerejší procházce jsem prohlédla mé oblíbené stromy...duby, kaštany i ořechy a pochválila je, jak krásně nesou své plody. Ty jsou už veliké. Žaludy a kaštany poslouží na podzimní dekorování, ořechů musíme nasušit moc, neb spotřeba vlašáků je u nás každý rok obrovská.


































 Přeji Vám všem příjemný víkend.
Užívejte dny poslední třetiny léta do sytosti.



M.

pondělí 17. srpna 2015

SKLO, PORCELÁN A KOREK ...inspirativní kombinace


Ještě že máme starou dobrou IKEU,
 která však naštěstí přichází stále s něčím novým.

Jednoduchá a čistá je série kombinující SKLO a KOREK.


Skvělá je i nová limitovaná kolekce NIPPRIG a HEMSMAK.
Z kolekce Nipprig se mi moc hodí taška z mořské trávy a z kolekce Hemsmak zase různé papírenské zboží a "v merku" mám ještě ručně foukané skleněné dózy. Líbí se mi, že každý kousek je vlastně originál. A úplně v nich vidím například domácí pečené sušenky ☺























Jsem tak ráda, že se konečně vyčistil vzduch. U nás od rána jemně prší a já si to užívám.
Dveře na terasu jsou opět otevřené a záclona v nich povlává čerstvým vánkem.
Vzduch jemně proudí obývacím pokojem.
Bohužel dnes začínám svůj poslední dovolenkový týden. Ještě toho musím docela dost stihnout, ale dnešek jsem si vyhradila jen pro odpočinek. Piju kávičku (jednu za druhou ☺), čtu, ostružinově marmeládkuji a prokládám to brouzdáním po vašich inspirativních blozích. Zítřek bude náročnější...mám kadeřnici a manikúru, doučování studenta a naplánovala jsem si obrovský úklid  koupelny (ten nesnáším...vydrbat všechny ty dlaždice, police apod....ach jo ☺)
Slibuji, že se ještě v průběhu týdne ozvu, ale dneska mějte pohodový odpočinkový den.


M.

neděle 16. srpna 2015

Pro DOMINIKA ʕ•͡ᴥ•ʔ


 Ahoj  všichni ... ahoj 

Máme jedny docela mladé známé, kterým se před čtrnácti dny narodilo miminko. 
Je to chlapeček a jmenuje se Dominik.
Včera jsme byli pozvaní na oslavu jeho narození, kam jsme samozřejmě nešli
s prázdnou.
Já jsem se už tradičně pustila do háčkování medvídka. 
Je to takový můj oblíbený HAND MADE dárek pro čerstvě narozené dětičky.
Maminka děťátka si samozřejmě zasloužila květinu za statečnost.


A protože se oslava konala včera a dárky byly předány, tak už mohu míšánka ukázat.
Malý Dominiček je naprosto pohodové miminko. Velkou část oslavy si pospával v kočárku a byl opravdu hodný. A je tak maličký...úplně jsem si vzpomněla, jak maličká byla naše Teri. Až se tomu ani nechce věřit ☺



 Přeji malému Dominičkovi do života jen to nej nej a jeho rodičům, Monice a Jirkovi, aby jim mrňousek dobře rostl a dělal jim velikou radost.

Mějte všichni krásnou neděli i nadcházející nový týden.
Pro mě je to poslední dovolenkový týden.
24.srpna už totiž tradáááá do práce ☺

M.

čtvrtek 13. srpna 2015

Müsli s oříšky, semínky a bílou čokoládou


Ahoj všichni!


Dnes přináším recept na novou kombinaci domácích zapečených müsli.
Protože se blíží podzim (ač to teď tak vůbec nevypadá), tak jsem volila hromadu oříšků a semínek a také zahřívací skořici.

Za pár dní už se po krásné ☼ letošní dovolené budu vracet do práce a Teri zase do Prahy na kolej. Snažím se tedy udělat spoustu věcí teď, dokud mám ještě čas a volno. Abych pak byla nachystaná na přípravy snídaní nebo svačinek a také proto, že se zásoby domácího müsli ztenčily, bylo zapotřebí udělat novou velikou várku domácího müsli.

A protože opakování je matka moudrosti, tak pro ty z vás, které ještě domácí zapečené müsli nezkoušeli, je tu recept.

1 balíček ovesných vloček
1 balíček kokosových lupínků
100 gramů neloupaných mandlí
150 gramů vlašských ořechů
100 gramů slunečnicových semínek
3 vrchovaté lžíce javorového sirupu
3 vrchovaté lžíce lískooříškového sirupu
3 lžíce medu
2 lžičky mleté skořice

Všechny ingredience důkladně promíchám v hluboké míse (ořechy a mandle pomelu na hrubo v mixéru) a posléze rozprostřu na plech vyložený pečicím papírem. Dám zapékat do trouby na 100-120°C. Ne na víc, nechceme mít müsli spálené. Celou směs pravidelně vařečkou promíchávám a suším určitě minimálně 2 hodiny.
Po vysušení a zapečení nechám müsli vychladnout. Na závěr vmíchám balíček bílých čokoládových vloček (kupuji je v Tescu).
Nejraději mám müsli v bílém jogurtu, ale manžel je ujídá jen tak samotné. Nepospíchejte v jejich přípravě. Odmění se vám tak lahodnou chutí, vůní a křupavostí.


No a na úplný závěr je už jen uložíte do velké sklenice, kterou si ozdobíte dle vlastního vkusu.
Já mám ráda potraviny hezky a čistě uložené, ale to vy určitě také ☺




Mějte se všechny prima.
 Doufám, že co nevidět už nám ta vedra poleví, protože už je to fakt k nevydržení.
Naše Teri má chudák povinnou praxi na fakultě ve sklenících.
Každý den přijede z Prahy úplně vyřízená.
Já jsem víceméně zalezlá doma, i když třikrát týdně vylézt musím.
 Jeden student mě požádal o doučování z češtiny, takže jsem vlastně už druhý týden "v práci ☺"

M. 


neděle 9. srpna 2015

Kostýmovaná noční prohlídka


mikulovského zámku.


Klasických prohlídek zámků jsme absolovovali už hodně, ale kostýmovanou noční prohlídku jsme ještě neviděli. A tak, když jsme objevili, že se tato akce na mikulovském zámku nabízí, hned jsme si ji objednali.
Bylo to jiné, zábavné, romantické.



Součástí prohlídky byla i návštěva zámecké knihovny a zámeckého sklepení. Zde se nachází obří sud, který by mohl pojmout myslím až 101 000 litrů  vína. 
Součástí prohlídky sklepení je i degustace moravských vín.



Ve sklepení jsou vystaveny i různé vinařské lisy. Je to zajímavé.
Pokud byste se chtěli také na noční kostýmovanou prohlídku podívat, tak nezapomeňte, že se musíte včas telefonicky objednat.

Vězte, že prohlídka...spíše tedy ten zážitek z ní, stojí opravdu za to.

Mějte prima neděli

Objetí všem
Martina

sobota 8. srpna 2015

Ledové kakao


s kávovo-smetanovými ledovými kostkami


Když jsem byla dítě a pak puberťák, jezdili jsme s rodiči každoročně do Maďarska
k Balatonu.
Vždycky se mi tam moc líbilo a dokonce jsem tam seznámila s mým budoucím manželem.
Ale o tom dneska psát nechci.
Chci psát o nápoji, který jsem tam fakt milovala.
Bylo to čtvrtlitrové, absolutně tmavohnědé, a do ledova vychlazené kakao.

Vy víte, že já jsem milovnice kávy, ale v letošním parném létě je opravdu lepší dát si něco chladnějšího, a tak jsem si vzpomněla na ono ledové kakao.

Ale jako ho udělat?
No tak třeba takto...
Nejprve musíme to pravé kakao uvařit a teprve pak ho hodně vychladíme a doplníme ledovými kostičkami s různorodou příchutí.

Zde je návod na přípravu:
1 litr plnotučného mléka (jestliže máte domácí, tak výborně ☺)
6 vrchovatých lžiček pravého holandského kakaového prášku
třtinový cukr Muscovado (dle chuti)
uvařená instantní káva a smetana na ledové kostky


  • 3/4 litru mléka s cukrem přivedeme k varu
  • mezitím si ve zbylém čtvrt litru důkladně rozmícháme kakaový prášek
  • do téměř vroucího mléka vlijeme rozmíchané kakao a 4 minuty provaříme
  • necháme vychladit, nalijeme do lahví a v lednici zchladíme
  • při servírování můžeme doplnit ledovými kávovými kostkami

Můžu Vám říct, že je to daleko lahodnější než nějaké "hnusy"
z instantních náhražek plných éček.
Myslím, že to bude chutnat i vašim dětem. Místo kávových kostiček udělejte třeba vanilkové nebo jen smetanové a je to.


Zkuste přežít další parný den v pohodě ☼

Objetí všem
Martina