sobota 31. ledna 2015

SEMLOR aneb


švédské masopustní žemle.

Správně se mají péct 40 dní před Velikonocemi, takže je na ně ještě trošku času.
Já jsem si je ale chtěla vyzkoušet...takže u nás dnes taková malá předpremiéra.
Žemle jsou hlavním jídlem v den, který se jmenuje Fettisdagen neboli Tučný den někdy také Žemlový den.
Nejvíc se mi líbí,  že se do těsta přidává mletý kardamom, který já úplně miluji, stejně jako skořici. Vy více čichově vnímavé víte, že kardamom je součástí mnoha severských druhů pečiv.
Musím říct, že těsto bylo krásně vláčné, dobře kynulo a velmi dobře se s ním pracovalo.
To mám vždycky moc ráda...žádné veliké experimenty a výsledek zaručený.


Pokud byste si chtěli žemle také vyzkoušet, tak zde je recept:

50g droždí
3dl vlažné vody
8dl polohrubé mouky
75g másla
3 lžíce kukuřičného sirupu
1 lžička mletého kardamomu
2 vejce ( z toho jedno na potření)
špetka soli
300ml 40% šlehačky
200g mletých mandlí
moučkový cukr
trošku 30% smetany na zředění mandlí


...a zde postup:

1) z droždí, vody a kukuřičného cukru necháme vzejít kvásek
2) v robotu si připravíme mouku, kardamom, vejce a špetku soli
3) přidáme vzešlý kvásek a začínáme hnětat
4) přidáváme vlažné rozpuštěné máslo
5) necháme těsto hnětat do té správné konzistence
6) necháme kynout
7) po vykynutí tvarujeme 24 malých bochánků
8) necháme je znovu trošku nakynout
9) potřeme je rozšlehaným vejcem
10) pečeme dokud nejsou krásně zlaté
11) rozmícháme si mleté mandle, moučkový  cukr a smetanu  do hustší konzistence
12) vychladnutým žemlím odkrojíme vršek...čepičku
13) těsto uvnitř trošku zmáčkneme a naplníme mandlovou hmotou
14) ušleháme 40% šlehačku (velmi dobře drží tvar)
15) cukrářským pytlíkem nastříkáme do žemlí 
16) přiklopíme odříznutou čepičkou
17) pocukrujeme moučkovým cukrem



Věřím, že ani Vy žemlím neodoláte, vždyť ani švédský král Adolf Fredrik jim neodolal a to doslova.
 Král zemřel 12. ledna roku 1771 na srdeční mrtvici, která ho ranila po opulentní večeři: zkonzumoval tehdy humra, kaviár, uzené sledě, kysané zelí, zelnou polévku, šampaňské a čtrnáct (!) porcí svého oblíbeného desertu – semla (tradiční švédský moučník – kulatá bulka z bílého těsta, plněná sladkou nádivkou), máčených v horkém mléce. (Švédským školním dětem je připomínán jako král, který se ujedl k smrti.)
Tak dejte pozor a pokud budete jíst semly, tak jen 13 za sebou Čtrnáctá by totiž mohla být osudná


Dnes se s Vámi loučím, 
přeji hezký víkend
a
někdy v únoru nashledanou



Objetí všem
Martina





čtvrtek 29. ledna 2015

Moje lásky


Terinka
Elinka

a i když je dělí téměř dvacet let
a i když naše Teri vypadá, jako by Eli byla její díťátko
a i když Teri je moje a Eli mé sestry,
tak  obě holčičky jsou moje velké lásky


Objetí všem
Martina

středa 28. ledna 2015

Mýdlo s olejem Litsea cubeba ... a jiné


Posílám voňavé odpolední pozdravení Vám všem!

Před Vánocemi se mi velmi výrazně ztenčily počty mýdel, která jsem měla do zásoby udělaná.
Nezbylo tedy nic jiného, než uvařit první mýdlo v roce 2015,
 a to mýdlo s olejem Litsea cubeba a BIO kokosovým olejem.
Olej Litsea cubeba neboli Vavřín kubébový se získává ze stejnojmenného keře, který vůní připomíná citroník.


Olej je hojně využíván hlavně v kosmetice, ale také v lékařství.
Má zklidňující, sedativní a protizánětlivé účinky a částečně působí také jako afrodisiakum
( ...že by?...to abych se dneska řádně namydlila ☺)
Dále také posiluje lymfu a žaludek, ničí plísně, mírní bolesti a podporuje trávení. Můžete jej také použít při podráždění pokožky, výskytu akné, tělesné slabosti nebo i při bolestech hlavy a kloubů.
Je dobrou prevencí před infekčními chorobami. Olej má především antidepresivní účinky (škoda, že se nedá jíst ☺), a díky svému citrónovému aroma podporuje koncentraci a oživí vaši mysl při únavě a nedostatku energie.
Je také vhodný do masážních přípravků na uvolnění svalového napětí, únavy či bolesti.


  Protože jeden druh by byl málo, uvařila jsem ještě osvědčenou klasiku...Levandulové mýdlo
a Skořicové mýdlo s květy měsíčku, které neuvěřitelně sladce voní po krupicové kaši.
Myslím, že dětem by se s ním koupel líbila.
Všechna mýdla jsou dělaná jen z těch nejlepších olejů a bylinek, jsou samozřejmě dobře vyzrálá a mají správné PH.

 Přemýšlím ještě o tom, že bych svým mýdélkům pořídila nějaké hezké nové obaly.
Mám se obrátit třeba na nějakou reklamku? Vůbec netuším, která firma toto dělá.
Líbily by se mi třeba nějaké originální ilustrace na přebal, ale já úplně zdatná výtvarnice nejsem, takže sama bych se do toho nepustila. Ale bylo by to hezké. Mám zase o čem přemýšlet. Jsou to takové mé malé výzvy do brzké budoucnosti.


Mějte se všichni hezky,
děkuji za včerejší rady...obrázek jsem tam ale ještě nedostala ☺

Objetí všem
Martina

úterý 27. ledna 2015

Jak nahrát obrázek ?


Dobrý večer!

Děvčata, mám na Vás jednu prosbu o radu.
Omylem jsem si vymazala obrázek...fotografii, která se vždy zobrazila, když jsem se stala čtenářkou nového blogu.

Teď tam nemám obrázek žádný. Když tam chci nahrát nový, tak mi to neustále ukazuje

Vybraný soubor nelze nahrát. Soubor je pravděpodobně příliš velký, nebo nejde o platný obrázkový soubor. Vyberte prosím jiný soubor nebo kliknutím na tlačítko nahrávání akci opakujte.

Přitom jsem obrázek už tak zmenšila, že ani menší už být nemůže. Nesetkala jste se tím některá?
Nemůžete mi poradit, jak tam ten obrázek dostat nebo případně jak moc, na jakou velikost ho přizpůsobit?
Ono ani tak o moc nejde, ale štve mě, že na to nemůžu přijít ☺☺☺

Děkuji,
mějte se fajn

 Martina

sobota 24. ledna 2015

JEDNODUCHÉ...SNADNÉ...


NEKOMPLIKOVANÉ



Jsem totálně vyčerpaná a unavená.
Stále se potýkám s kašlem.
Začala jsem bylinami, které jsem si ordinovala sama, pak mi lékař naordinoval antibiotika, která evidentně nezabrala jak měla, červené krvinky zase stávkují, v práci plno práce ☺, co Vám mám povídat.
Slabou energii nakonec vidíte i v mé současné nízké intenzitě přispívání na blog. Tak mi to prosím moje milé odpusťte. Já doufám a věřím, že s prvními jarními paprsky se to výrazně zlepší.
Nicméně dnes už jsem Vás chtěla moc pozdravit !!! ♥♥♥ Stýská se mi.
Vám, co se potýkáte s nemocemi jako já, přeji ať to brzy přejde a ostatním přeji...mějte se dobře nejen během víkendu, ale i v pracovních dnech.
Snad Vás mé dnešní obrázky potěší.






Objetí všem
Martina

sobota 17. ledna 2015

Zkoušíme to...


bez lepku.

Přeji Vám všem prima lednovou sobotu.

Ve čtvrtek večer přiběhla dcera za mnou dolů do obýváku se dvěma papíry a tužkami.
Povídá : " Napiš všechny důvody, proč chceš zhubnout, napíšu to i já, dáme si to na ledničku a pokusíme se s tím něco udělat."
Že to jde už vím. Před třemi roky jsem absolovovala hubnoucí kurz a během osmi týdnů jsem měla dole více jak devět kilo, aniž bych hladověla. Naopak jedla jsem velmi dobře a cítila se velmi dobře.
Říkala jsem si, že už to tak zůstane, že se nebudu "v jídle prasit ☺", ale nedodržela jsem to...ach jo, je to jen a jen moje vina...že jsem zase nabrala.


Vím, že se v rodině úplně nezbavíme pečiva s lepkem, protože můj manžel pečivo úplně zbožňuje, ale kdyby se mi podařilo nahradit alespoň polovinu toho, co upeču nebo koupím, tak to bude fajn.
Včera přinesl do práce jeden kolega bezlepkovou buchtu. Byla opravdu moc dobrá, a tak jsem se hned spojila s jeho manželkou a poprosila ji o recept. Poslala mi obratem odkaz na tyto stránky http://www.dovesfarm.cz/.
Zde jsem si už spoustu informací přečetla a dnes se pustila do pečení svého prvního bezlepkového pečiva.
Je to taková, na první pohled, obyčejná buchta, ale je moc dobrá.
Mně svou chutí trošku připomíná italské mandlové sušenky.



Tady vidíte už finální verzi...na talířku ☺

Společně s odpolední kávou je to myslím verze ideální.



Recept je následující:
  • 500g Doves Farm Samokypřící směsi bez lepku 
  • 230g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka  - já dala sojové vanilkové mléko
  • 130 ml oleje
  • citrónová kůra
  • kypřící prášek vinný kámen (ne pro samokypřící směs)
  • nahrubo posekané lískové oříšky
  • Do pěny jsem ušlehala žloutky s cukrem.
  • Přidala jsem mléko a postupně jemně zašlehávala mouku.
  • Společně s moukou jsem přilévala i olej.
  • Na závěr jsem přidala nastrouhanou citrónovou kůru a posekané ořechy, 
  • Na úplný závěr jsem opatrně vmíchala ušlehaný sníh z bílků.



Milé čtenářky,
přeji vám ještě jednou hezký víkend, užijte si ho dle svých představ.
Já ještě stále s ATB, bylinným průduškovým čajem a nekončícím kašlem ☺



Objetí všem
Martina



pondělí 12. ledna 2015

Jen špetka


MODRÉ

se nám vloudila do interiéru. 
Já nevím proč, ale k lednu se mi tak nějak přirozeně hodí modrá barva.
Snad že mi evokuje led, rampouchy, zamrzlé rybníky, brusle přehozené přes rameno a cestu se sáněmi, aby si bylo kam u rybníka sednout...nevím.
Zkrátka leden = modrá.
A tak protože je leden v plném proudu, zařadila jsem trošku modré do drobných domácích dekorací.
Dva krásné skleněné svícny od tinekhome doplnil ještě jeden...modrý.
I polštářky musely být po Vánocích vyprány a vyměněny.
Jsem ráda, že k nim přibyl jeden jemně modrobílo proužkatý, také od Tine.
K nákupu dekorací od Tine K Home využívám občasné slevy a vůbec se za to nestydím.








Chci Vám také ukázat, jaké designové kousky bych si přála mít doma.
Jsou to ale zatím jen sny...třeba někdy splnitelné, kdo ví?



Svícen ve tvaru dlaně, černý pták a patrový podnos jsou moji favorité ☺


A také designové kousky nábytku jsou zajímavé.

Milé dámy,
přeji Vám všem hezký start nového pracovního týdne.
Já ode dneška opět s ATB...minule jsem to pořádně nevyležela, tak teď to mám.

A co říkáte na novou grafiku názvu blogu?
Potřebovala jsem pro blog nějakou změnu, tak snad vše, co budu postupně měnit, bude jen ku prospěchu.

Objetí všem
Martina


pátek 2. ledna 2015

Novoroční rillettes


Milé dámy...
přijměte ode mě první srdečné přivítání v roce 2015.

Jsem moc ráda, že jsme se na stránkách mého blogu opět setkaly.
Zároveň Vám všem mnohokrát děkuji za novoroční přání.
Jste zlaté



Na Silvestra jsem dusila a pekla čtyři velká vepřová kolena.
Část jsme snědli jen tak s jablíčkovým křenem
a z části jsem udělala skleničku ála francouzský rillettes.
Není to tedy úplně přesný recept, jak ho například popisuje Dagmar Derré,
ale co do času přípravy jsem na tom s Dagmar úplně stejně.
Poctivě jsem maso dělala 6 hodin, to pak odpadávalo od kosti úplně samo.


Na poctivém domácím chlebovém pecnu je rillettes úplně nejlepší.
A s kyselou okurkou k tomu...to nemá chybu ☺ to mi věřte.
Já osobně mám sladkého pečiva už plné zuby a tohle mi na srovnání chuti přijde skvěle vhod.


Já Vám tedy milé dámy, krom jiného, přeji v novém roce
i
DOBROU CHUŤ!

Objetí všem
Martina